Поради споживачам ранньої овочевої продукції
Навесні продовольчі ринки рясніють ранньою овочевою продукцією. Проте окрім користі, наприклад, ранні капуста, редис та огірки можуть, нанести й шкоду для здоров’я. Адже така продукція вирощується в умовах закритого ґрунту, що сприяє накопиченню в ній надлишкової кількості поживних та часто шкідливих речовин
Природно, що споживачів цікавить питання: чи містять ранні овочеві культури надлишкову кількість нітратів і чи безпечно їх споживати?
Звертаємо увагу, що кожен продавець на ринку повинен мати експертний висновок лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи, де зазначено рівень нітратів у овочах. У магазинах на кожну партію овочевої продукції повинні бути сертифікати якості.
З метою придбання якісної та безпечної продукції, фахівці наполегливо рекомендують покупцям цікавитися результатами лабораторних досліджень щодо вмісту в овочах нітратів, залишків пестицидів тощо. У продавців обов’язково повинні бути документи, що засвідчують якість та безпечність партії товару.
Небезпека споживання продуктів харчування із завищеним вмістом нітратів полягає у тому, що нітрати під впливом кишкової мікрофлори відновлюються до нітритів, які призводять до розвитку гіпоксії та загальної інтоксикації.
Прості поради фахівців стануть у нагоді покупцям ранньої овочевої продукції:
- купуйте овочі та фрукти лише в місцях офіційної торгівлі, уникайте стихійних ринків;
- для придбання безпечної продукції поцікавтеся у продавця документами про їх безпеку та якість;
- не купуйте пошкодженої та розрізаної продукції;
- перед споживанням ретельно мийте овочі та фрукти під проточною водою;
- первинна кулінарна обробка овочів (очищення від шкірочки, поверхневих листків тощо), бланшування, відварювання, тушкування – дозволять зменшити вміст нітратів на 20-30%;
- надлишковий вміст нітратів суттєво можна знизити, потримавши розрізані овочі кілька хвилин у воді.
Варто звернути увагу і на те, що овочеві культури можуть піддаватися і бактеріальному забрудненню. Тому перед вживанням їх потрібно ретельно мити.
Піклуйтеся про власне здоров’я та здоров’я своїх близьких!
Відділ безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Лубенського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області