Чорнухинська територіальна громада

Полтавська область, Лубенський район

Про важливість імунізації населення

Дата: 04.09.2023 15:28
Кількість переглядів: 181

За інформацією КНП "Чорнухинський ЦПМСД"

Фото без опису

Хотілося б донести до кожної людини про важливість імунізації населення. Кожна дитина має право бути здоровою і щасливою. Якщо ви вважаєте себе патріотами і хочете,  щоб українці збереглися як нація на планеті  Земля, мусите знати про величезну небезпеку яка чатує на нас. Протягом останніх років в Україні  ширилася антивакцинальна компанія в ЗМІ. До неї часто приєднуються на жаль деякі батьки, священнослужителі, які поширюють різні чутки та міфи про щеплення.Календар профілактичних щеплень в Україні наближений до календаря США та Європейських країн. Шестирічна дитина, яка йде до школи повинна мати п`ять щеплень від кашлюку, дифтерії, правця. Це три вакцинації і дві ревакцинації. Три щеплення від гепатиту, два від гемофільної інфекції і ще два щеплення від кору, краснухи і паротиту. Перелік тяжких інфекцій, які можна контролювати засобами імунопрофілактики, поступово збільшується. Для створення колективного імунітету рівень охоплення щепленнями має становити не менше 95% дитячого населення.

Вакцинація – єдиний спосіб захисту від низки захворювань, які неможливо вилікувати іншими методами, або при яких можливі важкі ускладнення. Вродженого імунітету до інфекційних хвороб немає. Вакцинація дає особистий захист кожному із нас і при цьому забезпечує колективний імунітет. Щороку у світі 3 000 000 смертей попереджуються завдяки вакцинації.  Полтавська область повністю забезпечена всіма необхідними вакцинами для школярів. У нас всі вакцини в наявності. Вони сертифіковані, перевірені і використовуються на території України вже не один рік.Перші два щеплення дітям проводяться в пологовому будинку. В першу добу – для профілактики гепатиту В, на 3-5 добу вакцина БЦЖ для профілактики туберкульозу. Наступні щеплення проводяться дітям в амбулаторно – поліклінічних умовах. У 2, 4 та 6 місяців проводиться вакцинація від таких хвороб як дифтерія, правець, кашлюк, поліомієліт, гепатит В та Хіб – інфекція. В однорічному віці дітей щеплюють вакциною КПК для профілактики кору, краснухи та паротиту і проводять ревакцинацію  вакциною Хіб. У18 років дітей ревакцинують вакцинами АКДП (проти дифтерії, правцю, кашлюку) + поліомієліт. В 6 років проводиться вакцинація КПК (кір, краснуха, паротит) та АДП (дифтерія, правець). У 14 років необхідно проводити повторну ревакцинацію проти поліомієліту. У 16, 26 років та кожні наступні 10 років  дорослі повинні щеплюватися вакциною  проти дифтерії та правця (АДП-М).Дуже обмежена кількість протипоказів. Це важкі алергічні реакції в анамнезі та тяжкі імуносупресивні стани. 

Законодавча база України вимагає суворо дотримуватися заходів для  запобігання виникненню та поширенню інфекційних хвороб людини, локалізацію та ліквідацію їх спалахів та епідемій, встановлює права і обов`язки та відповідальність юридичних і фізичних осіб у сфері захисту населення від інфекційних хвороб.

Так,  згідно Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб»,стаття 15. наголошує  що дітям, які не отримали профілактичних щеплень відповідно до календаря щеплень, відвідування дитячих заладівне дозволяється.

А згідно статті 27, Закону України «Про забезпечення санітарного та епідеміологічного благополуччя населення», профілактичні щеплення з метою запобігання захворюванням на туберкульоз, поліомієліт, дифтерію, кашлюк правець та кір в Україні є обов`язковими.

Заборона відвідувати дитячі заклади дітям, які не отримали профілактичних щеплень згідно з календарем щеплень, не виключає права на освіту в інших гарантованих державою формах.

Для проведення вакцинації слід звернутися до свого сімейного лікаря, або педіатра, щоб визначити дату та час проведення  щеплення. Бережіть своє здоров`я! Вакцини рятують життя!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь