Держпродспоживслужба про використання зразків насіння і садивного матеріалу ввезених в Україну

Дата: 17.07.2024 16:04
Кількість переглядів: 54

За інформацією відділу насінництва,  розсадництва та якості зерна Управління фітосанітарної безпеки ГУ Держпродспоживслужби в Полтавській області

Фото без опису

Минулого року  КМУ   прийнято Постанову   № 917 «Про затвердження Порядку видачі або відмови у видачі, переоформлення, анулювання підтвердження на ввезення в Україну та вивезення з України зразків насіння і садивного матеріалу сортів рослин та контролю за їх використанням» . Постанова впорядковує проведення цих процедур видачі або відмови у видачі, переоформлення, анулювання підтвердження на ввезення на територію України зразків насіння і садивного матеріалу сортів рослин, не занесених до Державного реєстру сортів рослин, придатних для поширення в Україні  , для селекційних, дослідних робіт і експонування та вивезення за межі України таких зразків , а також запроваджує контроль за використанням зразків насіння і садивного матеріалу ввезених в Україну, що здійснюється Держпродспоживслужбою.

Керуючись даною постановою, спеціалісти відділу контролю у сфері насінництва, розсадництва та якості зерна управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби у Полтавській області здійснюють контроль за використанням зразків насіння і садивного матеріалу, що ввозиться в Україну для селекційних, дослідних робіт і експонування.

Під час огляду фіксується місце використання зразків насіння і садивного матеріалу, кількість зразків, площа, фаза розвитку рослин та використання зразків відповідно до призначення (проведення селекційних, дослідних робіт, експонування), зазначеного у Підтвердженні на ввезення в Україну зразків насіння і садивного матеріалу сортів рослин, не внесених до Державного реєстру сортів рослин, придатних для поширення в Україні для селекційних, дослідних робіт і експонування, виданого Держпродспоживслужбою.

За результатами огляду фахівці складають Акт про використання зразків насіння і садивного матеріалу сортів рослин, не внесених до Державного реєстру сортів рослин, придатних для поширення в Україні, які ввезені в Україну для селекційних, дослідних робіт і експонування. Також, надають рекомендації по догляду за посівами або насадженнями та вказівки, обов'язкові до виконання суб'єктами господарювання/фізичними особами-підприємцями щодо використання урожаю, отриманого від таких зразків насіння і садивного матеріалу.

Станом на сьогодні в господарствах  Миргородського району     проведено огляд посівів кукурудзи    за 7 погодженнями на ввезення в Україну зразків насіння, виданими  Державною службою з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів  на території  ТОВ «Сенча»  та за 4 погодженнями  зразків насіння соняшнику  на території ФГ «Барвінок» , на площі 16,22 га, де висіяно  ТОВ «Сингента» кукурудзи  9756 шт.   та соняшнику 96 шт. зразків насіння, ввезеного в Україну для селекційних, дослідних робіт і експонування,  та складено    акти  про їх використання . Оглянуто також  посіви озимого ріпаку  за трьома погодженнями на ввезення в Україну у ТОВ "Крячківка Агро"  Лубенського району  на площі  0,916 га  136 шт. зразків насіння.

Зафіксовано, що зразки насіння    ввезені в Україну за підтвердженнями виданими  Державною службою з питань безпечності харчових продуктів на захисту споживачів , що перевірялися,  використовуються відповідно до призначення (для проведення селекційних та  дослідних робіт).        


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь