Чорнухинська територіальна громада

Полтавська область, Лубенський район

ЧОМУ В'ЯЛЕНА АБО СУШЕНА РИБА НЕБЕЗПЕЧНА? ТОМУ ЩО ВОНА МОЖЕ НЕСТИ НЕБЕЗПЕКУ ДЛЯ ЖИТТЯ – БОТУЛІЗМ

Дата: 21.07.2022 10:47
Кількість переглядів: 159

Чому в'ялена або сушена риба небезпечна? Тому що вона може нести небезпеку для життя – ботулізм

 Фото без опису

У теплу пору року попит на в’ялену або сушену рибу зростає. Зростають і випадки отруєнь цим продуктом. На жаль, і з летальним фіналом.

Ботулізм — це харчова інтоксикація, зумовлена споживанням продуктів, які містять ботулотоксини. Збудник розмножується в анаеробному стані (без кисню), та за неправильних умов зберігання чи транспортування.

Так от в'ялена та сушена риба дуже часто стає «будинком» для розмноження токсинів, і ось чому:

-  така риба не проходить термічну обробку, а ботулотоксин гине лише при кип’ятінні впродовж 10-15 хвилин;

-  може бути заражена у природних умовах, оскільки резервуаром інфекції є пісок або ж річковий мул;

-  соління відбулось уже після утворення токсину, адже сіль не вбиває токсин, а лише пригнічує розмноження інфекції;

- споживачу невідомо про неякісні умови зберігання або транспортування: тривале зберігання пораненої риби на ґрунті, перевезення навалом, без тари.

Навіть якщо вам важко утриматися від спокуси придбати в’ялену або сушену рибу, згадайте цей пост і віддайте перевагу перевіреним продуктам.

 За інформацією ДУ «ЦГЗ МОЗ України»

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь