Чорнухинська територіальна громада

Полтавська область, Лубенський район

УВАГА!!! Вибір саджанців.

Дата: 17.02.2021 16:44
Кількість переглядів: 402

Фото без опису

Що важливо знати про вибір саджанців ягідних і плодових культур

Від того як вірно був обраний посадковий матеріал і залежить майбутній збір, тому до вибору саджанців потрібно відноситься особливо серйозно і трепетно. Звичайнісінька правда, яку повинен знати кожен, навіть початківець садівник, полягає в тому, що більш просто адаптується до умов навколишнього  середовища «юний» саджанець.

Наприклад, двохрічний  саджанець більш просто приживеться, ніж такий же саджанець, але вже 3 - х літній.

Варто знати, що брати посадковий матеріал плодових і ягідних культур найкраще в спеціалізованих розплідниках, в яких краще вибирати щеплені дворічні саджанці. Основна помилка багатьох садівників полягає в тому, що саджанці вони вибирають тільки по їх зростанню, грунтуючись на принципі:  чим вище- тим краще, абсолютно не звертаючи уваги на корінці.

При виборі та купівлі саджанця, спочатку, необхідно добре  оглянути корінці, чим краще збережена і розвинена коренева система, тим жвавіше саджанець приживеться. Корінці ні за яких обставин не повинні бути підсушені, навпаки, вони повинні бути найсвіжішими і трохи вологими. При довготривалому транспортуванні саджанців неодмінно слід укрити корінці зволоженою мішковиною, щоб перешкоджати їх пересиханню.

Також пильну увагу необхідно приділити корі, якщо вона «скривилася», то це свідчить тільки про одне, що в розпліднику саджанець був викопаний вже здавна і можливість того, що він вдало приживеться дуже маленька. Свіжість саджанця можна перевірити одним звичайним методом: необхідно відщипнути невеликий шматок кори, якщо ми побачимо зеленуватий шар, то можна зі сміливістю бути впевненим, що саджанець найсвіжіший. Оголений темний  шар показує на те, що такий саджанець є мертвим і найімовірніше він не зуміє нормально прижитися і розвиватися.

 

Провідний спеціаліст відділу карантину рослин

Управління фітосанітарної безпеки                                                             О.Д.Потапенко

 

Провідний спеціаліст відділу контролю за обігом

засобів захисту рослин Управління фітосанітарної безпеки                   С.Є.П’ятецька

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь