Чорнухинська територіальна громада

Полтавська область, Лубенський район

28 червня День Конституції України

Дата: 28.06.2022 15:02
Кількість переглядів: 193

     

     

 

Ухвалення Основного Закону 28 червня 1996 року було одним з етапів утвердження української державності.

Власне, реальна, а не декларативна, як у радянський час, Конституція, що визначає принципи взаємодії між суспільством і владою, гарантує права і свободи людини, стала можлива лише після відновлення Україною незалежності та була тісно пов’язана з цим процесом.

Робота над прийняттям Основного Закону незалежної держави Україна почалась у 1992-му і тривала майже 4 роки. Періодично її супроводжували гострі дискусії, зокрема довкола державних символів, державної мови, статусу Криму. Вони, можна сказати, відобразили протистояння між тією частиною політичних сил, які тяжіли до радянського минулого, і тими, які прагнули утвердити і зміцнити незалежну державу. Детальніше, як відбувалося ухвалення Конституції, зокрема спогади причетних, можна прочитати тут: https://bit.ly/3OInMgP

Ми радимо кожному громадянину прочитати і знати Основний Закон. Наша Конституція визначає, що Україна є правовою державою, в якій визнається і діє принцип верховенства права. Вона гарантує нам права і свободи і забороняє дискримінацію. У Конституції закріплений суверенітет Української держави над всією її територією, яка визнається недоторканною. А захист цього суверенітету і територіальної цілісності є найважливішою функцією держави і справою всього Українського народу! Дієвість цієї норми Конституції українцям доводиться демонструвати на практиці вже восьмий рік поспіль.

Наша Конституція справді зорієнтована на людину, гуманістичні цінності та правові відносини між суспільством і державою. Такою вона є, зокрема тому, що, попри досвід життя в тоталітарній системі та наявність колоніального минулого, українським землям був властивий пошук норм і засад, які б регулювали взаємодію між населенням і владою. В українській, навіть доволі давній, історії були тривалі періоди, коли влада правителя не була абсолютною та нічим не обмеженою. Власне, це також робить нас частиною Європи та істотно відрізняє від Росії.

Інтернет-банери, які підготував УІНП, розповідають про історичних постатей, які були причетні до створення перших кодифікацій права на українських землях чи сприяли розвитку правової думки.

Більше ви можете дізнатися з інформаційних матеріалів, які інститут готував до 25-річчя ухвалення Основного Закону: https://bit.ly/3xYz5uC

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь