Чорнухинська територіальна громада

Полтавська область, Лубенський район

Чорнухинська громада відкриває інвестиційний потенціал та запрошує до співпраці

Дата: 10.11.2022 09:43
Кількість переглядів: 584

Фото без опису

Місцеві громади та бізнес, всупереч сучасним викликам, дедалі активніше вишукують можливості забезпечення економічної активності. Залучення нових видів бізнесу, та розширення вже працюючих заради створення нових робочих місць, забезпечення споживчих та соціальних потреб населення, підвищення рівня життя та інвестиційної привабливості громади - одна з умов спроможності та самодостатності місцевих громад.

Чорнухинська територіальна громада на основі конкурсного відбору стала однією з учасниць проекту «Громада дружня до бізнесу. Інструменти підтримки бізнесу в громадах», реалізованого ГО «Клуб ділових людей України» за підтримки програми «ULEAD з Європою». 

24 жовтня 2022 року, як підсумок реалізації проекту, відбулася публічна презентація інвестиційного паспорту Чорнухинської територіальної громади. Участь в події взяли представники бізнесу, громадських організацій, дорадчих органів, самоврядування та виконавчих органів влади з Київської, Львівської, Черкаської областей, а також промислових центрів Полтавщини.

«Майбутнє кожної з громад залежить від спроможності залучення інвестицій. Наявність інвестиційного паспорта дає можливість заявити про себе… Вже сьогодні ми повинні розуміти, що війна закінчиться. Ми повинні бути готовими стати прикладом того, як буде розвиватися країна. Цей захід в умовах війни дає наснагу працювати на отримання значних результатів для нашої Полтавщини» - зазначив у вітальному слові до учасників директор Департаменту економічного розвитку, торгівлі та залучення інвестицій Полтавська обласної військової адміністрації Дмитро Мандріков.

Презентуючи інвестиційний паспорт громади, начальник відділу економічного розвитку та інвестицій виконавчого комітету Чорнухинської селищної ради Олена Пенцко, ознайомила учасників заходу з інвестиційними перевагами громади, доступними ресурсами та ідеями бізнесу, які користуються стабільним споживчим попитом, але не мають підприємницької пропозиції. До таких напрямків діяльності належить різного виду переробка: сільськогосподарської продукції – на продукти харчування та корми, відходів деревини та рослинництва – на паливні матеріали, відходів полімерів – на будівельні матеріали та предмети благоустрою. Залишається нерозвиненою на території громади сервісна сфера. Особливого значення, особливо з урахуванням сучасних подій та їх наслідків, набуває рекреаційний потенціал території громади, багатої ресурсами, здатними сприяти відновленню фізичного і духовного  здоров’я людини. Олена Пенцко підкреслила: «Ми прагнемо розумного розвитку - не за рахунок вичерпних природних ресурсів. Для нас важливо примножити та передати наступним поколінням багатства  власної землі та цінне ставлення до життя». 

Участь у обговоренні паспорту та інвестиційних пропозицій громади взяв Ярослав Жаліло – доктор економічних наук, фахівець з питань економіки і регіонального розвитку, заступник директора Національного інституту стратегічних досліджень. Зокрема він зазначив, що громада має дуже сильні  пропозиції, як, наприклад, створення виробничо-логістичного центру для забезпечення заготівлі та переробки агропродукції, у тому числі дрібних виробників та приватних домогосподарств. Зацікавленість викликала також можливість розробки місцевих покладів торфу та переробки відходів на енергоресурси, адже «найближчим часом велике значення матиме саме формування локальних відновлювальних джерел альтернативної енергії». Експерт також зазначив, що підтримка громади була б актуальна для створення невеликих переробних підприємств локального рівня з дотриманням належних норм для можливості реалізації продукції в торгівельних мережах.  

Президент Національної асоціації сільськогосподарських дорадчих служб України Роман Корінець, коментуючи інвестиційний потенціал громади, зазначив: «Як правило, громади розраховують на зовнішнього інвестора. Але у вас є внутрішній інвестор. Його важче зорганізувати, його важче змобілізувати, його, можливо, важче виявити, але він більш відповідальний, ніж зовнішній інвестор. …У Чорнухинської громади є переваги: хороша логістика, хороша транспортна розв’язка.  Але переробка – слабке місце. Дуже важливі логістика і переробка. Можливо варто залучити область та сусідні громади, щоб вкластись у промоцію та спільне просування інвестицій.».

Костянтин Орловський, експерт програми «ULEAD з Європою», який протягом липня – жовтня 2022 року працював з фахівцями відділу економічного розвитку та інвестицій виконавчого комітету селищної ради в межах Проекту, підкреслив важливість того, що громада вже робить власні кроки до розвитку підприємництва, реалізуючи відповідні програми. Експерт запросив громаду до подальшої співпраці та проанонсував відповідні  можливості.

За словами керівника ГО «Клуб ділових людей України» Миколи Савуляка, громади – учасниці ініціативи «Громада дружня до бізнесу. Інструменти підтримки бізнесу в громадах» - "це перші ластівки, які починають говорити з бізнесом мовою бізнесу".

Голова Чорнухинської громади Олександр Василенко, дякуючи Клубу ділових людей України та  програмі «ULEAD з Європою» за можливість бути почутими, підкреслив: «Чорнухинська громада готова до інновацій, інвестицій, розвитку, до релокацій бізнесу. Вона багата природними ресурсами, землями, багата своїми людьми. Ми готові стимулювати, надавати зелену карту, супроводжувати розвиток від ідеї до реалізації. Тому запрошуємо, будемо раді кожній пропозиції і готові до співпраці.»

Інвестиційний паспорт Чорнухинської громади можна завантажити тут: https://rada.info/upload/users_files/22550119/0e79eea150cad2acc7fe983628e42d22.pdf

Це динамічний документ, який буде оновлюватись, доповнюватись по мірі   інвентаризації вільних об’єктів та оформлення ідей бізнесу. Виконавчий комітет готовий розглянути пропозиції вільних ресурсів та бізнес ідей, які можна надсилати на електронну адресу відділу економічного розвитку та  інвестицій: ek_ch@ukr.net .



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь