ДИЗЕНТЕРІЯ: ЯК ВБЕРЕГТИСЯ.

Дата: 15.06.2023 10:32
Кількість переглядів: 260

За інформацією Відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Лубенського районного управління  Головного управління Держпродспоживслужби в  Полтавській області

Фото без опису

Літо – сприятлива пора для розвитку шлунково-кишкових інфекцій. Одна з них дизентерія.

Дизентерія – бактеріальна інфекція, яка передається від хворої людини до здорової. Наслідки від інфекції доволі неприємні.
Дизентерія – це синдром гострого ураження людини із запаленням дистального відділу товстої кишки з типовими проявами коліту з та появою крові у випорожненнях.
Причини дизентерії
Збудником дизентерії є бактерія Shigella dysenteriae. При руйнуванні мікробів виділяється токсин, який відіграє велику роль у розвитку хвороби й обумовлює її прояви. Збудники дизентерії відрізняються високою стійкістю у зовнішньому середовищі. Залежно від температурно-вологісних умов вони зберігаються від 3-4 діб до 1-2 місяців, а в ряді випадків до 3-4 місяців і навіть більше. Найчастіше причиною дизентерії є порушення правил особистої гігієни та вимог санітарного законодавства.Дизентерія може протікати як у хронічній, так і в гострій формі. Інкубаційний період доволі короткий — від 1 до 7 діб (частіше два-три дні). Гостра форма починається через 24–48 годин від моменту заражня
Симптоми дизентерії
Симптоми дизентерії проявляються у вигляді діареї та загальної інтоксикації організму.
– нудота;
– діарея;
– головний біль;
– зневоднення організму;
– підвищена температура;
– млявість;
– болі у печінці, шлунку.
Наслідки і ускладнення дизентерії:
– зневоднення буває доволі рідко, у більшості випадків при гастроентеричному варіанті перебігу захворювання, якому властиві рясні водянисті випорожнення;
– випадання прямої кишки: унаслідок болісних частих випорожнень з анального отвору може випадати частина прямої кишки;
– кишкова кровотеча: при великих виразках слизової оболонки кишечнику можливий розвиток кишкової кровотечі, цей стан вимагає негайної госпіталізації;
– гемолітико-уремічний синдром: даний стан характеризується ураженням нирок з подальшим розвитком гострої ниркової недостатності.
Лікування дизентерії
Дизентерію можна лікувати як у стаціонарі, так і в домашніх умовах. Обов’язковій госпіталізації підлягають маленькі діти, хворі з важкими формами, а також пацієнти, обтяжені різними супутніми захворюваннями. У перші дні хвороби показано постільний режим тільки хворим із середньо-тяжкими і тяжкими формами дизентерії.

Харчування хворих потрібно приділяти особливу увагу. При цьому необхідно зважати на вираженість колітичного синдрому і важкість перебігу хвороби. При наявності блювоти протягом перших десяти – дванадцяти годин показано голодування з рясним питвом. Приймати їжу необхідно дрібно, чотири-п’ять разів на день.

Медикаментозне лікування дизентерії призначає тільки лікар після проведення необхідних досліджень. Профілактика дизентерії безпосередньо пов’язана з проведенням санітарно-гігієнічних заходів у громадських місцях і дотриманням загальноприйнятих правил особистої гігієни.
Лікування дизентерії
Хворий з розладами функцій шлунку і кишечника потребує особливого догляду.
1. При блювоті необхідно підставити місткість для збору блювотних мас, притримувати голову пацієнта, стежити за тим, щоб вміст шлунку не потрапив в дихальні шляхи.
2. Частий рідкий стілець викликає роздратування в анальної області. У зв’язку з цим потрібен особливий догляд за промежиною – обмивання, змазування вазеліновим маслом обліпихи або дитячим кремом.
3. Рясне пиття для заповнення втраченої води в організмі в результаті блювоти і рідкого стільця. У перші дні захворювання необхідно протерті харчування в невеликому обсязі.
4. При температурі застосовують жарознижуючі засоби.
5. З огляду на те, що інфекція бактеріальна – для лікування може знадобитися антибіотик (не застосовувати без призначення лікаря!).
Профілактика дизентерії:
– ретельно мийте руки з милом перед вживанням їжі та її приготуванням;
– не купуйте продукти харчування у сумнівних місцях, де їхня якість і свіжість не перевіряється, а самі продавці працюють без медичних оглядів;
– перед вживанням молока та молочних продуктів, які були куплені на фермерських ринках, обов’язково повинні пройти термічну обробку;
– не допускайте споживання продуктів сумнівної якості та із закінченим терміном зберігання;
– для пиття і приготування їжі використовуйте лише питну воду у пляшках або воду з централізованих джерел водопостачання, а при децентралізованому водопостачанні (криниці) воду перед вживанням кип’ятіть;
– ретельно мийте овочі і фрукти проточною водою, для споживання дітьми – обдайте окропом;
– при виявленні симптомів хвороби не займайтеся самолікуванням, а негайно зверніться за допомогою до медзакладу.                                                       


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь