ДИЗЕНТЕРІЯ: ЯК ВБЕРЕГТИСЯ.
За інформацією Відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Лубенського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області
Літо – сприятлива пора для розвитку шлунково-кишкових інфекцій. Одна з них дизентерія.
Дизентерія – бактеріальна інфекція, яка передається від хворої людини до здорової. Наслідки від інфекції доволі неприємні.
Дизентерія – це синдром гострого ураження людини із запаленням дистального відділу товстої кишки з типовими проявами коліту з та появою крові у випорожненнях.
Причини дизентерії
Збудником дизентерії є бактерія Shigella dysenteriae. При руйнуванні мікробів виділяється токсин, який відіграє велику роль у розвитку хвороби й обумовлює її прояви. Збудники дизентерії відрізняються високою стійкістю у зовнішньому середовищі. Залежно від температурно-вологісних умов вони зберігаються від 3-4 діб до 1-2 місяців, а в ряді випадків до 3-4 місяців і навіть більше. Найчастіше причиною дизентерії є порушення правил особистої гігієни та вимог санітарного законодавства.Дизентерія може протікати як у хронічній, так і в гострій формі. Інкубаційний період доволі короткий — від 1 до 7 діб (частіше два-три дні). Гостра форма починається через 24–48 годин від моменту заражня
Симптоми дизентерії
Симптоми дизентерії проявляються у вигляді діареї та загальної інтоксикації організму.
– нудота;
– діарея;
– головний біль;
– зневоднення організму;
– підвищена температура;
– млявість;
– болі у печінці, шлунку.
Наслідки і ускладнення дизентерії:
– зневоднення буває доволі рідко, у більшості випадків при гастроентеричному варіанті перебігу захворювання, якому властиві рясні водянисті випорожнення;
– випадання прямої кишки: унаслідок болісних частих випорожнень з анального отвору може випадати частина прямої кишки;
– кишкова кровотеча: при великих виразках слизової оболонки кишечнику можливий розвиток кишкової кровотечі, цей стан вимагає негайної госпіталізації;
– гемолітико-уремічний синдром: даний стан характеризується ураженням нирок з подальшим розвитком гострої ниркової недостатності.
Лікування дизентерії
Дизентерію можна лікувати як у стаціонарі, так і в домашніх умовах. Обов’язковій госпіталізації підлягають маленькі діти, хворі з важкими формами, а також пацієнти, обтяжені різними супутніми захворюваннями. У перші дні хвороби показано постільний режим тільки хворим із середньо-тяжкими і тяжкими формами дизентерії.
Харчування хворих потрібно приділяти особливу увагу. При цьому необхідно зважати на вираженість колітичного синдрому і важкість перебігу хвороби. При наявності блювоти протягом перших десяти – дванадцяти годин показано голодування з рясним питвом. Приймати їжу необхідно дрібно, чотири-п’ять разів на день.
Медикаментозне лікування дизентерії призначає тільки лікар після проведення необхідних досліджень. Профілактика дизентерії безпосередньо пов’язана з проведенням санітарно-гігієнічних заходів у громадських місцях і дотриманням загальноприйнятих правил особистої гігієни.
Лікування дизентерії
Хворий з розладами функцій шлунку і кишечника потребує особливого догляду.
1. При блювоті необхідно підставити місткість для збору блювотних мас, притримувати голову пацієнта, стежити за тим, щоб вміст шлунку не потрапив в дихальні шляхи.
2. Частий рідкий стілець викликає роздратування в анальної області. У зв’язку з цим потрібен особливий догляд за промежиною – обмивання, змазування вазеліновим маслом обліпихи або дитячим кремом.
3. Рясне пиття для заповнення втраченої води в організмі в результаті блювоти і рідкого стільця. У перші дні захворювання необхідно протерті харчування в невеликому обсязі.
4. При температурі застосовують жарознижуючі засоби.
5. З огляду на те, що інфекція бактеріальна – для лікування може знадобитися антибіотик (не застосовувати без призначення лікаря!).
Профілактика дизентерії:
– ретельно мийте руки з милом перед вживанням їжі та її приготуванням;
– не купуйте продукти харчування у сумнівних місцях, де їхня якість і свіжість не перевіряється, а самі продавці працюють без медичних оглядів;
– перед вживанням молока та молочних продуктів, які були куплені на фермерських ринках, обов’язково повинні пройти термічну обробку;
– не допускайте споживання продуктів сумнівної якості та із закінченим терміном зберігання;
– для пиття і приготування їжі використовуйте лише питну воду у пляшках або воду з централізованих джерел водопостачання, а при децентралізованому водопостачанні (криниці) воду перед вживанням кип’ятіть;
– ретельно мийте овочі і фрукти проточною водою, для споживання дітьми – обдайте окропом;
– при виявленні симптомів хвороби не займайтеся самолікуванням, а негайно зверніться за допомогою до медзакладу.