Чорнухинська територіальна громада

Полтавська область, Лубенський район

Як повинні пакуватися та маркуватися партії насіння , що вводяться в обіг

Дата: 10.04.2024 11:21
Кількість переглядів: 35

ГУ Держпродспоживслужби в Полтавській області інформує

Фото без опису

В період   посівної кампанії весною  2024 року , в порядку роз’яснення, відділ контролю у сфері насінництва та розсадництва  Управління фітосанітарної безпеки    Головного Управління Держпродспоживслужби в Полтавській області,    інформує,   що Законом України «Про насіння і садивний матеріал» (ст. 21) установлене     обов'язкове маркування  і пакування насіння і садивного матеріалу, що вводиться в обіг . Згідно Наказу № 348 «Про затвердження Порядку маркування та пакування партій насіння і форми етикетки» від 10.07.17 р., маркуванню підлягають усі партії добазового та базового насіння незалежно від призначення, а також партії сертифікованого насіння першої генерації, призначені для реалізації. Партії сертифікованого насіння нижчих генерацій, які призначені для реалізації, допускається зберігати без пакування (у засіках, буртах), але з обов’язковим маркуванням.

Основними видами упаковок, що застосовують у насінництві, є мішки, торбинки, пакети, контейнери та біг-беги різної місткості, що забезпечують надійну цілісність їх вмісту під час зберігання і транспортування та унеможливлюють зміни їх вмісту після закриття упаковок.  Упаковка повинна бути цілою, міцною, чистою, сухою і знезараженою від шкідників і збудників хвороб та мати етикетку .

Етикетки повинні  містити усю необхідну інформацію про партію насіння : суб’єкт, що здійснює виробництво, доробку та реалізацію насіння ; культура, сорт, категорія/генерація, номер партії, маса, місяць та рік пакування, відомість щодо протруєння.

Форма етикетки прямокутна, на лицьовому боці етикетки лівий край з написом «Державне підприємство «Державний центр сертифікації і експертизи сільськогосподарської продукції» обкантовано чорною смугою завширшки 30 міліметрів, решта лицьового боку етикетки фарбується таким кольором:

для добазового насіння – білим з фіолетовою смужкою завширшки 10 міліметрів, розміщеною по діагоналі з лівого нижнього кута етикетки;для базового насіння – білим; для сертифікованого насіння першої генерації, гібридів першого покоління – блакитним; для сертифікованого насіння другої генерації, наступних генерацій – червоним, для суміші насіння – зеленим; для неостаточно сертифікованого насіння – сірим.

По центру лицьового боку етикетки наведено фоновою сіткою дві великі літери «UA». У нижній частині етикетки зазначається її індивідуальний номер.

Під час сертифікації партії насіння до сертифікату, що засвідчує посівні якості, вносяться номера етикеток, які були використані для маркування даної партії насіння. Тобто, під час купівлі насіння можливо проконтролювати чи відповідають номера етикеток відповідній партії. Інформація зазначена в супровідних документах повинна відповідати інформації нанесеній на етикетки.

При купівлі насіння овочевих, баштанних культур та кормових коренеплодів також необхідно звернути увагу на порядок їх документального оформлення. Вимоги до пакування, маркування, транспортування та зберігання насіння овочевих, баштанних культур та кормових коренеплодів, а також порядок його документального оформлення, призначеного для реалізації в оптовій та роздрібній торгівельних мережах регламентуються ДСТУ 6006-2008.

Згідно пункту 8.5. ДСТУ 6006-2008 на пакеті з фасованим насінням, призначеним для роздрібної торгівлі вказують: назву країни; виробника насіння, а також фірму, підприємця, тощо; назву і товарний знак, юридичну адресу, де пакували насіння;  культуру; сорт, гібрид; масу, г, або кількість насінин в пакеті, шт.; номер насіннєвої партії; рік урожаю;документ на насіння (назва, N); коротку інформацію про культуру (сорт, гібрид, поради щодо вирощування).

Відповідно пункту 12.2 цього стандарту кожну партію насіння під час відпускання супроводжують документами, які підтверджують гарантію якості насіння згідно ДСТУ 4138-2002 та Довідкою про сортові та посівні якості насіння.

Реалізація насіння або садивного матеріалу, без супровідних документів про їх походження та якість, забороняється законодавством України.  

Тож,  необхідно купувати марковане та  упаковане     насіння, з відповідними документами та обов’язково перевіряти наявність  етикетки, яка містить усю необхідну інформацію про партію  . Це убезпечить від придбання неякісного посівного матеріалу.

Валентина Залізняк, головний спеціаліст відділу контролю у сфері  насінництва,  розсадництва та якості зерна Управління фітосанітарної безпеки ГУ Держпродспоживслужби в Полтавській області.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь