Чорнухинська територіальна громада

Полтавська область, Лубенський район

Ботулізм. Як вберегтись під час війни?

Дата: 29.06.2023 14:31
Кількість переглядів: 260

За інформацією Відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Лубенського районного управління  Головного управління   Держпродспоживслужби в  Полтавській областії

Фото без опису

Ботулізм − це харчове отруєння, що може призвести до тяжких наслідків. Водночас, у більшості випадків можна уникнути ботулізму, якщо дотримуватися простих харчових правил.

Причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування м’яса, риби, рідше − овочів.

Потенційно небезпечними є усі консервовані продукти, які були погано вимиті, неправильно або недостатньо термічно оброблені, транспортувались або зберігались неналежним чином.

Навіть консерви, у яких все гаразд з терміном придатності, виглядом і смаком, можуть бути зараженими: ботулізм не можна визначити за кольором або смаком, мікроорганізм, який спричиняє хворобу, не псує продукти.

У часи війни доступ до якісних та свіжих продуктів харчування може бути обмежений, тому люди вимушені вживати консервовану їжу тривалого зберігання. Саме у цьому випадку ризик ботулізму зростає.

Перш за все, відмовтеся від вживання їжі з ємностей, у яких зберігають продукт. Це несе ризик ботулізму. До них відносяться роздуті банки, банки зі здутими кришками та нещільно закриті ємності.

Разом із цим уникайте споживання риби у будь-якому вигляді: в’ялена, копчена, солона, консервована тощо.

Пам’ятайте: якщо у вас є сумніви щодо свіжості та якості продукту – викиньте його.

Симптоми ботулізму:

- порушення близького зору − ви не можете читати текст, але добре бачите предмети;

- сильно виражена сухість у роті;

- важко говорити (голос стає тихим, гугнявим або пропадає);

- підвищена стомлюваність, м’язова слабкість;

- запаморочення;

- короткочасні ознаки ураження травної системи (нудота, блювання, послаблення випорожнень), а потім − стадія парезу кишківника (здуття живота, закреп);

- ураження м’язів шиї та кінцівок.

Перші симптоми захворювання найчастіше виникають через 12–24 год. після споживання зараженої їжі. Водночас, симптоми так само можуть виникнути раніше (уже через 2 год.) або значно пізніше (4 доби і більше). Що важче захворювання, то коротший інкубаційний період.

Лікування ботулізму

Усі хворі на ботулізм незалежно від клінічної форми захворювання підлягають госпіталізації. Успіх лікування залежить від ранньої діагностики, правильного лікування, у більшості випадків − введення ботулінічного антитоксину (синоніми: сироватка, імуноглобулін).

З метою попередження захворювань на ботулізм, не рекомендується виготовляти в домашніх умовах та купувати у приватних осіб:

- солону, в’ялену та копчену рибу, копчені м’ясопродукти;

- консервувати в герметично закупорених банках м’ясо і рибу, які є найбільш сприятливим середовищем для розвитку збудника ботулізму;

- консервувати гриби, овочі та фрукти, при переробці яких неможливе повне звільнення від залишків землі та піску, що вміщують спори. Такі продукти краще заготовляти про запас шляхом маринування або соління з домішками кислоти та солі, обов’язково в тарі, відкритій для доступу кисню;

- не купувати на ринках у приватних осіб, тим більше у місцях не санкціонованої торгівлі м’ясні, грибні, овочеві, фруктові консерви, герметично закупорені в банки, а також рибу солону, в’ялену та копчену, копчені м’ясопродукти, приготовлені в домашніх умовах;

- не купувати консерви у бомбажних банках і з наявністю плісняви.

Не допустити виникнення захворювання на ботулізм значно легше, чим лікувати.

За найменшої підозри на ботулізм негайно зверніться до лікаря! Госпіталізація обов’язкова незалежно від тяжкості перебігу захворювання.           

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь