Чорнухинська територіальна громада

Полтавська область, Лубенський район

Підступний та небезпечний бруцельоз!

Дата: 03.08.2022 16:19
Кількість переглядів: 179

За інформацією Відділу безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Лубенського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області

      

Бруцельоз - небезпечна інфекційна хвороба тварин і людей переважно з хронічним перебігом.

На бруцельоз хворіють люди, які заражаються від інфікованих тварин або через інфіковані продукти тваринництва.

Бруцельоз поширений в багатьох країнах світу – в Африці, Центральній і Південній Америці, деяких країнах Азії та Європи. Так, країни Середземномор’я – Греція, Іспанія, Італія – є високо ендемічними, там реєструється висока захворюваність на бруцельоз не лише тварин, а й людей.

 ШЛЯХИ РОЗПОВСЮДЖЕННЯ

Джерелом небезпечних для людини бруцел є головним чином кози, вівці, корови, свині, собаки, що виділяють збудника з молоком, сечею, навколоплідними водами.

У багатьох інфікованих тварин бруцельоз проходить безсимптомно, латентно. Виявити тварин, які є джерелом збудника хвороби, можна лише за допомогою серологічних або алергічних досліджень.

Основною клінічною ознакою бруцельозу є аборт на 5-8-му місяці тільності, затримка посліду, гнійний ендометрит, які зумовлюють яловість і безпліддя. Характерними ознаками бруцельозу є гігроми, серозні бурсити передніх кінцівок, абсцеси задніх кінцівок. У биків можуть спостерігатися орхіти й епідидиміти.

 Лікування тварин при бруцельозі не проводиться. У неблагополучних щодо бруцельозу господарствах та в загрозливій зоні тварин, які позитивно реагують під час серологічних та алергічних досліджень, вважають хворими і піддають забою.

 ШЛЯХИ ЗАРАЖЕННЯ:

 Контактний – при безпосередньому контакті з тваринами-носіями:

  • на виробництві, пов’язаному з обробкою шкіри і шерсті,
  • при догляді за хворими тваринами,
  • через предмети, заражені їх виділеннями (використання гною від хворих тварин на присадибних ділянках).

Воротами інфекції є мікротравми шкіри, слизові оболонки органів травлення і респіраторного тракту.

  1. Харчовий – через забруднені збудником харчові продукти:
  • не пастеризоване молоко, м’який сир, виготовлений з непастеризованого молока, бринза, масло;
  • термічно необроблені м’ясні продукти, а особливо субпродукти. Ті господині або кухарі, які пробують сирий фарш перед приготуванням, наражають себе на небезпеку.

Від хворої людини до здорової збудники хвороби не передаються.

 ПРОФІЛАКТИКА:

  • рання діагностика захворювання у людей і тварин;
  • виявлення вогнищ та охорона здорових тваринницьких господарств;
  • планомірне оздоровлення неблагополучних на бруцельоз господарств;
  • не вживати сире молоко (лише пастеризоване!!!) та молокопродукти;
  • споживати м’ясо тільки після термічної обробки;
  • не купувати молочні та м’ясні продукти на стихійних ринках.

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь