Чорнухинська територіальна громада

Полтавська область, Лубенський район

Державна податкова служба України інформує

Дата: 27.04.2023 09:40
Кількість переглядів: 132

Фото без опису

Мешканці Полтавщини за І квартал подали понад 3 500 декларацій про майновий стан і доходи

За інформацією Головного управління ДПС у Полтавській області зЗекларування початку проведення деклараційної кампанії доходів громадян, отриманих у 2022 році, до державних податкових інспекцій Полтавської області  протягом січня – березня    2023 року прозвітували 3569 мешканців регіону, з них 2468 декларацій подані громадянами,  які зобов'язані відповідно до норм Податкового кодексу декларувати отримані доходи.

Як повідомив представникам ЗМІ начальник Головного управління ДПС у Полтавській області Андрій Якименко, загальна сума задекларованих доходів громадян складає 897,4 млн гривень. З цієї суми до бюджетів усіх рівнів буде сплачено 21,7 млн грн податку на доходи фізичних осіб. Задекларована сума військового збору, що підлягає сплаті до бюджету сягає 3,2 млн гривень.

Зокрема, громадяни декларували доходи за договорами успадкування та/або дарування майна. Такі доходи у розмірі 116,2 млн грн задекларували 478 спадкоємців. Ще 167 декларацій подані про отримання доходу від надання майна в лізинг, оренду, житловий найм на суму 11,7 млн грн задекларованого доходу.

Дохід від операцій з продажу (обміну) об’єктів рухомого або нерухомого майна на суму 22,3 млн грн задекларували 180 фізичних осіб.

Доходи на суму понад 1 млн грн задекларували 66 мешканців Полтавського регіону (задекларовано 460,6 млн гривень).

Із загальної кількості декларацій з початку 2023 року, 1100 громадян області подали податкові декларації та скористалися правом на отримання податкової знижки за наслідками 2022 року. Загальна сума податку на доходи фізичних осіб до повернення становить  3,8 млн гривень. Громадяни скористалися правом на такі види податкової знижки: на навчання 841 громадянин на суму 16306981,31 грн, відсотки за іпотечний кредит 19 громадян на суму 662794,83 грн, на сплату страхових платежів 292 громадянина на суму 4151348,11 грн, на оплату допоміжних репродуктивних технологій 1 громадянин на суму 39640 гривень.

У податковій службі нагадують, що подання річної податкової декларації – це обов’язок кожного свідомого громадянина, передбачений Конституцією України. Граничний термін подання податкової декларації про майновий стан і доходи за  2022 рік громадянами, які зобов’язані подавати таку декларацію – 1 травня 2023 року термін сплати визначених у декларації зобов’язань – до 1 серпня 2023 року. Для громадян, які мають право на податкову знижку – 31 грудня 2023 року.

Заощаджуйте час та кошти, користуйтесь можливістю подання декларації не виходячи з дому - в електронній формі за допомогою засобів електронного зв’язку із дотриманням умови щодо реєстрації електронного цифрового підпису. При направленні декларації засобами електронного зв’язку використовуйте сервіс «Електронний кабінет» (https://cabinet.tax.gov.ua).

Головне управління ДПС у Полтавській області

 

Порядок виправлення помилки, допущеної в податковій накладній, в полі «Індивідуальний податковий номер»

Розрахунок коригування, складений постачальником товарів/послуг до податкової накладної, яка складена на отримувача – платника податку, підлягає реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних:

постачальником (продавцем) товарів/послуг, якщо передбачається збільшення суми компенсації їх вартості на користь такого постачальника або якщо коригування кількісних та вартісних показників у підсумку не змінює суму компенсації;

отримувачем (покупцем) товарів/послуг, якщо передбачається зменшення суми компенсації вартості товарів/послуг їх постачальнику, для чого постачальник надсилає складений розрахунок коригування отримувачу.

Розрахунки коригування до податкових накладних, складених до 01 лютого 2015 року, розрахунки коригування до податкових накладних, які не підлягали наданню отримувачу (покупцю) – платнику податку, підлягають реєстрації в ЄРПН постачальником (продавцем). Зазначене не поширюється на розрахунки коригування, що передбачають зменшення суми компенсації вартості товарів/послуг їх постачальнику (зменшення податкового зобов’язання постачальника та податкового кредиту отримувача), складені після 01 липня 2015 року до податкових накладних, складених до 01 липня 2015 року на отримувача (покупця) – платника податку, які підлягають реєстрації в ЄРПН отримувачем (покупцем) товарів/послуг.

Розрахунок коригування до податкової накладної складається у випадку виправлення помилок, допущених при складанні податкової накладної, у тому числі, не пов’язаних із зміною суми компенсації вартості товарів/послуг.

Вищезазначені норми передбачені п. 192.1 ст. 192 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI.

Виправлення помилки, допущеної в індивідуальному податковому номері     (далі ІПН) покупця податкової накладної, зареєстрованої ЄРПН здійснюється наступним чином:

1) продавець повинен скласти розрахунок коригування до такої податкової накладної з урахуванням таких особливостей:

у заголовній частині зазначаються дані із заголовної частини податкової накладної з помилкою (тобто з помилковим ІПН), а в табличній частині зазначається зі знаком «-» обсяг операцій з постачання товарів/послуг та інші показники, що були зазначені в податковій накладній, та у графі 2.1 зазначається код причини «103» (повернення товару або авансових платежів);

у полі «Дата складання» зазначається «поточна» дата, тобто дата, на яку було виявлено помилку у ІПН покупця;

2) такий розрахунок коригування підлягає реєстрації в ЄРПН платником податку, чий «невірний» ІПН, був зазначений у графі «ІПН покупця» податкової накладної, до якої складається такий розрахунок коригування;

3) продавець повинен скласти та зареєструвати в ЄРПН другу податкову накладну із урахуванням таких особливостей:

реквізити заголовної частини зазначаються без помилок, тобто у полі «ІПН покупця» зазначається правильний ІПН покупця;

у полі «Дата складання» зазначається дата виникнення податкових зобов’язань продавця, тобто дата складання податкової накладної із «невірним» ІПН;

такій податковій накладній присвоюється новий порядковий номер, відмінний від порядкового номера податкової накладної із «невірним» ІПН покупця;

в табличній частині такої податкової накладної зазначаються обсяг операцій з постачання товарів/послуг та інші показники, що були зазначені в податковій накладній із «невірним» ІПН (з урахуванням коригувань таких показників (за їх наявності).

Помилка в умовному ІПН виправляється аналогічним шляхом.

Розрахунок коригування, складений платником податку до податкових накладних, які не видаються отримувачу (покупцю) товарів (послуг), а також складених під час отримання послуг від нерезидента, місцем постачання яких визначено митну територію України, підлягає реєстрації в ЄРПН таким платником податку.

Головне управління ДПС у Полтавській області

 

Податківці Полтавщини провели онлайн – зустріч для фізичних осіб-підприємців

Діалог із бізнес-спільнотою Полтавщини – важливий вектор роботи податкової служби області. На цьому тижні, в рамках роботи регіональної комунікаційної податкової платформи, проведено семінар в онлайн форматі, на платформі ZOOM, для фізичних осіб-підприємців. Зустріч відбулася завдяки взаємодії між Фондом підтримки підприємництва Кременчуцької міської ради та Головним управлінням ДПС у Полтавській області.

Зустріч відкрила начальник відділу інформаційної взаємодії Головного управління ДПС у Полтавській області Ганна Третьякова, відзначивши головну мету заходу – системне ознайомлення суб’єктів господарювання з актуальними питаннями та новаціями податкового законодавства, які вступили в дію у 2023 році. Вітальне слово було надане директору Фонду підтримки підприємництва Кременчуцької міської ради Наталії Ющенко. На заході були присутніми представники Інституту Розвитку Кременчука та бізнесу Полтавщини.

Доповідали та надавали роз’яснення фахівці Головного управління ДПС у Полтавській області. Під час зустрічі слухачам розповіли про корисні Інтернет ресурси, додатки та месенджери Державної податкової служби, які функціонують для платників податків, зокрема, ознайомили з можливостями та перевагами електронного кабінету платника податку. Увагу присутніх звернули на порядок подання повідомлення про прийняття працівника на роботу/укладання гіг-контракту. Доповіли про єдиний податок ФОП 1-3 групи та питання сплати і звітності з єдиного соціального внеску.

Окремо податківці розглянули порядок застосування РРО та ПРРО, передбачену відповідальність щодо їх незастосування. Не оминули актуальні питання щодо порядку реєстрації програмних реєстраторів розрахункових операцій.

Особливу увагу приділили змінам до порядку заповнення реквізиту «Призначення платежу». Від слухачів надійшла велика кількість практичних запитань щодо застосування норм податкового законодавства, а податківцями було  надано змістовні відповіді.

Фахівці Головного управління ДПС у Полтавській області відкриті до спілкування з представниками бізнесу, як шляхом дистанційної взаємодії, так і під час проведення робочих зустрічей.

                                                                       Головне управління ДПС у Полтавській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь