Чорнухинська територіальна громада

Полтавська область, Лубенський район

САЛЬМОНЕЛЬОЗ.  БУДЬТЕ ОБЕРЕЖНІ!

Дата: 24.07.2023 15:17
Кількість переглядів: 113

За інформацією Відділу  державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Лубенського районного управління  Головного управління   Держпродспоживслужби в  Полтавській області 

Фото без опису

Сальмонельоз є широко розповсюдженою інфекцією. Епідеміологічною особливістю сальмонельозу є раптовість і масовість захворювання, однак частіше зустрічаються спорадичні, поодинокі випадки цієї інфекції.

Потрібно наголосити, що збудник захворювання – сальмонела добре переносить заморожування, висушування, виживає у воді до 2 місяців, накопичуються в м’ясних та молочних продуктах, стійка до соління, копчення, маринадів. Основним джерелом інфекції являються тварини та птахи, найчастіше велика рогата худоба, свині, свійська водоплавна птиця, кури, у кишках яких з великою постійністю містяться сальмонели. Нерідко інфікуються яйця птиці. Тварини можуть виділяти збудника протягом багатьох місяців і навіть років.

Серед людей найбільшу небезпеку становлять хворі з легкими та стертими формами сальмонельозу. Сальмонельозна інфекція, на відміну від більшості кишкових бактеріальних захворювань, таких як дизентерія та інші гострі кишкові інфекції, реєструється протягом всього року. Тобто вираженої сезонності, тим більше при спалаху захворюваності, не спостерігається. Основний шлях зараження харчовий, при цьому факторами передачі можуть бути різноманітні харчові продукти – м'ясо тварин і птиці, рибні продукти, яйця та продукти, в які додаються яйця, молоко, молокопродукти, та ін. В харчових продуктах, особливо напівфабрикатах, насамперед, в м’ясному фарші, сальмонели не лише зберігаються, але й розмножуються. Інфікування відбувається при недостатній термічній обробці або при вторинному забрудненні сальмонелами готових страв. Інший шлях передачі інфекції – водний, фактором інфікування при цьому являється вода відкритих водойм або водопровідна вода в умовах аварійних ситуацій.

Спалахи захворювання в більшості випадків виникають у побуті, часто в сільській місцевості після урочистих свят або ритуальних обідів. Особливо після поминок, коли страви готуються швидко, на велику кількість запрошених, з недотриманням санітарних вимог і умов зберігання. Олів’є та інші складні салати, холодець, стегенця, яйця, котлети – ось далеко не повний перелік страв, які найчастіше стають факторами передачі інфекції на подібних масових заходах.

На сальмонельоз хворіють частіше діти, особи похилого віку, хворі на хронічні захворювання шлунково-кишкового тракту, з оперованим шлунком, та імунодефіцитами. Варто зазначити, що людина з нормальною секреторною функцією шлунку менше ризикує захворіти, ніж та, у якої понижена кислотність шлункового соку. Їсти потрібно повільно, старанно пережовуючи їжу, що в свою чергу призводить до кращого її подрібнення та виділення шлункового соку.

Розмноження сальмонел відбувається в тонкому кишечнику. При руйнуванні мікробної клітини виділяється токсин. Період від потрапляння збудника в організм до п ерших проявів хвороби коливається від 2 годин до 2 днів. Це залежить від рівня захисних функцій організму, супутніх захворювань, віку людини, інфікуючої дози збудника та інших чинників. Початок захворювання гострий. Спочатку з’являються загальна слабкість, відчуття дискомфорту, головний біль, легкий озноб, біль в м’язах. Потім приєднується нудота, багаторазове блювання, біль в животі. Пронос починається пізніше, ніж блювота. При типових формах сальмонельозу кал смердючий, водянистий, з домішками слизу і зеленуватим відтінком. При деяких формах захворювання вираженого порушення випорожнень може взагалі не бути.

Якщо вже хтось не зміг вберегтися і захворів, таку людину слід негайно ізолювати, виділити для нього окремий посуд та предмети побуту. До хворого необхідно викликати лікаря. Самолікування категорично недопустиме. Щоб уберегти себе й інших від зараження, а відтак і захворювання, необхідно:

- суворо і свідомо дотримуватись правил особистої гігієни, мити руки

- перед вживанням їжі та після відвідування туалету;

- навчати правилам особистої гігієни дітей;

- дотримуватись правил приготування, зберігання і використання страв;

- не вживати продуктів сумнівної якості;

- не купувати харчові продукти на стихійних ринках та у невідомих осіб;

- при розробці тушок птиці не допускати, щоб вміст кишечника потрапив на м'ясо.

Перед тим, як придбати харчовий продукт, особливо швидкопсувний, завжди звертайте увагу на його зовнішній вигляд, стан виробничої упаковки, термін придатності, при якій температурі він зберігається. Придбавши харчовий продукт, обов’язково збережіть товарний чек. Якщо продукти купуються для дитини, вагітній жінці чи особі з захворюванням шлунково-кишкового тракту або літній людині, то контроль, вірніше, самоконтроль, повинен бути подвійний.                                                               


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь