Чорнухинська територіальна громада

Полтавська область, Лубенський район

Внесено зміни до законодавства щодо державних соціальних допомог

Дата: 23.12.2022 09:00
Кількість переглядів: 133

Внесено зміни до законодавства щодо державних соціальних допомог

30 листопада поточного року набрала чинності постанова Кабінету Міністрів України від 15.11.2022 № 1320 «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України щодо призначення окремих видів державної допомоги та соціальних стипендій», якою внесено зміни до низки чинних законодавчих актів, якими регламентується надання державних соціальних допомог.

Щомісячна грошова допомога особі, яка проживає разом з особою з інвалідністю І чи ІІ групи внаслідок психічного розладу, яка за висновком ЛКК потребує постійного стороннього догляду, на догляд за нею.

При розрахунку такої допомоги середньомісячний сукупний дохід сім’ї, одержаний протягом шести місяців, становитиме два квартали, що передують місяцю звернення, який передує місяцю звернення за призначенням допомоги на догляд.

Для призначення допомоги на догляд довідка про доходи подається лише у разі зазначення в декларації доходів, інформація про які відсутня в ДПС, Пенсійному фонді України, фондах соцстраху та згідно із законодавством не може бути отримана за відповідним запитом органу соціального захисту населення. У разі неможливості підтвердження таких доходів довідкою про доходи до декларації додається письмове пояснення із зазначенням розміру доходів.

Державна соціальна допомога  малозабезпеченим сім’ям та допомога на дітей одиноким матерям

При визначенні права на зазначені допомоги не враховуватиметься друге житло, яке належить членам сім’ї та:

- знаходиться на території територіальних громад, що розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні);

- зруйноване або непридатне для проживання внаслідок пошкодження та знищення внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених військовою агресією Російської Федерації;

- належить на правах спільної сумісної або часткової власності;

- на яке оформлено спадщину, за умови, що жодне із житлових приміщень, яке перебуває у власності не здається в оренду. Даний факт підтверджується актом обстеження матеріально-побутових умов домогосподарства.

У разі звернення за призначенням допомоги малозабезпеченим сім’ям/ допомоги на дітей одиноким матерям особою, яка навчається за денною або дуальною формою здобуття освіти та перебуває  на повному державному утриманні, відповідна допомога призначатиметься їй на осіб, які входять до складу сім’ї. При цьому така особа до складу сім’ї не включатиметься.

Забезпечено надання громадянам Республіки Польща, які перебувають на території України державної допомоги сім’ям з дітьми, державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям, державної соціальної допомоги особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю.

Порядок обчислення середньомісячного сукупного доходу сім’ї для усіх видів державної соціальної допомоги

З метою врегулювання питання розрахунку середньомісячного сукупного  доходу сім’ї:

- скасовано застосування «умовного доходу» для учнів професійно-технічних закладів освіти та студентів закладів фахової перед вищої та вищої освіти, які досягли 18-річного віку;

- враховуватимуться лише фактично отримані доходи для осіб, які перебували у складних життєвих обставинах внаслідок тривалої хвороби; осіб, які працевлаштувались або забезпечили себе роботою самостійно протягом періоду отримання допомоги на дітей одиноким матерям або державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям; осіб які досягли пенсійного віку, проте не набули права на пенсійну виплату у зв’язку з відсутністю страхового стажу;

- враховуватимуться 0,5 розміру мінімальної заробітної плати станом на кінець періоду, за який враховуються доходи, – для працездатних працюючих/непрацюючих осіб, які не мали доходів, доходи яких були меншими за 0,5 розміру мінімальної заробітної плати протягом періоду, за який враховуються доходи.       

Змінено порядок надання державних соціальних допомог на період ведення воєнного стану

Строк виплати допомог продовжуватиметься лише особам, які проживають на території територіальних громад, віднесених до переліку територіальних громад,   які розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні).

Особам, які не проживають на території територіальних громад, внесених до Переліку, строк виплати державної соціальної допомоги та пільг продовжується до 31 грудня 2022 р. (включно).

У разі виключення територіальної громади із Переліку державна соціальна допомога та пільги продовжуватимуть виплачуватися протягом місяця, в якому територіальну громаду виключено з Переліку, та протягом наступного місяця після її виключення.

Надано можливість подання заяви з необхідними документами та / або відомостями для проведення перерахунку державної соціальної допомоги, яка виплачується у період воєнного стану.

Поновлюються норми постанови Кабінету Міністрів України від 8 квітня 2020 р. № 264 „Деякі питання надання державної соціальної допомоги” ,а саме: строк звернення за призначенням державної допомоги сім’ям з дітьми, державної соціальної допомоги особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю, тимчасової державної соціальної допомоги непрацюючій особі, яка досягла загального пенсійного віку, але не набула права на пенсійну виплату, продовжується на період карантину та один місяць після дати його відміни


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь