Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання

Дата: 18.07.2024 11:47
Кількість переглядів: 64

За інформацією комунального підприємства "ЧОРНУХИ КОМУНГОСП"

Фото без опису

2 серпня 2017 року набрав чинності Закон України «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання», відповідно до якого усі житлові будівлі повинні бути оснащені приладами обліку води протягом двох років з дня набрання чинності цим Законом, тобто з 02 серпня 2019 року.

Для абонентів, які на момент набрання чинності Законом вже користувалися послугами КП «Чорнухи комунгосп» за нормативами (без лічильника) передбачено 2 варіанти:

  1. Самостійне обладнання споживачем будинку приладом обліку води з виконанням вимог чинного законодавства.
  2. Виконання робіт по встановленню лічильників силами комунального підприємства з наступним відшкодуванням споживачами коштів, що будуть витрачені на такі роботи.

Із вказаної (обумовленої ) дати комунальне підприємство «Чорнухи комунгосп» не зможе забезпечувати водопостачання абонентам без лічильників, щоб не потрапити під фінансові санкції Антимонопольного комітету.

Тому, відповідно до положень Закону України «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання», абонентам КП «Чорнухи комунгосп», оселі яких ще не обладнані лічильниками, слід звернутися до абонентського відділу комунального підприємства та узгодити деталі встановлення приладів обліку.

Згідно рішення селищної ради від 26 квітня 2013 року «Про затвердження норм витрат води», норма споживання води на одну добу становить:

 п. Поливання:

а) сади і присадибні ділянки, 1м2 – 5 літрів;

б) теплиці, газони, квітники, 1м2 – 15 літрів.

Влітку у споживачів – власників приватних житлових будинків часто виникають запитання стосовно оплати води, що витрачається на полив присадибних ділянок. У дощову погоду абоненти найчастіше цікавляться, чи впливає кількість опадів на норми водоспоживання. Нижче приводимо найпоширеніші запитання та відповіді на них. Яким нормативним актом регулюються питання оплати за полив присадибних ділянок?

Відповідно до Правил користування системами централізованого комунального водопостачання та водовідведення в населених пунктах України, затверджених наказом Міністерства з питань житлово-комунального господарства України від 27.06.2008 р. №190, плата за воду, яка використовується для поливу присадибних ділянок, зелених насаджень та газонів, здійснюється споживачами відповідно до показників приладів обліку або норм водоспоживання.

Запитання: як обліковується оплата за полив присадибної ділянки, якщо в мене немає приладу обліку?

У випадку відсутності приладу обліку води нарахування за послугу проводяться з розрахунку 15м3 в місяць на 100 м2 площі поливу (відповідно до таблиці А.1 додатка «А» до ДБН В.2.5 – 74:2013 «Водопостачання». Зовнішні мережі та споруди. Основні положення проектування»). Поливний сезон триває з травня по вересень, отже, саме в ці місяці до основної кількості спожитої води додаються нарахування за полив.

Запитання: чи може велика кількість опадів сприяти зниженню оплати за полив?

Ні. Чинним законодавством не передбачено норм на водопостачання, пов’язаних із сезонними, кліматичними природними змінами. Якщо у вас не встановлено прилад обліку, то за полив присадибної ділянки доведеться заплатити фіксовану суму, навіть якщо ви не користувалися водою через дощ чи з будь-яких інших причин.

Запитання: У мене є присадибна ділянка, але я не користуюсь водою для поливу. Що робити?

На виконання вимог законодавства та уникнення непорозумінь у розрахунках, рекомендуємо споживачам встановити прилади обліку холодної води. Завдяки чому з’явиться можливість регулювати та вести облік свого водокористування та відповідно заощаджувати кошти.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь