Чорнухинська територіальна громада

Полтавська область, Лубенський район

Лубенське управління ГУ ДПС у Полтавській області інформує

Дата: 05.06.2020 16:02
Кількість переглядів: 726

Фото без опису

Про зміни в єдиному податку

Лубенське управління ГУ ДПС у Полтавській області інформує, що Законом України від 30 березня 2020 року № 540-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)», який набрав чинності 02 квітня 2020 року, внесено зміни, зокрема, до п. 291.4 ст. 291 Податкового кодексу України від 2.12.2010  № 2755-VI (далі – ПКУ) щодо збільшення граничних обсягів доходу, які надають право суб’єктам господарювання застосовувати спрощену систему оподаткування, обліку та звітності річного обсягу доходу:

     І група – з 300 тис.гривень рн. до1 млн.гривень;

     ІІ група– з 1,5 млн.гривень. до 5 млн.гривень.;

     ІІІ група – з 5 млн.гривень. до 7 млн.гривень.

Згідно з п.п. 1 п. 291.4 ст. 291 ПКУ до платників єдиного податку, які відносяться до першої групи, належать фізичні особи – підприємці, які не використовують працю найманих осіб, здійснюють виключно роздрібний продаж товарів з торговельних місць на ринках та/або провадять господарську діяльність з надання побутових послуг населенню і обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 1000000 гривень.

До платників єдиного податку, які відносяться до другої групи, згідно з п.п. 2 п. 291.4 ст. 291 ПКУ належать фізичні особи – підприємці, які здійснюють господарську діяльність з надання послуг, у тому числі побутових, платникам єдиного податку та/або населенню, виробництво та/або продаж товарів, діяльність у сфері ресторанного господарства, за умови, що протягом календарного року відповідають сукупності таких критеріїв:
не використовують працю найманих осіб або кількість осіб, які перебувають з ними у трудових відносинах, одночасно не перевищує 10 осіб;
обсяг доходу не перевищує 5000000 гривень.

Дія п.п. 2 п. 291.4 ст. 291 ПКУ не поширюється на фізичних осіб – підприємців, які надають посередницькі послуги з купівлі, продажу, оренди та оцінювання нерухомого майна (група 70.31 КВЕД ДК 009:2005), а також здійснюють діяльність з виробництва, постачання, продажу (реалізації) ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння. Такі фізичні особи – підприємці належать виключно до третьої групи платників єдиного податку, якщо відповідають вимогам, встановленим для такої групи.

До платників єдиного податку, які відносяться до третьої групи, належать фізичні особи – підприємці, які не використовують працю найманих осіб або кількість осіб, які перебувають з ними у трудових відносинах, не обмежена та у яких протягом календарного року обсяг доходу не перевищує 7000000 гривень.

Слід зазначити, що Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв'язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)» від 30.03.2020 № 540-IX  розділ XX "Перехідні положення", підрозділ 4 ПКУ доповнено пунктом 52 6, та надано право органам місцевого самоврядування у 2020 році прийняти рішення про внесення змін до прийнятого рішення про встановлення місцевих податків та/або зборів щодо зменшення ставок єдиного податку.

Рішенням позачергової п’ятдесят другої сесії сьомого скликання Лубенської міської від 22.04.2020 «Про звільнення суб’єктів підприємницької діяльності від сплати єдиного податку в зв’язку з введенням карантину»  звільнено від сплати єдиного податку зареєстрованих у м. Лубни суб’єктів підприємницької діяльності  першої та другої групи, на термін два календарних місяці з 01 липня по 31 серпня 2020.

Щодо декларування податку на прибуток та недопущення розмивання бази оподаткування та її безпідставного зниження

Лубенське  управління ГУ ДПС у Полтавській області нагадує платникам податку на прибуток, що 10 серпня 2020 року - граничний термін подання декларації з  податку на прибуток та частини  чистого прибутку (доходу).

Пунктом 137.4 статті 137 Податкового кодексу України від 02.12.2010 р.  № 2755–VI податковими (звітними) періодами для податку на прибуток підприємств визначено календарні: квартал, півріччя, три квартали, рік. Це означає, що за загальним правилом декларацію з податку на прибуток підприємств потрібно подавати щокварталу.

Форма Декларації з податку на прибуток підприємства затверджена наказом Мінфіну від 20.10.2015 р. № 897.

Мінфін наказом від 14.11.2019 р. № 481 затвердив зміни до Декларації з податку на прибуток. Її привели у відповідність до чинних норм ПКУ.

Наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування (з 20.12.2019), за винятком окремих змін, зокрема, щодо доповнення декларації додатком ПП, які набирають чинності з 1 січня 2020 року.

За п. 46.6 ПКУ нову форму декларації треба буде подавати з наступного періоду після її оприлюднення, тобто за І квартал 2020 року, а для річників — за 2020 рік. 

Але для певних категорій платників податку на прибуток пунктом 137.5 статті 137 ПК України передбачено виняток і дозволено декларувати прибуток раз на рік.

Платник податків зобов’язаний самостійно сплатити суму податкового зобов’язання, зазначену у поданій ним податковій декларації, протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку, передбаченого Податковим кодексом України, для подання податкової декларації.

Наголошуємо на своєчасному декларуванні та сплаті задекларованих сум! 

Своєчасна сплата податків, зборів та обов’язкових платежів є запорукою добробуту усіх громадян. Сплачені податки – це вчасно виплачені пенсії, соціальні виплати, зарплати, у тому числі медичним працівникам, які працюють в складних умовах боротьби з коронавірусною  хворобою (COVID – 19).  

Платник податків бере на себе зобов`язання щодо виконання свого конституційного обов`язку – своєчасно та у повному обсязі сплатити податки.

Звертаємо увагу на недопущення при декларуванні податку на прибуток безпідставного зниження бази оподаткування.

Одночасно нагадуємо, що при відборі платників до перевірок, використовується ризикоорієнтована система відбору, тобто підлягають перевіркам ризикові суб`єкти господарювання, тобто  такі, що мають ризик несплати податків. В першу чергу до таких відносяться платники, які  безпідставно  мінімізують базу оподаткування.

Платник, що вирішує ухилитись від оподаткування, має відповідати за несплату податків.

Понад  642,0 мільйона гривень надходжень сплатили до бюджетів платники Лубенського управління  за  4 місяці 2020 року

А саме, як повідомив  начальник Лубенського управління  Головного управління ДПС у Полтавській області Олександр Коломієць, за підсумками роботи впродовж 4-х місяців 2020 року до бюджетів усіх рівнів платниками податків Лубенського управління сплачено понад  642,0 млн грн платежів, в тому числі до загального фонду державного бюджету – 271,5 млн  гривень.

До загального фонду державного бюджету впродовж чотирьох місяців 2020 року збір по податках склав: по податку на прибуток – 11,7 млн грн, ПДВ – більш ніж 162,7 млн грн, рентній платі за користування надрами – більш ніж 3,3 млн  грн, податку на доходи фізичних осіб – 90,7 млн грн, в тому числі по військовому збору – 14,0 млн грн, акцизному податку з вироблених в Україні підакцизних товарів (продукції) – 78,2 тис гривень.

За січень-квітень 2020 року до місцевих бюджетів  надійшло 370, 3 млн грн платежів. З них: податку на доходи фізичних осіб – близько 229,1 млн  грн,  податку на прибуток – 1,7 млн грн,  податку на майно – 60,1 млн грн, в тому числі  земельного податку та орендної плати – 53,1  млн грн, єдиного податку – 69,2 млн грн, в тому числі: від юридичних осіб – 3,8 млн грн, від фізичних осіб – 35,6 млн грн, з сільськогосподарських товаровиробників, у яких частка сільськогосподарського товаровиробництва за попередній податковий (звітний) рік дорівнює або перевищує 75 відсотків – 29,8 млн грн, акцизному податку з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів – 6,6 млн гривень.

Про декларування доходів громадян, отриманих у 2019 році

Лубенське управління ГУ ДПС у Полтавській  області нагадує, що з 1 січня 2020 року розпочалася кампанія декларування, за якою окремі категорії громадян зобов’язані подати річну податкову декларацію про майновий стан та доходи (далі – податкова декларація) та визначити податкові зобов’язання з податку на доходи фізичних осіб і військового збору, та/або мають право подати декларації для отримання податкової знижки.
За звичайних обставин річну податкову декларацію потрібно подати до податкових органів до 1 травня наступного за звітним року (тобто за 2019 рік її потрібно було б подавати до 1 травня 2020). І до 1 серпня сплатити відповідне податкове зобов’язання.

Якщо єдиною причиною подачі річної декларації є отримання податкової знижки, граничний термін подачі – 31 грудня 2020 року. У зв’язку з карантинними заходами строк подачі декларації за 2019 рік подовжено до 1 липня 2020. Сплатити податок, розрахований у декларації, необхідно до 1 жовтня 2020року (Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)» від 17.03.2020 № 533-IX).

Ставки податку на доходи фізичних осіб (далі – ПДФО) залишаються незмінними – основна ставка 18% (до деяких окремих видів доходу застосовуються ставки 9%, 5% або 0%).До всіх доходів, що підлягають оподаткуванню ПДФО, застосовуємо також 1,5% військового збору. Слід звернути увагу на форму декларації. З 1 січня 2020 року декларація подається за формою, затвердженою Наказом Міністерства фінансів від 25.04.19 р. № 177. Нова форма  податкової декларації відрізняється від діючої, зокрема:

- рядок 8 декларації «Категорія платника» доповнено новим критерієм «особа, яка заявляє право на податкову знижку», який застосовується для громадян, які декларують право на податкову знижку;

- розрахунок суми податку на доходи фізичних осіб, на яку зменшуються податкові зобов’язання при використанні права на податкову знижку, виокремлено у додаток Ф3;

- cуми винагород та інших виплат, нарахованих (виплачених) платнику податку відповідно до цивільно-правового характеру роботи фізичними особами-платниками єдиного податку четвертої групи, які провадять діяльність виключно в межах фермерського господарства, їх отримувач зобов’язаний включити до доходів у річній податкової декларації за звітний рік та самостійно сплатити з них податки та збори. Для реалізації зазначеної норми у формі податкової декларації передбачили окремий рядок 10.2 для відображення вищезазначених доходів;
- дохід отриманий від фізичної особи – платника податку (орендаря), який не є податковим агентом, за оренду (суборенду, емфітевзис) земельних ділянок, земельних часток (паїв), виділених або не виділених у натурі (на місцевості), які розташовані за місцезнаходженням, відмінним від податкової адреси платника податку (орендодавця). Для реалізації зазначеної норми у формі податкової декларації передбачили окремий рядок 10.4.1.

Зазвичай декларацію можна подати:

– особисто (оригінал, засвідчений підписом платника податку);

– поштою (рекомендованим листом з описом вкладення та повідомленням про вручення);

– через електронний кабінет платника податку (якщо у вас є електронний цифровий підпис);

– через уповноважену особу (яка подає декларацію особисто за наявності нотаріально засвідченого доручення).

Під час карантину як ніколи на часі стають електронні сервіси, а саме – електронний кабінет платника податку. Необхідно зазначити, що цей сервіс доступний лише власникам електронного цифрового підпису. Якщо ви не встигли оформити його особисто до запровадження карантину, можна скористатись послугами одного з акредитованих центрів сертифікації ключів онлайн. Державна податкова служба запустила серію відеоуроків, де пояснюють, як правильно користуватися електронними сервісами.

Згідно вимог ПКУ обов’язковому декларуванню підлягають:

доходи від надання в оренду рухомого або нерухомого майна іншим фізичним особам;
- успадкування майна не від членів сім’ї першого та другого ступенів споріднення, при нотаріальному оформленні спадщини за якими не було сплачено ПДФО) та військовий збір;

- від податкових агентів доходів, які не підлягали оподаткуванню при виплаті, але які не звільнені від оподаткування. (дохід у вигляді основної суми боргу (кредиту) платника ПДФО, прощеного (анульованого) кредитором за його самостійним рішенням, не пов’язаним з процедурою банкрутства, до закінчення строку позовної давності, у разі якщо його сума перевищує 25 відсотків однієї мінімальної заробітної плати (у розрахунку на рік), встановленої на 01 січня звітного податкового року (мінімальна заробітна плата на 01.01.2019 року – 4173 гривень). Інвестиційного доходу; іноземного доходу;та в інших передбачених ПКУ випадках).

Водночас, обов’язок фізичної особи – платника ПДФО щодо подання декларації вважається виконаним і декларація не подається, якщо такий платник ПДФО отримувавдоходи:

- від податкових агентів, які не включаються до загального місячного (річного) оподатковуваногодоходу;

- виключно від податкових агентів незалежно від виду та розміру нарахованого (виплаченого, наданого) доходу, крім випадків, прямо передбачених ІV розділом ПКУ;
- від операцій продажу (обміну) майна, дарування, при нотаріальному посвідченні договорів за якими був сплачений ПДФО відповідно до ІV розділу ПКУ;
- у вигляді об’єктів спадщини, які оподатковуються за нульовою ставкою ПДФО та/або з яких сплачено ПДФО відповідно до п. 174.3 ст. 174 ПКУ.

На сьогоднішній день вже 2056 громадян виконали конституційний обов’язок та подали декларації, сума задекларованих доходів складає 70,7 млн. гривень, сума ПДФО до сплати  4,4 млн.гривень, військового збору  0,5 млн. гривень.   

Заробітній платі «в конвертах» - ні!

Одним із показників цивілізованості суспільства та розвитку економіки є рівень добровільної сплати податків і зборів. Адже сплата податків — це інвестиція в добробут кожного з нас.

Через виплату зарплати «в конвертах» місцеві бюджети і пенсійний фонд недоотримують кошти, а громадяни, погоджуючись на неофіційну зарплату, позбавляють себе соціальних гарантій: оплати тимчасової непрацездатності, виплати у разі нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання, допомоги по безробіттю, гідної пенсії. Оформивши трудові відносини в установленому порядку, працівник отримує захист від незаконного звільнення, безпечні умови праці, гарантоване право на відпочинок, своєчасно виплачену заробітну плату, не нижчу за мінімальний розмір.

Податковий кодекс України (надалі ПКУ)  в пп. 4.1.180 визначає податкового агента  як особу, яка зобов’язана нараховувати, утримувати та сплачувати податок на доходи фізичних осіб  до бюджету від імені та за рахунок фізичної особи з доходів, що виплачуються такій фізичній особі, вести податковий облік, подавати податкову звітність та нести відповідальність за порушення.

Податковим агентом можуть бути:

- юридичні особи;

- самозайняті особи;

- представництва нерезидентів – юридичних осіб;

- інвестори (оператори) за угодою про розподіл продукції.

По зарплаті ПКУ містить пряму вказівку, що за нарахування  та утримання податку з доходів фізичних осіб  відповідає роботодавець (п.171.1 ПКУ), незалежно від того чи це юридична особа, чи фізична особа-підприємець.

Статтею 168 ПКУ встановлено порядок нарахування, утримання та сплати (перерахування) податку на доходи фізичних осіб до бюджету, згідно з підпунктом 168.1.1 пункту 168.1 якої податковий агент, який нараховує (виплачує, надає) оподатковуваний дохід на користь платника податку - фізичної особи, зобов’язаний утримувати податок на доходи фізичних осіб із суми такого доходу за його рахунок, використовуючи ставку податку, визначену статтею 167 ПКУ, яка становить 18 відсотків.

Нагадаємо, що  відповідно до підпункту 1.4 пункту 161 підрозділу 10 розділу ХХ "Перехідні положення" ПКУ нарахування, утримання та сплата (перерахування) військового збору до бюджету здійснюються у порядку, встановленому статтею 168 ПКУ. Згідно з підпунктом 1.3 пункту 161 підрозділу 10 розділу XX ПКУ ставка військового збору становить 1,5 відсотка від об’єкта оподаткування.

Згідно пп..168.1.2 ПКУ податок сплачується (перераховується) до бюджету під час виплати оподатковуваного доходу єдиним платіжним документом.

Враховуючи вищевикладене, відповідальним за сплату (перерахування) до бюджету податку з доходів фізичних осіб та військового збору є податковий агент.

Щодо визначення тимчасового (до проведення державної експертизи матеріалів геолого-економічної оцінки запасів родовища (ділянки надр)) коефіцієнта рентабельності гірничодобувного підприємства (промислу)

Лубенське управління ГУ ДПС у Полтавській області для застосування користувачами надр при обчисленні податкових зобов'язань у 2020 році на ділянках надр, де проводиться господарська діяльність з видобування корисних копалин, але геолого-економічна оцінка запасів корисних копалин з належним визначенням цього коефіцієнта ще не виконана, повідомляємо наступне.

Запаси корисних копалин, що фактично розробляються на ділянках надр, де геолого-економічна оцінка ще не здійснена, мають розглядатись як балансові рентабельно видобувні запаси, відповідно до п. 27 Класифікації запасів і ресурсів корисних копалин державного фонду надр, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 05.05.97 р. N 432, яким встановлено, що умовно балансові та позабалансові запаси корисних копалин, що залучаються до розробки, переводяться до балансових.

Державна комісія України по запасах корисних копалин здійснила оцінку усереднених, зважуванням на обсяги запасів по родовищах, величин коефіцієнта рентабельності гірничодобувних підприємств (промислів) розподільно: для родовищ нафти та газу і для родовищ твердих корисних копалин та підземних вод. Для родовищ нафти та газу усереднений коефіцієнт рентабельності промислу склав 1,391. Для родовищ твердих корисних копалин та підземних вод - 0,185.

Відповідно до Положення про порядок розробки та обґрунтування кондицій на мінеральну сировину для підрахунку запасів твердих корисних копалин, затвердженого наказом ДКЗ від 07.12.2005 N 300, зареєстрованим Мін'юстом України за N 65/11939, а також Положення про порядок техніко-економічного обґрунтування кондицій для підрахунку запасів нафти і газу, затвердженого наказом ДКЗ від 27.11.2006 р. N 316, зареєстрованим Мін'юстом України за N 1383/13257, Державна комісія України по запасах корисних копалин пропонує для встановлення такі тимчасові коефіцієнти рентабельності гірничодобувних підприємств (промислів) на ділянках надр, де проводиться господарська діяльність з видобування корисних копалин, але геолого-економічна оцінка їхніх запасів з належним визначенням цього коефіцієнта ще не виконана, для застосування користувачами надр при обчисленні податкових зобов'язань у 2020 році:

 - для нафтогазодобувних підприємств - 1,391;

 - для інших гірничодобувних підприємств - 0,185.

 

Лубенське управління ГУ ДПС у Полтавській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь