Чорнухинська територіальна громада

Полтавська область, Лубенський район

Небезпечна краса

Дата: 03.01.2023 16:36
Кількість переглядів: 174

За інформацією Відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Лубенського районного управління  Головного управління   Держпродспоживслужби в  Полтавській області

Фото без опису

Кожна людина час від часу відвідує салон краси або перукарню. Доглянуте волосся, модна стрижка, акуратний манікюр і здорова шкіра обличчя – все це, зазвичай, досягається за допомогою спеціалістів з краси – перукарів, косметологів і майстрів манікюру. Але кожна галузь індустрії краси має свої підводні камені. Окрім гарного зовнішнього вигляду, є ризик заразитися різними хворобами. Найбільш поширеними проблемами в списку «салонних інфекцій» є: мікози нігтів, гладкої шкіри, волосистої частини голови; стафілококові та стрептококові гнійничкові захворювання; педикульоз, короста; також можливе інфікування ВІЛ/СНІД – інфекцією, гепатитами В та С. Особливо обережним необхідно бути тим, хто вирішив зробити собі татуювання: адже при пошкодженні шкіри ризик інфікування зростає. Не можна сказати, що відвідування салонів краси обов’язково обернеться для вас яким-небудь захворюванням.  Проте, усі ці заклади потенційно є зонами ризику, де можна «підхопити» інфекцію, особливо там, де нехтують правилами та не дотримуються санітарно – гігієнічного та дезінфекційного режимів.

Виконання перукарських процедур повинно проводитися відповідно до вимог Державних санітарних правил та норм для перукарень різних типів та діючих стандартів. Усі приміщення салону чи перукарні необхідно щоденно прибирати протягом робочого дня з використанням миючих та дезінфікуючих засобів. Необхідно пам’ятати, що наявні дезінфекційні засоби мають бути дозволені до застосування на території України, мати свідоцтво про державну реєстрацію Міністерства охорони здоров’я України, та сертифікат якості, використовуватися відповідно до їх методичних вказівок. Після закінчення робочого дня необхідно проводити вологе прибирання усіх приміщень. Один раз на місяць салон чи перукарня повинні закриватися на генеральне прибирання.

Утримання робочого місця майстра в чистоті і порядку – невід’ємна частина перукарського обслуговування.

При роботі з кожним клієнтом майстер повинен бути в одноразових рукавичках, дотримуватись правил гігієни, в тому числі використовувати  чисту білизну та стерильний інструментарій. За медичними стандартами, інструментарій багаторазового використання має проходити декілька етапів обробки: дезінфекцію, механічну очистку та стерилізацію. На жаль, більшість людей стереотипно вважають УФ-обладнання стерилізатором. Насправді, ці пристрої передбачені тільки для зберігання протягом певного часу вже стерильного інструменту. Гарантом якості процесу стерилізації є лабораторний контроль роботи стерилізуючого обладнання та стерильності інструментарію.

Для працівників сфери обслуговування обов’язковими є попередні та періодичні медичні огляди. Усі працівники перукарень повинні володіти мінімумом санітарних знань.

Під час відвідування салонів краси та перукарень звертайте увагу стосовно того, чим і як обробляється інструмент. Перш за все – це ваше здоров’я і ви маєте дбати  про нього!

При грамотному та скрупульозному дотриманні правил спеціальної обробки інструментів і проведення процедур, проблем зі здоров’ям у клієнтів, як правило, не буває.

Запобігти інфекціям легше, ніж їх лікувати!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь