Чорнухинська територіальна громада

Полтавська область, Лубенський район

Державна податкова служба України інформує

Дата: 25.01.2023 08:48
Кількість переглядів: 107

Платники податків Полтавщини перерахували до місцевого бюджету понад 17 млрд гривень

«Завдяки сумлінній позиції платників регіону, до скарбниць місцевих бюджетів у 2022 році надійшло 17 млрд 897 млн гривень. Надходження за січень – грудень 2022 року перевищили відповідний період 2021 року на 15,6 відс., що в грошовому еквіваленті дорівнює приросту на 2 млрд 421,5 млн гривень», - про це повідомив начальник ГУ ДПС у Полтавській області Андрій Якименко.

За його словами, зростання надходжень до місцевого бюджету впродовж 2022 року відбулося завдяки приросту сплати податків та зборів по наступних платежах: податку на доходи фізичних осіб – на 22,7 відс. (+2 041,3 млн грн); рентній платі за спеціальне використання лісових ресурсів – на 4,1 відс. (+1,0 млн грн); рентній платі за спеціальне використання води – на 18,5 відс. (+3,2 млн грн); рентній платі за користування надрами – на 22,7 відс. (+407,7 млн грн); податку на майно – на 0,2 відс. (+4,0 млн грн), в тому числі по податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки  – на 10,4 відс. (+21,4 млн грн) та по єдиному – на 8,6 відс. (+132,0 млн грн), в тому числі єдиному податку з юридичних осіб – на 127,9 відс. більше (215,3 млн гривень).

Також бюджетоформуючими сегментами фінансової самодостатності територіальних громад регіону є надходження від: податку на доходи фізичних осіб – 11 051,1  млн грн; податку на прибуток – 708,3 млн грн; податку на майно – 1 738,2 млн грн, в тому числі по земельному податку та орендній платі – 1 506,6 млн грн; єдиному податку – 1 674,3 млн грн, в тому числі: з юридичних осіб – 383,6 млн грн, з фізичних осіб – 926,8 млн грн, з сільськогосподарських товаровиробників, у яких частка сільськогосподарського товаровиробництва за попередній податковий (звітний) рік дорівнює або перевищує 75 відсотків, – 364 млн грн; рентній платі за користування надрами – 2 201,5 млн грн; акцизному податку з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів – 283,3 млн грн; екологічному податку – 101,2 млн грн; платі за ліцензії – 35,5 млн грн, в тому числі на виробництво та обіг алкогольних напоїв та тютюнових виробів – 31,1 млн грн та на виробництво та обіг пального – 4,4 млн гривень.

За 12 місяців 2022 року забезпечено надходження сум єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування в сумі 11млрд 718 млн грн, що більше на 2 млрд 555,8 млн грн, або на 27,9 відсотка.

Дякуємо платникам Полтавської області за підтримку економічної спроможності країни та регіону.

Головне управління ДПС у Полтавській області

Запитували? Відповідаємо!

Чи застосовуються у період воєнного стану на території України санкції за порушення вимог Закону України від 06 липня 1995 року № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг»?

Згідно з пунктом 12 розділу ІІ «Прикінцеві положення» Закону України від 06.07.1995 №265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» із змінами та доповненнями (далі – Закон № 265) тимчасово, на період до припинення або скасування воєнного стану на території України, санкції за порушення вимог Закону № 265 не застосовуються, крім санкцій за порушення порядку здійснення розрахункових операцій при продажу підакцизних товарів.

Головне управління ДПС у Полтавській області

Запитували? Відповідаємо!

Чи зобов’язана фізична особа, яка отримала нецільову благодійну, у т.ч. матеріальну допомогу, від резидентів – фізичної особи, чи юридичної особи подавати податкову декларацію про майновий стан та доходи, якщо загальна сума отриманої такої допомоги протягом звітного податкового року перевищує установлений граничний розмір?

Порядок подання фізичними особами – платниками податку на доходи фізичних осіб (далі – платник податку) податкової декларації про майновий стан і доходи (далі – Декларація) встановлений ст. 179 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року  № 2755-VI із змінами та доповненнями (далі – ПКУ), згідно з п. 179.1 якої платник податку зобов’язаний подавати Декларацію відповідно до ПКУ.

Водночас, п. 179.2 ст. 179 ПКУ визначені випадки, в яких обов’язок платника податку щодо подання Декларації вважається виконаним і Декларація не подається, якщо, зокрема, такий платник податку отримував доходи: від податкових агентів, які згідно з розд. IV ПКУ не включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу; виключно від податкових агентів незалежно від виду та розміру нарахованого (виплаченого, наданого) доходу, крім випадків, прямо передбачених розд. IV ПКУ.

Згідно з п.п. 170.7.3 п. 170.7 ст. 170 ПКУ не включається до оподатковуваного доходу сума нецільової благодійної допомоги, у тому числі матеріальної, що надається резидентами – юридичними або фізичними особами на користь платника податку протягом звітного податкового року сукупно у розмірі, що не перевищує суми граничного розміру доходу, визначеного згідно з абзацом першим п.п. 169.4.1 п. 169.4 ст. 169 ПКУ, встановленого на 1 січня такого року (сума, що дорівнює розміру місячного прожиткового мінімуму, діючого для працездатної особи на 1 січня звітного податкового року, помноженого на 1,4 та округленого до найближчих 10 гривень).

Положення п.п. 170.7.3 п. 170.7 ст. 170 ПКУ не поширюються на профспілкові виплати своїм членам, умови звільнення яких від оподаткування передбачені п.п. 165.1.47            п. 165.1 ст. 165 ПКУ.

Благодійник – юридична особа зазначає відомості про надані суми нецільової благодійної допомоги у податковій звітності.

У разі отримання нецільової благодійної допомоги від благодійника – фізичної чи юридичної особи платник податку зобов’язаний подати річну Декларацію із зазначенням її суми, якщо загальна сума отриманої нецільової благодійної допомоги протягом звітного податкового року перевищує її граничний розмір, установлений абзацом першим п.п. 169.4.1 п. 169.4 ст. 169 ПКУ.

Головне управління ДПС у Полтавській області

Запитували? Відповідаємо!

Якщо декларантом подана звітна одноразова (спеціальна) добровільна декларація, але сума збору, яка зазначена у такій декларації не сплачена або сплачена в неповному обсязі, внаслідок чого подана декларація була визнана не поданою, то чи має право декларант подати повторно «звітну» декларацію?

Відповідно до п. 12 підрозділу 94 розділу ХХ Податкового кодексу України (далі – Кодекс) у разі несплати або сплати в неповному обсязі суми збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування, зазначеної в одноразовій (спеціальній) добровільній декларації, у встановлений цим підрозділом строк одноразова (спеціальна) добровільна декларація вважається неподаною та на декларанта не поширюються передбачені цим підрозділом державні гарантії та звільнення від відповідальності.

Разом з тим, відповідно підрозділу 94 розділу ХХ Кодексу декларант, який має намір скористатися одноразовим (спеціальним) добровільним декларуванням щодо належних йому активів фізичної особи, протягом визначеного цим підрозділом періоду одноразового (спеціального) добровільного декларування має право добровільно подати до центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, одноразову (спеціальну) добровільну декларацію в порядку та за формою, встановленими центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову політику.

Таким чином, у разі несплати або сплати в неповному обсязі суми збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування внаслідок чого одноразова (спеціальна) добровільна декларація була визнана не поданою, декларант  має право подати повторно таку декларацію, оскільки підрозділ 94 розділу ХХ Кодексу не містить обмежень щодо подання повторної звітної декларації.

Головне управління ДПС у Полтавській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь