Перша леді України Олена Зеленська у Харкові вшанувала пам’ять дітей, які загинули внаслідок збройної агресії Росії

Дата: 04.06.2023 17:58
Кількість переглядів: 55

Фото без опису

У Міжнародний день безневинних дітей – жертв агресії, який щороку відзначається 4 червня, за сприяння офісу першої леді, начальника Харківської обласної військової адміністрації Олега Синєгубова, волонтерів та громадськості у місті відкрили пам'ятник дітям, які загинули через збройну агресію РФ. Його автор – скульптор Михайло Ятченко. На заході також були присутні представники дипломатичного корпусу.

«Важко відкривати пам’ятники загиблим, особливо якщо ці загиблі – діти. Тому що діти мають жити. Я згадую зараз фото, яке облетіло всі ЗМІ: тато, який тримає за руку загиблого на зупинці сина. Це було в Харкові після чергового російського обстрілу. Таке неможливо забути. І неможливо з цим змиритися. Батьки тримають своїх дітей за руку, коли вони роблять перші кроки, коли вперше ведуть до садочка, до школи. Найстрашніше, що можна собі уявити, – тримати руку загиблої дитини. Так просто не має бути. Діти мають жити!» – сказала на відкритті монумента дружина Президента.

Перша леді наголосила, що у ХХІ столітті доводиться говорити світові про необхідність захисту українських дітей від знищення. Водночас злочинні дії Росії – загроза для всіх дітей світу.

«Наші діти – наша відповідальність. Вони залежать від нас, сподіваються на нас. Вірять нам. Якщо вони – наше майбутнє, то ми – їхнє сьогодення. Зробімо його найкращим, найбезпечнішим, сповненим любові навіть під час війни. І збережімо пам’ять про тих, дітей, яким присвячено цей пам’ятник. Станьмо їхніми голосами та пам’яттю», – закликала Олена Зеленська

Станом на 30 травня на Харківщині від дій загарбників загинули 76 дітей, загалом в Україні – 485.

Монумент загиблим дітям складається зі скульптур хлопчика та дівчинки, які злітають над гранітною брилою, що уособлює вибух. Фігури дітей в образі ангелів з обгорілими крилами заввишки близько 160-170 сантиметрів кожна. Брила виконана з двох суцільних блоків натурального каменю лабрадориту  з українського родовища. Загальна висота всієї композиції – близько 5 метрів.

Монумент встановлено поряд із будівлею Харківського обласного палацу дитячої та юнацької творчості.

Довідка. Міжнародний день безневинних дітей – жертв агресії заснований Генеральною Асамблеєю ООН. Україна долучилася до нього у 2021 році.

Офіс Президента


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь