Чорнухинська територіальна громада

Полтавська область, Лубенський район

ЯК ЗАПОБІГТИ ВИНИКНЕННЮ ХАРЧОВИХ ОТРУЄНЬ

Дата: 08.12.2023 11:18
Кількість переглядів: 73

Фото без опису

Харчові отруєння є не контагіозними захворюваннями (тобто вони не передаються від однієї особи до другої при контакті), виникають в результаті вживання харчових продуктів, в яких відбулося масивне розмноження певних видів мікроорганізмів чи накопичення токсинів мікробного або немікробного походження до рівня патогенної дози.

Харчові отруєння виникають у виді масових спалахів зі значною кількістю захворілих або у вигляді сімейних та групових захворювань, а також поодиноких випадків.

Харчове отруєння стається, коли людина вживає в їжу будь-які продукти, обсіменені хвороботворними бактеріями. Список патогенних мікроорганізмів дуже широкий, і багато хто з них при попаданні в травну систему може призводити до дуже тяжких наслідків.

Загальними характерними особливостями захворювань, які належать до групи харчових отруєнь, є зв’язок їх виникнення з прийомом їжі за відсутності будь-якого іншого чітко вираженого шляху поширення. Для цих захворювань характерні раптовий початок і короткий інкубаційний період. Як правило перші симптоми отруєння з’являються протягом 2-6 годин після потрапляння в шлунок неякісних продуктів. Прогресування хвороби залежить від кількості спожитої їжі та стану здоров’я. Однак до типових проявів харчового отруєння належать: різкий біль у животі, діарея, нудота і блювання, зневоднення організму, відсутність апетиту та слабкість, підвищення температури.

Отже, слід пам’ятати, що погано помиті овочі та фрукти, наша неуважність,  за умов якої продукти швидко псуються, можуть стати причиною харчового отруєння.

  Щоб уникнути харчового отруєння потрібно дотримуватись простих порад, а саме :

  • дотримуватися обов’язкової гігієни рук осіб, що контактують з харчовими продуктами;
  • при розфасуванні продукції перевіряти термін її придатності та умови зберігання, оцінювати цілісність і герметичність пакування харчових продуктів;
  • при огляді консервованих продуктів (плодоовочевих, м’ясних та рибних консервів) оцінювати чи є негерметичні або браковані банки, які мають дефекти: патьоки, деформації, фізичний (неправдивий) бомбаж і банки «хлопавки», та не допустити їх наступне зберігання та використання;
  • сирі харчові продукти (риба, м’ясо тощо) піддавати термічній обробці (смаження, варіння або тушкування);
  • продукти, які швидко псуються, – оцінити їх зовнішній вигляд, колір, запах та смак;
  • зберігати харчові продукти з дотриманням температурних режимів – за можливості;
  • дотримуватися гігієнічних вимог та технології приготування їжі.

УВАГА!   Особлива увага має приділятися харчовим продуктам домашнього виготовлення, а також грибним та плодоовочевим, м’ясним та рибним консервам, виготовлених в домашніх умовах. НЕ купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб у місцях, не призначених для здійснення торгівлі харчовими продуктами. Треба пам’ятати, що тільки чітке дотримання гігієнічних правил та вимог дасть можливість уникнути харчового отруєння та зараження кишковими інфекціями.

 Бережіть своє здоров’я і здоров’я близьких.  Прислухайтесь до вище вказаних порад.

Відділ державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства

Лубенського районного управління  Головного

управління   Держпродспоживслужби в  Полтавській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь