Чорнухинська територіальна громада

Полтавська область, Лубенський район

Державна податкова служба України інформує

Дата: 31.08.2023 09:21
Кількість переглядів: 110

Фото без опису

Єдиний внесок: платниками податків Полтавщини сплачено понад 7 млрд грн

За сім місяців 2023 року роботодавцями та самозайнятими особами  Полтавщини сплачено до державних цільових фондів 7 млрд 715,8 млн грн єдиного внеску.

В. о. начальника Головного управління ДПС у Полтавській області Алла Рябкова зазначила про те, що єдиного внеску за звітний період поточного року сплачено більше, ніж торік на 1 млрд 482,0 млн грн, приріст становить 23,8 відсотка.

У Головному управлінні ДПС у Полтавській області наголосили на тому, що оформлення трудових відносин із найманими працівниками відповідно до норм чинного законодавства, своєчасна та у повному обсязі сплата податків і єдиного внеску – це можливість держави забезпечити виконання державних соціальних гарантій.

Головне управління ДПС у Полтавській області

 

Про податкові оновлення на зустрічі із Полтавською асоціацією бізнесу

Відбулась робоча зустріч із представниками Полтавської асоціації бізнесу за участі очільниці податкової служби Полтавщини Алли Рябкової щодо питань реалізації  державної політики у сфері оподаткування, роз’яснення окремих положень податкового законодавства та налагодження діалогу з бізнесом.

Під час заходу детально обговорили податкові оновлення, прийняті Законом України від  30 червня 2023 року № 3219-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей  оподаткування у період дії воєнного стану» (далі – Закон № 3219).

Алла Рябкова акцентувала увагу присутніх, що Закон № 3219 спрямований на виконання Україною зобов’язань в рамках Меморандуму про економічну та фінансову політику від 8 грудня 2022 року та передбачає відновлення дії норм податкового законодавства, які були призупинені у зв’язку з  введенням воєнного стану в Україні та не встановлює нових вимог для мікробізнесу. У ході проведення зустрічі спілкувалися про: зміни у системі оподаткування, поновлення та особливості проведення податкових перевірок, застосування РРО/ПРРО.

Фахівці Головного управління ДПС у Полтавській області повідомили про відновлення документальних планових перевірок щодо суб’єктів господарювання, які здійснюють виробництво товарів підакцизної групи товарів, ведуть гральний бізнес, надають фінансові послуги. План-графік проведення документальних планових перевірок платників податків на 2023 році розміщений за посиланням - https://tax.gov.ua/diyalnist-/plani-ta-zviti-roboti-/plani-ta-zviti-roboti/665281.html .

Податківці, зокрема, пояснили правильність визначення граничного обсягу доходу після повернення на ставку та групу єдиного податку, заповнення заяви про застосування спрощеної системи, тощо.

Також представники ДПС поінформували про особливості оподаткування операцій, які були здійснені платником під час перебування на спрощеній системі з особливостями оподаткування, формування податкових зобовʼязань та податкового кредиту з податку на додану вартість.

Особлива увага була приділена питанню застосування реєстраторів розрахункових операцій, зокрема, наголошено, що до 1 жовтня 2023 року не застосовуються штрафні санкції за відсутність РРО (реєстратора розрахункових операцій).

Податківці нагадали, що  суб’єкти господарювання можуть обрати класичний або програмний реєстратор розрахункових операцій. На сайті Державної податкової служби України розміщено безкоштовне програмне забезпечення ПРРО - https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro/ .

Головне управління ДПС у Полтавській області

 

Щодо надсилання до контролюючого органу Повідомлення про набуття або відчуження частки (припинення фактичного контролю) резидентом України в іноземній юридичній особі або майнових прав на частку в активах, доходах чи прибутку утворення без статусу юридичної особи

З врахуванням положень ст. 392 Податкового кодексу України (далі – Кодекс) контролюючою особою є фізична особа або юридична особа – резиденти України, що є прямими або опосередкованими власниками (контролерами) контрольованої іноземної компанії.

Відповідно до пп. 392.5.5 п. 392.5 ст. 392 Кодексу фізична особа – резидент України або юридична особа – резидент України зобов’язана повідомляти контролюючий орган про:

- кожне безпосереднє або опосередковане набуття частки в іноземній юридичній особі або початок здійснення фактичного контролю над іноземною юридичною особою, що призводить до визнання такої фізичної (юридичної) особи контролюючою особою відповідно до вимог цієї статті;

- заснування, створення або набуття майнових прав на частку в активах, доходах чи прибутку утворення без статусу юридичної особи;

- кожне відчуження частки в іноземній юридичній особі або припинення здійснення фактичного контролю над іноземною юридичною особою, що призводить до втрат визнання такої фізичної (юридичної) особи контролюючою особою відповідно до вимог цієї статті;

- ліквідацію або відчуження майнових прав на частку в активах, доходах чи прибутку утворення без статусу юридичної особи.

Повідомлення надсилається до контролюючого органу за основним місцем обліку фізичної особи – резидента протягом 60 днів з дня такого набуття (початку здійснення фактичного контролю) або відчуження (припинення фактичного контролю).

Форма та порядок надсилання до контролюючого органу Повідомлення про набуття (початок здійснення фактичного контролю) або відчуження частки (припинення фактичного контролю) резидентом України в іноземній юридичній особі або майнових прав на частку в активах, доходах чи прибутку утворення без статусу юридичної особи, визначені наказом Міністерства фінансів України від 22.09.2021 № 512.

У разі неповідомлення контролюючою особою контролюючого органу про набуття частки в іноземній юридичній особі, утворенні без статусу юридичної особи, або про початок здійснення фактичного контролю за іноземною юридичною особою, або про відчуження частки в іноземній юридичній особі, або про припинення здійснення фактичного контролю над іноземною юридичною особою у строки, передбачені пп. 392.5.5 п. 392.5 ст. 392 Кодексу, до таких контролюючих осіб застосовується відповідальність згідно з п. 120.7 ст. 120 Кодексу.

Крім того повідомляємо, що наступним етапом, який наближається у часі, є  подача звітності  по КІК.

Звітним (податковим) періодом є календарний рік або інший звітний період КІК, що закінчується протягом року. Якщо граничні строки підготовки фінансової звітності у відповідній іноземній юрисдикції спливають пізніше граничних строків в Україні - копії фінансової звітності КІК подаються разом з річною декларацією за наступний звітний (податковий) період.

Якщо контролююча особа не має можливості забезпечити складання фінансової звітності по КІК та/або здійснення розрахунку скоригованого прибутку КІК до дати граничних строків подання декларації - контролююча особа подає звіт за скороченою формою.

Якщо загальний оподатковуваний дохід, об’єкт оподаткування контролюючої особи збільшується, така особа до кінця календарного року, наступного за звітним(податковим) роком, подає уточнюючі річні декларації.

При цьому штрафні санкції та /або пеня не застосовуються.

Перший звіт ( за 2022рік), може бути поданий разом зі звітом по КІК за 2023 рік одночасно з декларацією за 2023 рік.

Тобто, скоригований прибуток КІК за 2022-2023 роки буде включений  у декларацію про майновий стан і доходи контролюючої особи за 2023 рік.

Кампанія декларування розпочинається у 2024 році.  Граничний термін подання декларації про майновий стан і доходи до 01.05.2024, декларації з податку на прибуток  до 29.02.2024

Головне управління ДПС у Полтавській області

 

Підприємці Полтавщини надають перевагу програмним РРО

Головне управління ДПС у Полтавській області інформує, що у серпні 2023 року 690 суб’єктів господарювання (25 юридичних осіб та 665 ФОП), на яких поширюється дія Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг», зареєстрували у контролюючих органах Полтавщини 860 РРО/ПРРО, з яких  227 РРО та 633 ПРРО.

Додатково повідомляємо, що безоплатний ПРРО від ДПС розміщено у відкритому доступі на відповідних цифрових платформах (завантажити можна тут). 

Форма заяви для реєстрації ПРРО знаходиться тут.

Головне управління ДПС у Полтавській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь