Підступний та небезпечний бруцельоз!

Дата: 03.08.2022 16:19
Кількість переглядів: 309

За інформацією Відділу безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Лубенського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області

Фото без опису      Фото без опису

Бруцельоз - небезпечна інфекційна хвороба тварин і людей переважно з хронічним перебігом.

На бруцельоз хворіють люди, які заражаються від інфікованих тварин або через інфіковані продукти тваринництва.

Бруцельоз поширений в багатьох країнах світу – в Африці, Центральній і Південній Америці, деяких країнах Азії та Європи. Так, країни Середземномор’я – Греція, Іспанія, Італія – є високо ендемічними, там реєструється висока захворюваність на бруцельоз не лише тварин, а й людей.

 ШЛЯХИ РОЗПОВСЮДЖЕННЯ

Джерелом небезпечних для людини бруцел є головним чином кози, вівці, корови, свині, собаки, що виділяють збудника з молоком, сечею, навколоплідними водами.

У багатьох інфікованих тварин бруцельоз проходить безсимптомно, латентно. Виявити тварин, які є джерелом збудника хвороби, можна лише за допомогою серологічних або алергічних досліджень.

Основною клінічною ознакою бруцельозу є аборт на 5-8-му місяці тільності, затримка посліду, гнійний ендометрит, які зумовлюють яловість і безпліддя. Характерними ознаками бруцельозу є гігроми, серозні бурсити передніх кінцівок, абсцеси задніх кінцівок. У биків можуть спостерігатися орхіти й епідидиміти.

 Лікування тварин при бруцельозі не проводиться. У неблагополучних щодо бруцельозу господарствах та в загрозливій зоні тварин, які позитивно реагують під час серологічних та алергічних досліджень, вважають хворими і піддають забою.

 ШЛЯХИ ЗАРАЖЕННЯ:

 Контактний – при безпосередньому контакті з тваринами-носіями:

  • на виробництві, пов’язаному з обробкою шкіри і шерсті,
  • при догляді за хворими тваринами,
  • через предмети, заражені їх виділеннями (використання гною від хворих тварин на присадибних ділянках).

Воротами інфекції є мікротравми шкіри, слизові оболонки органів травлення і респіраторного тракту.

  1. Харчовий – через забруднені збудником харчові продукти:
  • не пастеризоване молоко, м’який сир, виготовлений з непастеризованого молока, бринза, масло;
  • термічно необроблені м’ясні продукти, а особливо субпродукти. Ті господині або кухарі, які пробують сирий фарш перед приготуванням, наражають себе на небезпеку.

Від хворої людини до здорової збудники хвороби не передаються.

 ПРОФІЛАКТИКА:

  • рання діагностика захворювання у людей і тварин;
  • виявлення вогнищ та охорона здорових тваринницьких господарств;
  • планомірне оздоровлення неблагополучних на бруцельоз господарств;
  • не вживати сире молоко (лише пастеризоване!!!) та молокопродукти;
  • споживати м’ясо тільки після термічної обробки;
  • не купувати молочні та м’ясні продукти на стихійних ринках.

« повернутися

Код для вставки на сайт

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь