Чорнухинська територіальна громада

Полтавська область, Лубенський район

Як вберегти домашнього улюбленця від кліщів

Дата: 03.04.2024 11:08
Кількість переглядів: 43

Фото без опису

Весна - досить небезпечний період для домашніх тварин, оскільки саме в цей час чотирилапих друзів починають атакувати кліщі. Підчепити паразита можна не лише в лісі, лісопарку, на садово-городніх ділянках, а й у парках і просто на газонах. Ризики мінімальні, тільки якщо кіт або собака зовсім не виходять з дому і не спілкуються з іншими тваринами.

Кліщі є носіями різних інфекцій, які можуть спричиняти захворювання як тварин, так і людей. Отож необхідно вчасно подбати про захист домашнього улюбленця від паразитів.

Захищати тварину від кліщів потрібно тільки в теплу пору року, оскільки кліщі активні, коли температура за вікном піднімається вище нуля градусів. Кожну весну ветеринари нагадують про необхідність захистити своїх домашніх тварин від кліщів. Але, багато власників тварин забувають про цей відповідальний період, згадуючи про проблему, тільки коли кліщ вже вкусив домашнього улюбленця. Необхідно проводити профiлактичнi обробки тварин вiд ектопаразитів за допомогою ветеринарних препаратів, які можна застосовувати як зовнішньо (на холку), так і для ін’єкцій – вакцини для профілактики піроплазмозу та бореліозу.

Обов'язково оглядайте домашнього улюбленця після прогулянок, прочісуйте його гребінцем, щоб вчасно виявити кліща. Якщо паразит встиг присмоктатися, його необхідно обережно видалити або звернутися за допомогою до ветеринарного лікаря.

Одна з найпоширеніших інфекцій, носіями якої є кліщі, - піроплазмоз, який нерідко призводить до загибелі собак, а в кішок може викликати лихоманку та анемію. Поступово руйнуючи еритроцити, піроплазми тим самим порушують функцію забезпечення організму киснем, що веде до інтоксикації організму, порушення функцій нирок, печінки, нервової системи, головного мозку, серця. Тому з візитом до ветеринарного лікаря краще не затягувати: захворювання добре лікується на ранніх стадіях, але при зволіканні можливі летальні наслідки.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь