Чорнухинська територіальна громада

Полтавська область, Лубенський район

Безпечний пікнік: як вберегтися від харчового отруєння

Дата: 03.05.2023 11:23
Кількість переглядів: 121

За інформацією Відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Лубенського районного управління  Головного управління  Держпродспоживслужби в  Полтавській області

Фото без опису

Із початком сезону пікніків традиційно розпочинається сезон харчових отруєнь. Утім, будьте обережними, щоб відпочинок не закінчився походом до лікаря. Ці поради допоможуть вам гарно провести час і  розкажуть, як уникнути харчового отруєння і що робити, якщо все-таки отруїлись.

Чистота
Перше правило харчової безпеки, яке допоможе уникнути харчового отруєння, - чистота. Все дуже просто: ретельно мийте руки (перед тим, як брати продукти і готувати їжу, після туалету), фрукти та овочі (особливо, якщо плануєте подавати їх сирими), стежте за чистотою кухонного приладдя (в умовах пікніку вимийте та продезінфікуйте поверхні, на яких нарізатимете та подаваттимете їжу), захищайте їжу від комах, гризунів та інших тварин.
Сире і готове
Дуже важливо окремо готувати і подавати сирі і готові страви. Так, наприклад, не варто нарізати овочі на тій самій дошці, на якій розробляли м’ясо. Зберігайте продукти у закритому посуді, щоб уникнути контакту між сирою та готовою їжею. Коли готуєте кошик для пікніка, не кладіть сирі продукти вище готових страв. Поки м’ясо на опинилося на шампурі, воно має якомога більше часу перебувати в холодильнику. Сортуючи їжу по пакетах, кладіть його в окремий. Після маринування продуктів, нанизування на шампури – ретельно мийте руки.

Гриль

Перш, ніж класти м’ясо на гриль, переконайтеся, що він чистий. Залишки жиру видаляйте дротяною щіткою, потім промийте ґратки, щоб ніяких частин дроту не виявилося на вашому м’яску.
Термін придатності
Навіть якщо берете звичайний йогурт, перевіряйте його термін придатності. Намагайтесь вибрати найсвіжіші продукти.
Не купуйте їжу - особливо м'ясо і молочні продукти - на стихійних ринках. І забудьте про звичку “проби” овочів і фруктів: пробуйте продукти уже вдома, перед тим ретельно вимивши.
Часто причиною харчового отруєння стають торти і тістечка з кремом, тому їх ні в якому разі не варто брати на пікнік. Також бажано обмежити споживання сирих яєць, молочних та кисломолочних продуктів.
Безпечна температура
Не залишайте приготовлену їжу на столі довше ніж на дві години. Починайте пікнік із їжі, а решту часу розважайтесь, грайте у активні ігри, спілкуйтесь.
Не готуйте наперед. Навіть у холодильнику готові страви варто зберігати не більше доби. Якщо їжа залишилась після пікніка - її не варто зберігати “на завтра”. Пам’ятайте, що у спеку продукти псуються надзвичайно швидко.

Залишки їжі

Якщо після пікніка залишилася їжа – сховайте її в прохолодне місце. Після того, як приїдете додому – одразу відправте до холодильника. До слова, м’ясо потрібно з’їсти в найкоротші терміни. Салати, не заправляйте їх майонезом, адже він швидко псується.
Вода
Вода має бути чистою. Ні в якому разі не використовуйте воду з річок та озер, так як вона може містити хвороботворні мікроби.
Симптоми харчового отруєння
Перші ознаки харчового отруєння зазвичай з’являються раптово. Найчастіше це підвищення температури тіла, зниження або відсутність апетиту, загальна слабкість, пронос і приступоподібний біль у животі, здуття живота, нудота і блювання, холодний липкий піт, низький тиск.
За перших симптомів отруєння чи інфекційних захворювань термінового зверніться до лікаря.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь