Чорнухинська територіальна громада

Полтавська область, Лубенський район

Що таке холера і як від неї захиститися

Дата: 11.06.2024 09:06
Кількість переглядів: 126

За інформацією Відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Лубенського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в  Полтавській області                

Фото без опису

Що таке холера?
Холера — це гостра діарейна інфекція, викликана бактерією Vibrio cholerae.

Як можна заразитися?
Холера передається фекально-оральним шляхом від людини до людини, частіше при вживанні забрудненої води, овочів, фруктів, при купанні, а також через їжу і при побутових контактах. Джерелом збудника інфекції є людина – хворий або носій вібріонів. Холерний вібріон може зберігати життєздатність у воді протягом тривалого часу, у харчових продуктах при кімнатній температурі протягом 2-5 днів, на поверхні плодів і овочів в умовах сонячного освітлення упрожовж 8 годин, при низьких температурах та у морській воді — 2 тижнів і більше, у кишечнику окремих річкових та морських тварин — декількох місяців. Під час кип’ятіння холерний вібріон гине протягом хвилини, є малостійким до висушування, до прямого сонячного опромінення, є надзвичайно чутливим до дії звичайних дезінфектантів.

Через який час після інфікування з’являться перші симптоми?
Інкубаційний період холери триває від кількох годин до 5 днів.

Які симптоми захворювання?
В більшості людей, інфікованих бактерією V. cholerae, не розвивається жодних симптомів, хоча протягом 1–10 днів після інфікування в їхніх фекаліях присутні бактерії, що потенційно можуть інфікувати інших людей.

Коли симптоми все ж виникають, то в більшості випадків вони є легкими чи помірними (діарея, блювота, болі у животі). Проте в меншості захворілих розвивається гостра водяниста діарея із сильним зневодненням. В такому випадку спостерігаються такі симптоми:

- частий, до 10 і більше разів на добу, пронос. При цьому людина втрачає багато рідини – до 20 літрів на добу. У результаті втрати рідини відбувається згущення крові і зневоднення організму;

- через втрату з рідиною мікроелементів з’являються м’язові судоми, частіше за все – починаючи з литкових м’язів;

- загострення рис обличчя, очі западають, синіють губи і вушні раковини;

- холодна шкіра (холера – одна з небагатьох інфекцій, що супроводжуються нормальною або навіть зниженою температурою тіла);

- шкіра втрачає пружність, легко збирається в складки і дуже довго розправляється, а шкіра стоп і рук стає зморшкуватою (так звані «руки прачки»);

- задишка, різка слабкість.

Як можна захиститися?
В першу чергу, необхідно дотримуватися простих правил безпеки:

- не купувати продукти харчування, зокрема – рибу, у місцях стихійної торгівлі;

- не купатися й не ловити рибу в забруднених водоймах;

- дотримуватися особистої гігієни, ретельно мити руки перед тим, як брати чи готувати їжу, після відвідування туалету;

- використовувати чисту воду;

- мити овочі і фрукти перед вживанням;

- ретельно готувати їжу, проварювати чи просмажувати продукти харчування перед вживанням.
Кип’ятіння вбиває холерні вібріони вже через 1 хвилину.

Як лікувати холеру?
Більшість захворілих можна успішно вилікувати шляхом своєчасного введення розчинів оральних регідратаційних солей (ОРС). Дорослим пацієнтам в перший день лікування за помірного зневоднення може знадобитись до 6 л розчину ОРС.
Пацієнтам із сильним зневодненням загрожує дегідратаційний шок, і вони потребують термінових внутрішньовенних вливань. Для скорочення періоду діареї, зменшення об’єму необхідних регідратаційних рідин та скорочення кількості та періоду виділення бактерій V. cholerae в фекаліях таким пацієнтам також призначають відповідні антибіотики.
Масове використання антибіотиків серед населення не рекомендується, оскільки воно не має підтвердженого впливу на розповсюдження холери та може сприяти підвищенню стійкості до протимікробних препаратів.
Під час спалаху холери критичне значення має швидкий доступ до лікування. У випадку своєчасного та адекватного лікування коефіцієнт летальності не має перевищувати 1%.                       

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь