Чорнухинська територіальна громада

Полтавська область, Лубенський район

Аграріям про правила підготовки та зберігання насіння ярих культур

Дата: 01.11.2023 09:04
Кількість переглядів: 82

Фото без опису

Доробка насіння ярини під засів весняного клину розпочинається зразу після збирання. Це один з найважливіших етапів внутрішньогосподарського контролю перед сертифікацією насіння ярих культур з метою визначення посівних якостей насіння і товарних якостей садивного матеріалу. Фахівці ГУ Держпродспоживслужби в Полтавській області нагадують про правила підготовки та зберігання насіння ярих культур до посівної 2024 року.

Слід зазначити, що відповідно до ст. 15 Закону України «Про насіння і садивний матеріал» офіцій-но насіння і садивний матеріал вводяться в обіг лише після  його сертифікації.

Доведення насіння до посівних кондицій та його перевірка в найкоротші строки після збирання дає змогу запобігти таким негативним явищам як самозігрівання та проростання насіння; розвиток хвороб внаслідок підвищеної вологості насіння; допомагає своєчасно виявити і вжити заходи для знищення комірних шкідників, а також попередити та усунути інші негативні фактори, що можуть вплинути на якість насіння.

Рекомендується  у стислі терміни провести очищення насіння урожаю-2023 на наявних у господар-ствах очисних агрегатах. В процесі очистки якість посівного матеріалу контролюється візуально і лабораторно.

Слід пам’ятати, що основною причиною низької схожості насіння є високий вміст у ньому вологи під час зберігання. Підвищення вологості насіння посилює в ньому процеси дихання, створює сприятливі умови для діяльності мікроорганізмів і підвищення активності збудників хвороб і шкід-ників, що сприяє самозігріванню. Крім того, самозігріванню сприяє травмоване, морозобійне на-сіння, що містить грудочки землі, пил, органічні та інші домішки. Промерзання вологого зерна призводить до механічного пошкодження клітин, особливо в зародковій частині. Ослаблені зер-нини після сівби уражуються грибками і мікробами. Таке насіння   не   дає належних  сходів. Тож при зберіганні насіння варто звертати на вологість і температуру навколишнього середовища.
Кожне господарство має бути забезпечене спеціальними насіннєсховищами, із засіками  . Склади необхідно розташовувати на сухих підвищених ділянках  На вентиляційні отвори й вікна встановлюють грати для захисту від гризунів та птахів. У насіннєсховищах повинні бути подвійні двері: зовнішні глухі і внутрішні ґратчасті для активного повітряного обміну.

На зберігання засипають насіння підготовлене і доведене до посівних кондицій. Під час збережен-ня насипом треба прийняти заходи по запобіганню випадкового змішування насіння, для цього засіки залишають незаповненими, до верхнього краю на 15-20 см. Не можна розміщати в сусідніх засіках насіння, яке важко відокремити, таких культур як пшениця і ячмінь, овес і ячмінь, жито і озима пшениця, а також насіння різних сортів, генерації однієї культури .  Мішки з сертифікованим  насінням укладають на настили чи піддони, що знаходяться вище рівня підлоги не менше, ніж на 15 см .

Під час зберігання необхідно систематично спостерігати за станом насіння, вимірювати його тем-пературу, відносну вологість, наявність шкідників; кожна партія насіння  повинна пройти аналітичний контроль за посівними якостями і зараженістю шкідниками та хворобами.

На даний час в області, функції визначення посівних якостей насіння покладені на  Державну уста-нову "Полтавська обласна фітосанітарна лабораторія" , яка атестована відповідно до вимог ДСТУ ISO 10012:2005 "Система керування вимірювань. Вимоги до процесів вимірювання та вимірюваль-ного обладнання". Зокрема   аналізування : енергії проростання та схожості насіння , чистоти і від-ходу насіння,  вологості насіння,  маси 1000 насінин, заселеності насіння шкідниками, зараженість насіння хворобами. За результатами аналізувань видається протокол випробувань.  Всі дослідження проводяться згідно з вимогам ДСТУ 4138-2002 «Насіння сільськогосподарських культур. Методи визначення якості».

Необхідно пам’ятати, що тривалість періоду, протягом якого насіння здатне проростати і забезпе-чувати нормальний урожай  залежить від  якості насіння та умов його зберігання. При дотриманні рекомендацій можна попередити і ліквідувати небажані процеси у насінні та забезпечити збере-ження його високих сортових та посівних якостей.

Головне управління Держпродспоживслужби в Полтавській області інформує
 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь