Профілактика паразитарних захворювань серед дітей організованих колективів

Дата: 07.02.2023 11:38
Кількість переглядів: 198

Фото без опису

З усіх випадків паразитарних захворювань, які реєструються на території України, більше 85% – серед дітей, що обумовлено фізіологічними особливостями розвитку дитячого організму, нерозвиненими навичками особистої гігієни та тісним контактом з іншими дітьми при відвідуванні дитячих навчальних закладів.

Найбільш поширеними паразитарними хворобами серед дітей є ентеробіоз (викликається гостриками), аскаридоз – збудником якого є аскарида та лямбліоз (викликається лямбліями).

Більшість паразитарних захворювань можна віднести до «мовчазних» хвороб, що призводить до їх пізньої або випадкової діагностики. Точно визначити наявність паразитів у дитини без специфічних лабораторних досліджень неможливо, оскільки клінічні прояви паразитарних захворювань багато в чому неспецифічні і можуть мати ознаки інших інфекційних та неінфекційних захворювань. Але, запідозрити наявність хвороби можливо, звернувши увагу на стан здоров’я дитини та її поведінку. Уражені паразитами діти стають дратівливими, вередливими, плаксивими, перебірливими у харчуванні. Крім того, у них знижується апетит, з’являються головні болі, болі в животі, нудота, блювота, шкірні висипання, підвищення температури тіла, кашель, блідість шкіри, свербіж в області анального отвору, який посилюється у вечірній та нічний час, «скрежет» зубами.

Довготривале знаходження паразитів в організмі дитини впливає на її психічний та фізичний розвиток, викликає алергізацію організму, знижує опірність до інфекційних захворювань та зменшує ефективність вакцинопрофілактики. Небезпечні гельмінтози й різними ускладненнями. Аскаридоз може спровокувати апендицит, холецистит, кишкову непрохідність, бронхіт; гострики – дерматити, запалення статевих органів у дівчаток та онанізм у хлопчиків. Зараження гельмінтозами відбувається як безпосередньо від хворої людини, так і через забруднені яйцями гельмінтів продукти харчування, воду, грунт, предмети побуту, руки.

Щоб не допустити зараження дітей в організованому колективі необхідно:

- регулярно обстежувати дітей та персонал на наявність збудників паразитарних захворювань;

- проводити своєчасне лікування хворих;

- проводити регулярне вологе прибирання приміщень;

- слідкувати за дотриманням дітьми правил особистої гігієни;

- слідкувати за ретельним миттям рук дітей перед вживання їжі, після відвідування туалету, контакту з тваринами, грунтом, піском;

- боротися з шкідливими звичками у дітей (гризти нігті, олівці, тощо);

- регулярно мити дитячі іграшки, механічно очищувати килими, м’які меблі;

- ретельно мити овочі, фрукти перед вживанням;

- проводити кварцування книжок, м’яких іграшок та ін.;

- закривати пісочниці на ніч.

Діагностика гельмінтозів нескладна і полягає у дослідженні фекалій чи перианального зскрібка на наявність яєць гельмінтів. Якщо діагноз встановлено, лікар призначає відповідне лікування.

Відділ державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства 

Лубенського районного управління  Головного управління 

Держпродспоживслужби в  Полтавській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь