Підступний та небезпечний бруцельоз!
За інформацією Відділу безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Лубенського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області
Бруцельоз - небезпечна інфекційна хвороба тварин і людей переважно з хронічним перебігом.
На бруцельоз хворіють люди, які заражаються від інфікованих тварин або через інфіковані продукти тваринництва.
Бруцельоз поширений в багатьох країнах світу – в Африці, Центральній і Південній Америці, деяких країнах Азії та Європи. Так, країни Середземномор’я – Греція, Іспанія, Італія – є високо ендемічними, там реєструється висока захворюваність на бруцельоз не лише тварин, а й людей.
ШЛЯХИ РОЗПОВСЮДЖЕННЯ
Джерелом небезпечних для людини бруцел є головним чином кози, вівці, корови, свині, собаки, що виділяють збудника з молоком, сечею, навколоплідними водами.
У багатьох інфікованих тварин бруцельоз проходить безсимптомно, латентно. Виявити тварин, які є джерелом збудника хвороби, можна лише за допомогою серологічних або алергічних досліджень.
Основною клінічною ознакою бруцельозу є аборт на 5-8-му місяці тільності, затримка посліду, гнійний ендометрит, які зумовлюють яловість і безпліддя. Характерними ознаками бруцельозу є гігроми, серозні бурсити передніх кінцівок, абсцеси задніх кінцівок. У биків можуть спостерігатися орхіти й епідидиміти.
Лікування тварин при бруцельозі не проводиться. У неблагополучних щодо бруцельозу господарствах та в загрозливій зоні тварин, які позитивно реагують під час серологічних та алергічних досліджень, вважають хворими і піддають забою.
ШЛЯХИ ЗАРАЖЕННЯ:
Контактний – при безпосередньому контакті з тваринами-носіями:
- на виробництві, пов’язаному з обробкою шкіри і шерсті,
- при догляді за хворими тваринами,
- через предмети, заражені їх виділеннями (використання гною від хворих тварин на присадибних ділянках).
Воротами інфекції є мікротравми шкіри, слизові оболонки органів травлення і респіраторного тракту.
- Харчовий – через забруднені збудником харчові продукти:
- не пастеризоване молоко, м’який сир, виготовлений з непастеризованого молока, бринза, масло;
- термічно необроблені м’ясні продукти, а особливо субпродукти. Ті господині або кухарі, які пробують сирий фарш перед приготуванням, наражають себе на небезпеку.
Від хворої людини до здорової збудники хвороби не передаються.
ПРОФІЛАКТИКА:
- рання діагностика захворювання у людей і тварин;
- виявлення вогнищ та охорона здорових тваринницьких господарств;
- планомірне оздоровлення неблагополучних на бруцельоз господарств;
- не вживати сире молоко (лише пастеризоване!!!) та молокопродукти;
- споживати м’ясо тільки після термічної обробки;
- не купувати молочні та м’ясні продукти на стихійних ринках.