Небезпека опісторхозу
За інформацією Відділу безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Лубенського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області
Опісторхоз – хронічне паразитарне захворювання, яке характеризується переважним ураженням печінки, жовчного міхура та підшлункової залози м’ясоїдних тварин і людини. Збудником опісторхозу є гельмінт Opistorchis felineus, який паразитує в організмі основних господарів, якими є: людина, коти, собаки, лисиці, песці та ін. Серед населення, яке проживає у басейнах річки Дніпра та його притоків (Сейму, Десни, Сули, Ворскли, Псла), широко поширений опісторхоз.
Передача інвазії відбувається за участю риб сімейства коропових порід (короп, лин, плітка, лящ, краснопірка). М’ясоїдні тварини і людина заражаються у разі вживання сирої або слабко мороженої, малосолоної, а в окремих випадках і в’яленої риби, інвазованої метацеркаріями (личинковою стадією) опісторхозу. Тривалість їхнього життя в організмі м’ясоїдних тварин становить до восьми, а у людини – до 40 років.
При великому скупченні опісторхів жовчні ходи забиваються ними – і з’являється жовтяниця. Протягом усього свого довгого життя паразити виділяють токсини, які можуть спричинити рак або цироз печінки.
З метою профілактики опісторхозу необхідно: не вживати в їжу рибу без достатньої термічної обробки, проварювання чи прожарювання протягом 25-30 хвилин – дозволяє повністю ліквідувати загрозу зараження опісторхозом;
не проводити засолювання риби в домашніх умовах;
не допускати згодовування сирою рибою котів, собак, вони не лише самі хворіють на опісторхоз, а й стають джерелом, що підтримує захворювання в даному районі, і сприяють його ширшому поширенню;
не купувати рибу в несанкціонованих місцях торгівлі та на стихійних ринках.
Бережіть своє здоров’я.