Аграріям про правила підготовки та зберігання насіння ярих культур

Дата: 01.11.2023 09:04
Кількість переглядів: 126

Фото без опису

Доробка насіння ярини під засів весняного клину розпочинається зразу після збирання. Це один з найважливіших етапів внутрішньогосподарського контролю перед сертифікацією насіння ярих культур з метою визначення посівних якостей насіння і товарних якостей садивного матеріалу. Фахівці ГУ Держпродспоживслужби в Полтавській області нагадують про правила підготовки та зберігання насіння ярих культур до посівної 2024 року.

Слід зазначити, що відповідно до ст. 15 Закону України «Про насіння і садивний матеріал» офіцій-но насіння і садивний матеріал вводяться в обіг лише після  його сертифікації.

Доведення насіння до посівних кондицій та його перевірка в найкоротші строки після збирання дає змогу запобігти таким негативним явищам як самозігрівання та проростання насіння; розвиток хвороб внаслідок підвищеної вологості насіння; допомагає своєчасно виявити і вжити заходи для знищення комірних шкідників, а також попередити та усунути інші негативні фактори, що можуть вплинути на якість насіння.

Рекомендується  у стислі терміни провести очищення насіння урожаю-2023 на наявних у господар-ствах очисних агрегатах. В процесі очистки якість посівного матеріалу контролюється візуально і лабораторно.

Слід пам’ятати, що основною причиною низької схожості насіння є високий вміст у ньому вологи під час зберігання. Підвищення вологості насіння посилює в ньому процеси дихання, створює сприятливі умови для діяльності мікроорганізмів і підвищення активності збудників хвороб і шкід-ників, що сприяє самозігріванню. Крім того, самозігріванню сприяє травмоване, морозобійне на-сіння, що містить грудочки землі, пил, органічні та інші домішки. Промерзання вологого зерна призводить до механічного пошкодження клітин, особливо в зародковій частині. Ослаблені зер-нини після сівби уражуються грибками і мікробами. Таке насіння   не   дає належних  сходів. Тож при зберіганні насіння варто звертати на вологість і температуру навколишнього середовища.
Кожне господарство має бути забезпечене спеціальними насіннєсховищами, із засіками  . Склади необхідно розташовувати на сухих підвищених ділянках  На вентиляційні отвори й вікна встановлюють грати для захисту від гризунів та птахів. У насіннєсховищах повинні бути подвійні двері: зовнішні глухі і внутрішні ґратчасті для активного повітряного обміну.

На зберігання засипають насіння підготовлене і доведене до посівних кондицій. Під час збережен-ня насипом треба прийняти заходи по запобіганню випадкового змішування насіння, для цього засіки залишають незаповненими, до верхнього краю на 15-20 см. Не можна розміщати в сусідніх засіках насіння, яке важко відокремити, таких культур як пшениця і ячмінь, овес і ячмінь, жито і озима пшениця, а також насіння різних сортів, генерації однієї культури .  Мішки з сертифікованим  насінням укладають на настили чи піддони, що знаходяться вище рівня підлоги не менше, ніж на 15 см .

Під час зберігання необхідно систематично спостерігати за станом насіння, вимірювати його тем-пературу, відносну вологість, наявність шкідників; кожна партія насіння  повинна пройти аналітичний контроль за посівними якостями і зараженістю шкідниками та хворобами.

На даний час в області, функції визначення посівних якостей насіння покладені на  Державну уста-нову "Полтавська обласна фітосанітарна лабораторія" , яка атестована відповідно до вимог ДСТУ ISO 10012:2005 "Система керування вимірювань. Вимоги до процесів вимірювання та вимірюваль-ного обладнання". Зокрема   аналізування : енергії проростання та схожості насіння , чистоти і від-ходу насіння,  вологості насіння,  маси 1000 насінин, заселеності насіння шкідниками, зараженість насіння хворобами. За результатами аналізувань видається протокол випробувань.  Всі дослідження проводяться згідно з вимогам ДСТУ 4138-2002 «Насіння сільськогосподарських культур. Методи визначення якості».

Необхідно пам’ятати, що тривалість періоду, протягом якого насіння здатне проростати і забезпе-чувати нормальний урожай  залежить від  якості насіння та умов його зберігання. При дотриманні рекомендацій можна попередити і ліквідувати небажані процеси у насінні та забезпечити збере-ження його високих сортових та посівних якостей.

Головне управління Держпродспоживслужби в Полтавській області інформує
 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь