Чорнухинська територіальна громада

Полтавська область, Лубенський район

Африканська чума свиней!

Дата: 20.02.2024 16:00
Кількість переглядів: 93

Фото без опису

З початку 2024 року в Україні зареєстровано 4 випадки АЧС, а саме в Київській області - 1, Харківській – 1, Донецький – 1, Чернівецькій – 1. З метою забезпечення стабільної епізоотичної ситуації на території Лубенського району Лубенське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області рекомендує власникам, які утримують поголів’я свиней посилити заходи з профілактики та попередження занесення збудника африканської чуми свиней.

Африканська чума свиней (АЧС) відноситься до особливо небезпечних хвороб свиней, це висококонтагіозна вірусна хвороба, яка перебігає блискавично, гостро, підгостро, хронічно, безсимптомно й характеризується гарячкою (лихоманкою), геморагічним діатезом, ціанозом шкіри, геморагічним діатезом внутрішніх органів, некродистрофічними змінами паренхиматозних органів. Є однією із найбільш небезпечних хвороб свиней, оскільки характеризується високою смертністю, значними економічними збитками, зумовлених відсутністю вакцини, запровадженням спеціального режиму для свиногосподарств, витратами на проведення моніторингових та діагностичних досліджень, організацію профілактичних та ліквідаційних заходів в разі загрози чи виникнення хвороби та торговельними обмеженнями, що запроваджуються для блокування її розповсюдження - вірус африканської чуми свиней не становить небезпеки для людини.

Профілактика заснована на недопущені занесення вірусу. З цією метою заборонено завезення свиней (в тому числі і диких) і продуктів їх забою із територій, небезпечних і загрозливих щодо АЧС. Категорично забороняється згодовувати свиням харчові відходи з закладів громадського харчування, боєнські відходи, залишки м’ясної сировини, отриманої під час полювання на диких тварин (кабани, птиця, лисиці), концентровані корми невідомого походження.

Щоб запобігти занесенню вірусу АЧС у господарство, необхідно:

  • утримувати свиней в приміщенні, дотримуючись закритого режиму роботи;
  • не дозволяти відвідувати господарство стороннім особам;
  • не забивати хворих свиней та не переробляти туші захворілих тварин;
  • не купувати тварин у місцях стихійної торгівлі;
  • не утримувати свиней в домашніх господарствах мисливцям, працівникам лісу та працівникам свиноферм;
  • не згодовувати свиням харчові відходи, що містять свинину або продукти забою.

При виникненні підозри на АЧС негайно повідомте фахівця ветеринарної медицини Чорнухинської дільниці ветеринарної медицини Лубенської дільничної лікарні ветеринарної медицини Полтавської обласної державної лікарні ветеринарної медицини за тел. (05340) 5-26-64 та/або Лубенське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області за тел. (05340) 5-14-07.

Лубенське районне управління Головного управління

Держпродспоживслужби в Полтавській області 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь