Чорнухинська територіальна громада

Полтавська область, Лубенський район

Державна податкова служба України інформує

Дата: 27.01.2023 09:50
Кількість переглядів: 135

Фото без опису

Полтавські платники податків перерахували до дербюджету майже 48 млрд гривень

Упродовж минулого  року платники Полтавщини активно та відповідально забезпечували фінансову стабільність країни. Так, протягом 2022 року до бюджетів усіх рівнів сплачено 65 млрд 815,9 млн гривень.

За словами начальника ГУ ДПС у Полтавській області Андрія Якименка, до державного бюджету за дванадцять місяців 2022 року зібрано платежів у сумі 47 млрд 918,9 млн грн, в т.ч. до загального фонду державного бюджету збір склав 47 млрд 900,2 млн гривень.

В розрізі основних бюджетоформуючих податків загального фонду державного бюджету надходження склали: по податку та збору на доходи фізичних осіб – 3 млрд 894,9 млн грн, в тому числі по військовому збору – 928,7 млн грн; по податку на прибуток – 5 млрд 861,4 млн грн; по ПДВ – 5 млрд 123,9 млн грн; по акцизному податку з вироблених в Україні підакцизних товарів (продукції) – 1,9 млн грн; акцизному податку з ввезених на митну територію України підакцизних товарів (продукції) – 52,9 млн грн; по рентній платі за користування надрами – 32 млрд 758,9 млн грн; по екологічному податку – 138,6 млн грн; по частині чистого прибутку (доходу) – 13,4 млн гривень.

У порівнянні з 2021 роком, сплата до загального фонду державного бюджету зросла на 12 млрд 876,1 млн грн, приріст до очікуваних надходжень склав 36,8 відс., в тому числі: по податку та збору - на доходи фізичних осіб – на 21 відс. (+674,7 млн грн), в тому числі по військовому збору на 15,8 відс. (+127,0 млн грн), по ПДВ – на 2,1 відс. (+105,7 млн грн), по акцизному податку з вироблених в Україні підакцизних товарів (продукції) – на 22,7 відс. (+0,4 млн грн), по акцизному податку з ввезених на митну територію України підакцизних товарів (продукції) – на 11,0 відс. (+5,2 млн грн), по рентній платі за користування надрами – на 73,0 відс. (+13 827,4 млн гривень).

Головне управління ДПС у Полтавській області висловлює вдячність платникам податків, адже сплачуючи вчасно податки та збори, ви робите вагомий внесок у підтримку та розвиток держави.

Цікаві новини про податкову службу в області, а також роз’яснення ви можете дізнатися із субсайту  ГУ ДПС у Полтавській області вебпорталу ДПС  https://poltava.tax.gov.ua/ та офіційної сторінки Facebook https://www.facebook.com/tax.poltava. Комунікаційна податкова платформа для громадськості та бізнес-спільноти доступна за посиланням: poltava.ikc@tax.gov.ua .

Головне управління ДПС у Полтавській області

 

Протягом 2022 року на сервіс ДПС України «Пульс» звернулося 84 платника Полтавщини

За січень-грудень 2022 року Головним управлінням ДПС у Полтавській області отримано та опрацьовано 84 інформаційні картки, що надійшли за допомогою сервісу «Пульс».

Як проінформувала пресу заступник начальника ГУ ДПС у Полтавській області Алла Рябкова, основна тематика інформацій, з якими заявники зверталися на сервіс «Пульс», стосувалися: недоліків в організації роботи органів ДПС – 27 шт. (32,1%), неналежної організації роботи ЦОП – 3 шт. (3,6%), проблем при реєстрації податкових накладних та звітності в електронному вигляді – 35 шт. (41,7%), недоліків в роботі системи електронного адміністрування ПДВ – 8 шт. (9,5%), перевірки СГД – 1 шт. (1,2%), інші питання – 10 шт. (11,9%).

Жодних фактів тиску протягом січня – грудня 2022 року з боку працівників Головного управління ДПС у Полтавській області на заявників після їх звернення до сервісу «Пульс» не встановлено.

Надати інформацію на сервіс «Пульс» можна, здійснивши дзвінок за номером телефону 0800-501-007. Після інтерактивного голосового автовідповідача, зачекати з’єднання з працівником та залишити Інформацію.

При наданні Інформації необхідно назвати своє прізвище, ім’я, по батькові (найменування суб’єкта господарювання), контактний телефон, місце проживання/реєстрації, а також прізвище, ім’я, по батькові та посаду працівника органу ДПС, з яким пов’язана подія, дата, місце і суть події, конкретні обставини, зауваження, прохання чи вимоги. Якщо Заявник не бажає називати своє прізвище, ім’я, по батькові, місце проживання/реєстрації. Інформація реєструється як анонімна.

Головне управління ДПС у Полтавській області нагадує, що сервіс «Пульс» приймає звернення фізичних осіб та суб’єктів господарювання щодо неправомірних дій або бездіяльності працівників податкової служби, а також про можливі корупційні дії з їхнього боку.

Головне управління ДПС у Полтавській області

 

Запитували? Відповідаємо!

Чи зобов’язаний СГ видавати (надсилати) покупцю розрахунковий документ у паперовій та/або електронній формі чи достатньо (у тому числі у період воєнного стану) лише відтворити на дисплеї РРО чи ПРРО QR-код або здійснити його друк без створення і видачі (надсилання) покупцю?

Відповідно до пункту 2 статті 3 Закону України від 06.07.1995 №265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» із змінами та доповненнями (далі – Закон № 265) суб’єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням електронних платіжних засобів, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) зобов’язані надавати особі, яка отримує або повертає товар, отримує послугу або відмовляється від неї, включаючи ті, замовлення або оплата яких здійснюється з використанням мережі Інтернет, в обов’язковому порядку розрахунковий документ встановленої форми та змісту на повну суму проведеної операції (далі – фіскальний чек), створений в паперовій та/або електронній формі (у тому числі, але не виключно, з відтворюванням на дисплеї реєстратора розрахункових операцій (далі – РРО) чи дисплеї пристрою, на якому встановлений програмний РРО (далі – ПРРО) QR-коду, який дозволяє особі здійснювати його зчитування та ідентифікацію із розрахунковим документом за структурою даних, що в ньому міститься, та/або надсиланням електронного розрахункового документа на наданий такою особою абонентський номер або адресу електронної пошти).

Форма та зміст розрахункового документа встановлені Положенням про форму та зміст розрахункових документів/електронних розрахункових документів, затвердженим наказом Міністерства фінансів України  від 21.01.2016 № 13 із змінами та доповненнями (далі – Положення №13).

Згідно з пунктом 1 розділу II Положення №13 фіскальний касовий чек на товари (послуги) – розрахунковий документ/електронний розрахунковий документ, створений у паперовій та/або електронній формі (електронний розрахунковий документ) РРО або ПРРО при проведенні розрахунків за продані товари (надані послуги). Фіскальний касовий чек на товари (послуги) за формою № ФКЧ-1, наведений у додатку 1 до Положення №13.

Пунктом 2 розділу II Положення №13 визначено, що фіскальний касовий чек на товари (послуги) за формою № ФКЧ-1, має містити реквізити, зокрема, QR-код, який містить у собі код автентифікації повідомлення (МАС) цього чеку, дату і час здійснення розрахункової операції, фіскальний номер касового чека/фіскальний номер електронного касового чека, суму розрахункової операції, фіскальний номер РРО/фіскальний номер ПРРО (рядок 26).

У разі відсутності в документі хоча б одного з обов’язкових реквізитів, а також недотримання сфери його призначення, такий документ не прийматиметься як розрахунковий (пункт 3 розділу I Положення №13).

Вимоги до форми та змісту розрахункових документів/електронних розрахункових документів щодо відображення QR-коду з 01.08.2021 є обов’язковими до виконання у разі технічної можливості доопрацювання РРО.

Відсутність QR-коду в розрахункових документах, створених в паперовій та/або електронній формі РРО/ПРРО або не відображення при його зчитуванні МАС автентифікації повідомлення, за умови технічної можливості такого відображення програмним забезпеченням РРО, буде призводити до визнання таких розрахункових документів не відповідними.

Враховуючи викладене, відтворення QR-коду на дисплеї РРО чи дисплеї пристрою, на якому встановлений ПРРО, який дозволить особі (покупцю) здійснити його зчитування та ідентифікацію із розрахунковим документом або друк такого QR-коду вважається недостатньою умовою щодо виконання вимог, визначених Законом №265, оскільки QR-код є лише частиною розрахункового документу, яка використовується для перевірки його автентичності.

Тобто, суб’єкт господарювання, у тому числі у період дії воєнного стану, в обов’язковому порядку зобов’язаний надавати покупцю фіскальний чек на повну суму проведеної операції створений в паперовій та/або електронній формі (у тому числі, але не виключно, з відтворюванням на дисплеї РРО чи дисплеї пристрою, на якому встановлений ПРРО QR-коду, який дозволяє особі (покупцю) здійснювати його зчитування та ідентифікацію із розрахунковим документом за структурою даних, що в ньому міститься).

Разом з тим, на виконання до підпункту 4 пункту 1 постанови Кабінету Міністрів України від 12.03.2022 №263 «Деякі питання забезпечення функціонування інформаційно-комунікаційних систем, електронних комунікаційних систем, публічних електронних реєстрів в умовах воєнного стану» на сьогодні діють обмеження доступу до публічних електронних реєстрів, сервісів, які дозволяли шляхом зчитування QR-коду здійснювати пошук та перегляд інформації по фіскальним чекам на вебпорталі ДПС.

Головне управління ДПС у Полтавській області

 

Запитували? Відповідаємо!

У якому рядку податкової декларації про майновий стан і доходи, відображаються доходи фізичної особи, отримані внаслідок ліквідації (припинення) іноземної юридичної особи чи іноземного утворення без статусу юридичної особи, які звільняються від оподаткування, на підставі п. 14 підрозд. І розд. ХХ Податкового кодексу України?

Відповідно до п. 14 підрозділу 1 розділу XX «Перехідні положення» Податкового кодексу України (далі – ПКУ) тимчасово до складу загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку на доходи фізичних осіб за 2020 - 2021 податкові (звітні) періоди не включаються доходи у вигляді доходів у грошовій та/або іншій майновій формі, отримані внаслідок ліквідації (припинення) іноземної юридичної особи або іноземного утворення без статусу юридичної особи платником податків, за умови дотримання усіх вимог, визначених п. 14 підрозд. 1 розд.XX «Перехідні положення» ПКУ.

Разом з тим тимчасово, до набрання чинності рішенням Верховної Ради України про завершення реформи Збройних Сил України, встановлюється військовий збір (п. 16 прим. 1 підрозд.10 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ).
Так, об’єктом оподаткування військовим збором є доходи, визначені ст. 163 ПКУ (п.п. 1.2 п. 16 прим. 1 підрозд.10 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ).
При цьому звільняються від оподаткування військовим збором доходи, що згідно з розділом IV Кодексу не включаються до загального оподатковуваного доходу фізичних осіб (не підлягають оподаткуванню, оподатковуються за нульовою ставкою), крім доходів, зазначених  у пунктах 3 і 4 п. 170.13 прим. 1 ст. 170 ПКУ та п. 14 підрозд. 1 розд. XX «Перехідні положення» ПКУ. (п.п. 1.7 п. 16 прим. 1 підрозд. 10 розд. XX «Перехідні положення» ПКУ).

Крім того, звільняються від оподаткування військовим збором доходи, зазначені в абзаці першому п. 10 підрозд. 1 розд. XX «Перехідні положення» ПКУ (п.п. 1.9 п. 16 прим. 1 підрозд. 10 розд. XX «Перехідні положення» ПКУ) та доходи, зазначені в пунктах 13, 15, 16 і 17 підрозд. 1 розді.XX «Перехідні положення» ПКУ (п.п. 1.10 п. 16 прим. 1 підрозд.10 розд. XX «Перехідні положення» ПКУ).

Форма податкової декларації про майновий стан і доходи (далі – Декларація) та Інструкція щодо заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи (далі – Інструкція), затверджені наказом Міністерства фінансів України від 02.10.2015 № 859 із змінами та доповненнями.
Враховуючи викладене, доходи у грошовій та/або іншій майновій формі, отримані внаслідок ліквідації (припинення) іноземної юридичної особи або іноземного утворення без статусу юридичної особи у періоді з 1 січня 2020 року до 31 грудня 2021 року (включно) платником податків - фізичною особою, яка належить до категорій осіб, визначених пунктами 1 та 2 п. 14 підрозд. 1 розд. XX «Перехідні положення» ПКУ, в порядку (на умовах), визначених цими пунктами, не включаються до складу загального місячного (річного) оподатковуваного доходу такого платника податку на доходи фізичних осіб відповідних звітних (податкових) років.

Разом із тим зазначені доходи є об’єктом оподаткування військовим збором, а отже відображаються платником податку у рядку 10.10 вказаної Податкової декларації.

Головне управління ДПС у Полтавській області

 

Запитували? Відповідаємо!

Яким чином сплачується збір з одноразового добровільного декларування?

Відповідно до п. 12 підрозділу 94 розділу ХХ Податкового кодексу України (далі – Кодекс) сплата збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування здійснюється декларантом протягом 30 календарних днів з дати подання одноразової (спеціальної) добровільної декларації.

Одночасно зауважуємо, що після отримання від платника одноразової (спеціальної) добровільної декларації у приватній частині Електронного кабінету платника буде направлено повідомлення щодо реквізитів для сплати сум збору за відповідною територією із зазначення згенерованого QR-коду з кодом платежу 11011100.

При скануванні QR-коду на смартфоні користувача автоматично відкриватиметься мобільний застосунок банку зі сформованими реквізитами рахунків для сплати платежу.

У разі якщо платником була змінена адреса відповідно до поданої декларації платнику буде направлено повідомлення з оновленими реквізитами для сплати збору.

Звертаємо увагу, що в Електронному кабінеті платника забезпечено автоматичне заповнення платіжного доручення на підставі даних платника, інформації про бюджетні рахунки.

Головне управління ДПС у Полтавській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь