Як уникнути харчових отруєнь під час новорічно-різдвяних свят?
За інформацією відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Лубенського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області
Напередодні новорічних та різдвяних свят слід звернути увагу громадян на необхідність дотримання основних правил профілактики харчових отруєнь:
- не купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб;
- при купівлі продуктів харчування обов'язково звертайте увагу на строк придатності;
- зберігати продукти харчування тільки у спосіб, зазначений на упаковці;
- уникати сусідства сирих продуктів та готових страв в холодильнику;
- перед приготуванням або споживанням їжі не забувати ретельно вимити руки;
- після розробки сирого м’яса, птиці, риби та використання яєць не забувати вимити руки, перш ніж контактувати з іншими продуктами;
- вживати страви одразу після приготування, а все, що готувалось заздалегідь, необхідно піддавати ретельній термічній обробці;
- зберігати салати без заправки, особливо ті, які передбачають використання майонезу, заправляйте безпосередньо перед вживанням;
- пам'ятайте, що кондитерські вироби з масляним кремом зберігаються при температурі 2-6°С не більше 36 годин, із заварним кремом — не більше 6 годин;
- не вживайте продукти та напої при найменшій підозрі щодо їх недоброякісності.
Окрім того, уникайте масної їжі, великої кількості солодощів та алкогольних напоїв, оскільки все це провокує виникнення важких захворювань з боку шлунково-кишкового тракту та серцево-судинної системи.
Не готуйте багато страв, якщо немає можливості забезпечити належне зберігання продуктів харчування під час відключень електроенергії.
Будьте обачними та бережіть здоров'я своє і оточуючих!