Чорнухинська територіальна громада

Полтавська область, Лубенський район

ОСНОВНІ ПОКАЗНИКИ ЯКОСТІ НАСІННЯ

Дата: 30.09.2022 10:47
Кількість переглядів: 1025

За інформацією відділу контролю у сфері насінництва та розсадництва ГУ Держпродспоживслужби в  Полтавській області           

Якісний насінний матеріал дає змогу  забезпечити належний ріст рослин, знизити негативний вплив бур'янів, хвороб, шкідників і на цій основі підвищити врожайність культури і якість одержуваної продукції.  

Насіння характеризується сортовими, посівними і врожайними властивостями. При цьому велике значення мають фізичні властивості насінного матеріалу — натура, вирівняність. Певне значення має і форма насіння.   Більш врожайним є компактне зерно, ніж  тонке, видовжене  , яке за масою не поступається перед зерном вирівняним і ваговитим.  Ці відмінності насіння прийнято називати різноякістю. Розрізняють три форми різноякості: екологічну, материнську, генетичну. Екологічна форма різноякості визначається умовами ґрунтово-кліматичної зони і технологією вирощування культури, материнська — є результатом розміщення насіння в суцвітті, що впливає на його формування. Генетична форма різноякості залежить від умов запилення квітки і розвитку зиготи. Важливе значення мають мутагенні фактори.

Основні посівні якості насіння характеризуються такими показниками, як чистота, вологість, енергія проростання, лабораторна схожість, маса 1000 насінин. Велике значення має польова схожість насіння, що залежить від вологості ґрунту, глибини загортання насіння.

Категорії насіння і показники якості його визначаються і регламентуються державним стандартам України (  ДСТУ 2240-93 Насіння сільськогосподарських культур. Сортові та посівні якості).

Схожість насіння. Від схожості насіння залежить його посівна якість. Відповідні норми встановлені всіх польових культур. Від схожості насіння залежить густота посіву і рівномірність розподілу стеблостою. Схожість насіння формується у процесі вирощування і значною мірою залежить від ґрунтово-кліматичних умов, технології вирощування, системи удобрення. На якість насіння впливає його дозрівання (насінницькі посіви доцільно збирати в повній стиглості) та організація збирання врожаю, а також його дообробка (очищення, підсушування, калібрування).

Під час збирання важливо контролювати і здійснювати всі заходи, які зменшують травмування зерна (знижується   польову схожість насіння на 15-30 %).     Здійснення комплексу заходів щодо зменшення травмування зерна економічно вигідне, оскільки забезпечує додатковий вихід насіння.  

Одним із основних заходів зменшення шкоди від травмування є протруєння зерен, яке нейтра-лізує шкідливу негативну дію мікроорганізмів на насіння. Протруєння слід поєднувати з інкруста-цією, додаючи пестициди до плівкоутворювача. При цьому треба диференційовано підходити до виду і норми протруювання, уникати препаратів, які містять ртуть  . Протруювання з інкрустацією слід проводити перед сівбою. Не варто завчасно протруювати насіння з підвищеною вологістю.      

Чистота посівного матеріалу.  Для насінництва важливо мати насінний матеріал з високими показ-никами сортової чистоти. Наприклад, для пшениці, згідно із стандартом, перша категорія сортової чистоти повинна становити 99,5 %, друга 98 %, третя 95 %. Так, в 1 кг насіння найвищої якості має бути не більше 10 шт. насінин інших рослин, з них насіння бур'янів — не більш як 5 шт .

Вологість і зберігання насіння. Збереженість посівного матеріалу значною мірою залежить від його вологості. У більшості культур в умовах України вологість насіння не повинна перевищувати 15 %. Таке насіння добре зберігається протягом тривалого періоду без зниження якостей.

У насінному матеріалі визначають наявність грибних захворювань, зокрема сажки. Кондиційне на-сіння за посівними стандартами не повинно містити збудників сажки. Регламентується також вміст у насінні склероцій.

Маса насіння і врожайність культури. Від маси 1000 насінин і запасів поживних речовин в ендо-спермі злакових або сім'ядолях бобових залежить розвиток сходів рослин. Деякі культури  висіяні високоякісним насінням, дають за інших рівних умов по 3 — 5 ц/га приросту врожаю. Такі посіви густі, мають добре розвинену листкову поверхню, рослини на них менше уражуються хворобами. Від маси насіння, його якості і репродукції залежить врожайність культури.

Отже, насіння — це складні живі системи, посівні та врожайні якості яких забезпечуються багатьма факторами.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь