Чорнухинська територіальна громада

Полтавська область, Лубенський район

СИМУЛІЇДОТОКСИКОЗ! ЗАХИСТІТЬ ТВАРИН ВІД НЕБЕЗПЕЧНИХ КОМАХ!

Дата: 25.04.2023 14:10
Кількість переглядів: 132

За інформацією Відділу безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Лубенського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області

Фото без опису

Наближення теплого періоду сприяють масовому розповсюдженню кровосисних комах, що може призвести до захворювання тварин та навіть їх загибелі.

Симуліїдотоксикоз (simuliidotoxicosis) - хвороба багатьох видів тварин, яка виникає при нападі великої кількості мошок. При цьому вони не тільки смокчуть кров, але і виділяють із слиною токсини.

Хвороба виникає при масовому нападі мошок. Найбільш небезпечними вважають види мошок раннєвесняного виплоду, якими є кровососи роду Schoenbaueria.

Мошки нападають на всіх тварин, однак симуліїдотоксикоз клінічно виражений частіше у великої рогатої худоби і коней. Хвороба поширена широко в місцях, де пасовища тварин розміщені в заплавах річок та болотистій місцевості. 

Найчастіше хворіє велика рогата худоба. На ранній стадії хвороби на місці укусів тварина відчуває біль і свербіж. Тварини непокояться, махають головою, хвостом, б'ють по тілу ногами, лягають на землю. Підвищується температура тіла, з’являються набряки в підщелепній зоні, частішає пульс, дихання, збільшуються лімфатичні вузли. Хворі тварини стають пригніченими, рухаються повільно, з'являються фібрилярні посмикування м'язів. Вагітні корови часто абортують. Через 2-3 дні можливий летальний результат. Молодняк хворіє значно важче.

З метою запобігання нападу мошки на тварин, потрібно періодично проводити дезінсекцію тваринницьких приміщень і територій ферм, а також систематичні обробки волосяного покриву тварин інсектицидами і репелентами.

Також необхідно дотримуватись режимів випасання тварин в період найменшої активності комах. Найкраще випасати худобу в день з одинадцятої до сімнадцятої години, на підвищених ділянках, які добре провітрюються та віддалені від проточних водойм і заболочених місць.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь