Як вибрати та приготувати кукурудзу

Дата: 20.07.2022 14:15
Кількість переглядів: 191

За інформацією Лубенського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області

Фото без опису

Як вибрати кукурудзу – важливе питання, адже вона стає причиною щочетвертого отруєння. Тому куплену на вулиці варену кукурудзу, як і будь-яку іншу їжу, яку готував невідомо хто й невідомо як, краще не вживати.

Кукурудзу дуже люблять не тільки люди, а й грибки, які спричиняють багато хвороб цієї культури. Наприклад, «пухирчаста сажка» зароджується на початках з блідої припухлої слизової плями, яка пізніше проявляється у вигляді здуття на зерні. А «фузаріоз» – це рожева гниль, яка розвивається зверху на качані у вигляді білого нальоту з рожевими спорами (уражені зерна стають бурого кольору, легко кришаться). При «бактеріозі» на зернах з’являються маленькі вдавлені плями блідо-сірого кольору, які пізніше набувають жовтуватого чи бурого окрасу. Цвілеві грибки виділяють мікотоксини, що викликають у людини отруєння. Тому зіпсовану кукурудзу їсти не можна ні в якому вигляді, а треба викидати.

Як не отруїтися кукурудзою

Зазирніть під листя. Якщо кукурудза заражена грибком, на качані будуть плями: жовтувато-зелені, сірувато-зелені, рожеві, білі, бурі або іншого кольору. Як правило, місця ураження зосереджені на верхівці качана, між рядів зерен – їх буде легко побачити. Темні плями і крапки (як на листках, так і на зернах) – теж показник наявності грибків.

Перевірте на наявність пошкоджень. Кукурудзу, яка вже пошкоджена комахами або птахами, купувати не варто. Це пов’язано з тим, що бактерії та грибки найбільш інтенсивно розмножуються там, де є пошкодження.

Не купуйте кукурудзу, яка має різкий і їдкий синтетичний запах. Таку кукурудзу можуть продавати в місцях стихійної торгівлі або уздовж доріг. Запах свідчить про те, що кукурудза недавно була оброблена пестицидами, а значить, зривати її було не можна. Пестициди, якими обробляють зерна кукурудзи, токсичні для людини – навіть їдкий запах, потрапляючи через дихальні шляхи, може викликати запалення слизової і алергічні реакції.

Як вибрати кукурудзу правильно

Початок має бути невеликого розміру, з долоню. Обов’язково в листі (в «одязі»). Такий початок захищений, а листя довше зберігає його свіжим, тому зерна не висохнуть завчасно. Віддайте перевагу качанам, на яких збереглися свіжі листочки. Визначити молоду кукурудзу допоможуть яскраво-зелені листочки і трохи вологі прохолодні «вусики» (рильця). Зерна мають бути щільно «набиті», прилягати одне до одного і бути рівного кремового або жовтого відтінку.

Якщо листя почали жовтіти, значить, зірвана кукурудза давно і вже могла встигнути втратити частину своєї соковитості. Свіжа кукурудза зберігається 2-3 дні в сухому місці (у вологому середовищі можуть розвиватися грибки).

Тест на стиглість: біля самої основи натискаємо нігтем на одне з зерняток – якщо воно виявилося м’яким, а також виступив сік, значить, все в повному порядку – це молода, молочна кукурудза.

Чим жорсткіше і сухіше насіння, тим більш зрілий і старий початок. Ступінь зрілості кукурудзи впливає не тільки на час приготування, але і на смакові якості продукту. Справа в тому, що при висиханні кукурудзи цукор всередині зерен починає перетворюватися на крохмаль, що позбавляє її аромату та солодкості.

Як правильно зберігати кукурудзу

Свіжий кукурудзяний качан має зберігатися в холодильнику максимум 48 годин, заморожений в морозилці – максимум до півроку. Щоб заморозити кукурудзяні качани, їх можна попередньо злегка відварити. Це також зменшить термін приготування в подальшому.

Секрети приготування кукурудзи

Як зварити кукурудзу? У нас продають два сорти кукурудзи: кормову та харчову. Кормова (або ж товарна) призначена на корм домашнім тваринам, але людині не протипоказана. Початок кормової кукурудзи зростає в довжину, тому розмір їх зазвичай значний. Значно відрізняє кормову кукурудзу від харчової колір зерен. У кормової він яскраво-жовтий, часом насичено помаранчевий. Свіжа кормова кукурудза має жорстке зернятко. Харчова (або ж цукрова) вирощується для вживання в їжу людиною. Початки цукрового сорту – товсті та короткі. Зерна налиті, досить великі, молочного кольору або блідо-жовтого, м’які та солодкі.

Скільки варити кукурудзу в качанах, залежить від сорту. Цукрова – м’якіша і солодка, вариться 10-15 хв., максимум 30 хв. Кормова – 2-3 години або більше. До речі, запам’ятайте: кукурудзу варто варити з листям, але без солі, від неї зерна черствіють. Після приготування кукурудзу краще змастити вершковим маслом і сіллю. Це приголомшливо смачно.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь