Чорнухинська територіальна громада

Полтавська область, Лубенський район

Державна податкова служба України інформує

Дата: 04.08.2023 09:24
Кількість переглядів: 129

Фото без опису

Платниками Полтавщини сплачено  понад 100 млн гривень податку на майно з фізичних осіб

У Головному управлінні ДПС у Полтавській області повідомили, що за перше півріччя 2023 року до місцевих бюджетів Полтавської області забезпечено надходження в сумі 125 млн 295,5 тис. гривень податку на майно з фізичних осіб.

Станом на 1 липня поточного року на податковому обліку Головного управління ДПС Полтавщини перебувають 373840 платників податку на майно з фізичних осіб, у тому числі: 320608 платників плати за землю, 53191 платник по податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, 41 платник транспортного податку.

Згідно з нормами Податкового кодексу України, фізичні особи сплачують податок на підставі податкового повідомлення-рішення відповідно до встановленої форми, в якому зазначається сума податку. Податок сплачується фізичними особами впродовж 60 днів із дня вручення податкового повідомлення-рішення.

Звертаємо увагу, що фахівці Головного управління ДПС у Полтавській області постійно перебувають на зворотньому зв’язку з платниками. До послуг полтавців – комунікаційна податкова платформа https://poltava.ikc@tax.gov.ua та телефони «гарячих ліній»; субсайт ГУ ДПС у Полтавській області.

Головне управління ДПС у Полтавській області

 

Чи має право фізична  особа укласти договір про добровільну сплату єдиного внеску та який розмір єдиного внеску при цьому передбачений?

Відповідно до абзацу п’ятого частини першої ст. 10 Закону України від 08 липня 2010 року № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» із змінами та доповненнями (далі – Закон № 2464) платниками, які мають право на добровільну сплату єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – єдиний внесок), є особи, які досягли 16-річного віку та не перебувають у трудових відносинах з роботодавцями, визначеними п. 1 частини першої ст. 4 Закону № 2464, та не належать до платників єдиного внеску, визначених пп. 4, 5 та 5 прим. 1 частини першої ст. 4 Закону № 2464, у тому числі іноземці та особи без громадянства, які постійно проживають або працюють в Україні, громадяни України, які працюють або постійно проживають за межами України, якщо інше не встановлено міжнародними договорами, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України, – виключно на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування.

Згідно з частиною другою ст. 10 Закону № 2464 особи, зазначені в частині першій ст. 10 Закону № 2464, беруть добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування протягом строку, визначеного в договорі про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування, але не менше одного року (крім договорів про одноразову сплату).
З особою, яка подала заяву про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування, в строк не пізніше ніж 30 календарних днів з дня отримання заяви укладається договір про добровільну участь відповідно до типового договору (абзац третій частини третьої ст. 10 Закону № 2464).
Базою нарахування єдиного внеску для осіб, які беруть добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування, є суми, що визначаються такими платниками самостійно, але не більше максимальної величини бази нарахування єдиного внеску, встановленої Законом № 2464. При цьому сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску за кожну особу (п. 3 частини першої ст. 7 Закону № 2464).

Частиною шостою ст. 10 Закону № 2464 визначено, що єдиний внесок для осіб, які мають право на добровільну сплату єдиного внеску встановлюється у розмірі, визначеному ст. 8 Закону № 2464 (крім випадків одноразової сплати, передбачених частиною п’ятою ст. 10 Закону № 2464).

Згідно з частиною п’ятою ст. 8 Закону № 2464 єдиний внесок для платників, зазначених у ст. 4 Закону № 2464, встановлюється у розмірі 22 відс. до визначеної бази нарахування єдиного внеску.

Головне управління ДПС у Полтавській області

 

Щодо реалізації норм Закону України №3219 в частині заходів з погашення податкового боргу

Головне управління ДПС у Полтавській області інформує, що  листом від 27.07.2023 року №18184/7/99-00-13-01-07  ДПС, з метою реалізації норм Закону України від 30.06.2023 року № 3219-IX “Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану” (далі - Закон № 3219-IX) повідомила таке.

Законом № 3219-IX пункт 69 підрозділу 10 розділу XX “Перехідні положення” Податкового кодексу України (далі – Кодекс) доповнено пунктом 69.40, відповідно до якого встановлено, що тимчасово, з 1 серпня 2023 року контролюючі органи не здійснюють передбачені статтями 59 – 60, 87 – 101 Кодексу заходи з погашення податкового боргу, що виник до 24 лютого 2022 року:

- щодо платників податків – суб’єктів господарювання, податкова адреса яких станом на дату початку тимчасової окупації є тимчасово окуповані російською федерацією території України, – до останнього числа місяця, в якому була завершена тимчасова окупація, а у випадку зміни платником податків місцезнаходження на іншу територію України – до дати проведення державної реєстрації зміни місцезнаходження;

- щодо платників податків – суб’єктів господарювання, податкова адреса яких станом на дату початку бойових дій є території, на яких ведуться активні бойові дії, – до останнього числа місяця, в якому було завершено бойові дії на відповідних територіях, а у випадку зміни платником податків місцезнаходження на іншу територію України – до дати проведення державної реєстрації зміни місцезнаходження;

- щодо платників податків – суб’єктів господарювання, податкова адреса яких станом на дату початку можливих бойових дій є території можливих бойових дій, – до останнього числа місяця, в якому була припинена можливість бойових дій на відповідних територіях, а у випадку зміни платником податків місцезнаходження на іншу, територію України – до дати проведення державної реєстрації зміни місцезнаходження;

- щодо платників податків – фізичних осіб (у тому числі осіб, які провадять незалежну професійну діяльність), місцем проживання яких є тимчасово окуповані російською федерацією території України або території, на яких ведуться активні бойові дії, або території можливих бойових дій, – до останнього числа місяця, в якому була завершена тимчасова окупація або бойові дії, або припинена можливість бойових дій на відповідних територіях.

Перелік територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих російською федерацією, визначається у встановленому Кабінетом Міністрів України порядку.

Дати завершення тимчасової окупації, завершення бойових дій, та дати припинення можливості бойових дій визначаються відповідно до даних Переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих російською федерацією.

При цьому встановлено, що для платників податків, відносно яких контролюючим органам не застосовуються заходи стягнення згідно з цим підпунктом, зупиняється перебіг строків давності, визначених пунктом 102.4 статті 102 Кодексу.

Зазначимо також, що Перелік територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих російською федерацією, затверджено наказом Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України від 22.12.2022 № 309, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 23.12.2022 за № 1668/39004 (зі змінами).

Таким чином, до платників податків, податковою адресою / місцем проживання яких є тимчасово окуповані російською федерацією території України або території, на яких ведуться активні бойові дії, або території можливих бойових дій, контролюючі органи тимчасово (до настання вищезазначених подій) не застосовують заходи зі стягнення (погашення) податкового боргу, що виник до 24.02.2022.

Залишаємось на зв’язку: 

Комунікаційна платформа: poltava.ikc@tax.gov.ua  

Підписатись на сторінку Фейсбук ГУ ДПС у Полтавській області  https://www.facebook.com/tax.poltava

 

Податківці Полтавщини провели воркшоп на тему: «Мінімальне податкове зобов’язання»

Спільна та злагоджена робота податківців та представників органів місцевого самоврядування регіону – ефективний вектор діяльності Головного управління ДПС  у Полтавській  області.

Нещодавно під головуванням очільниці податкової служби Полтавщини Алли Рябкової та за участі представників територіальних громад області відбувся онлайн-семінар, під час якого розглядали найактуальніші кейси, зокрема: вимоги законодавства в частині визначення мінімального податкового зобов’язання (далі – МПЗ), порядок обчислення МПЗ, вручення податкових повідомлень-рішень, умови звільнення від сплати та строки сплати МПЗ для фізичних осіб у 2023 році  за 2022 рік.

Доповідачами від податкової служби області були надані кількісні показники про вже сформовані податкові повідомлення-рішення по кожній територіальній громаді, надані вичерпні відповіді на запитання учасників в межах чинного законодавства та визначені напрямки подальшої конструктивної співпраці задля стабільного наповнення місцевих бюджетів.

Очільниця податкової служби Полтавщини Алла Рябкова наголосила, що податківці області завжди відкриті до діалогу, нагадала, що працюють телефони «гарячих ліній», за якими фахівцями надаються консультації з питань застосування податкового законодавства, та закликала до стабільної взаємодії та комунікації для підтримки економічного фронту країни у такий складний час.

Головне управління ДПС у Полтавській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь