Чорнухинська територіальна громада

Полтавська область, Лубенський район

Де безпечно купатися

Дата: 24.06.2022 15:47
Кількість переглядів: 313

За інформацією Відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Лубенського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області

Фото без опису

З приходом справжньої літньої спеки найбільш популярним місцем у містах і селищах стають пляжі річок, стаків та  озер. Щодня можна спостерігати, як сотні людей їдуть на  пляжі, водойми, озера для того, щоб врятуватися від палаючої спеки, скупавшись у прохолодній воді.

 

На жаль, не завжди купання у прісних водоймах може залишити по собі лише хороші враження.  Вода, як і будь-яка інше середовище, є місцем проживання безлічі мікроорганізмів, не завжди «доброзичливих» для нашого організму.  Крім цього, небезпеку становлять і велике скупчення людей у місцях громадського купання, і екологічна обстановка в зоні, у якій розташована водойма, і стан самої екосистеми (озера, річки).

Тому, якщо ви приїхали на відпочинок до бабусі в село або зібралися компанією на невелику вилазку, судити про придатність води і пляжу вам доведеться самостійно. 

Ознаки, за якими можна визначити непридатність пляжу

Наявність водоплавної птиці.

Якщо на водоймі, у якій ви зібралися купатися, разом з вами хлюпається зграя качок, лебедів або інша водоплавна птиця, від цієї ідеї доведеться відмовитися.  Все через те, що там, де птахи, там і равлики, а їхнім спільним супутником є ??церкарії — плоскі паразитичні черв'яки, які при спробі проникнути через шкірний покрив людини гинуть, але викликають при цьому сильний дерматит.

Скупавшись у компанії пернатих, через деякий час ви можете відчути сильне свербіння і поколювання шкіри, а в місцях проникнення паразитів можна буде виявилені червоні пухирі, почервоніння і роздратування.  Досить часто такий стан супроводжується запамороченням, температурою і кашлем, які проходять протягом тижня.

Крім цього, при попаданні навіть невеликої кількості води з такої водойми в організм, великий ризик зараження однієї з численних кишкових інфекцій, найбільш часто — сальмонелою.  Тому перше правило — не купатися у водоймах, де є птиці.

Домашні тварини.

За схожою причини не можна купатися і в водоймах, куди на водопій ходять домашні тварини (вівці, корови). І справа не тільки у гидливості, яка за ідеєю повинна не дати вам зайти в таку воду, а й в тому, що в такому озері або річці просто кишать кишкові інфекції, що виділяються тваринами.

Звичайно ж, з будь-якої водойми води може випити, наприклад, дворовий собака, але регулярне оновлення води у водоймі усуває ризик інфекції.  Ну, а якщо тварини щодня ходять на водопій, вода не встигає оновлюватися і застоюється, створюється просто рай для різного роду бактерій.

Сильне цвітіння води.

Якщо водойма або річка, у якій ви хочете скупатися, затягнуті  зеленою або салатовою цвіллю, це зовсім не ознака того, що воно чисте.  Навпаки, рівень цвітіння води є індикатором «здоров'я» екосистеми водойми і далеко не в кращу сторону.

Саме по собі цвітіння води вказує на високий рівень фітопланктону (водоростей) у воді.  При їх підвищеному розмноженні відбувається зниження рівня кисню у воді, що призводить до загибелі вищих рослин і риб у водоймі.  І, навпаки, у воді активізується зростання анаеробних хвороботворних бактерій, небезпечних для людини. Купання влітку в такій водоймі може закінчиться плачевно.

Температури води вище 28 градусів.

Висока температура властива тільки водойм зі стоячою водою.  У водоймах і річках з проточною водою відбувається її регулярне оновлення: підземні холодні води змішуються з теплими поверхневими, і температура виходить середня.  Стояча вода перегрівається на сонці, через що створюються ідеальні умови для зростання бактерій і починається поступове загнивання води.

Наявність труби для зливу.

Якщо на дикому пляжі ви виявили стирчаки з берегів водойми трубу незрозумілого вам призначення, ні в якому разі не купайтеся там!  Зазвичай такі труби використовуються в якості стоку для каналізаційних або виробничих відходів.  Купаючись в такому ставку, ви можете заробити не тільки серйозну інфекцію, але і алергічну реакцію, дерматит, хімічний опік і багато іншого.

Поруч знаходиться звалище.

Відпочиваючі — не завжди люди порядні, і досить часто залишають після себе гори сміття, складені в одну купу поруч із пляжною зоною.  Біда в тому, що з часом сміття починає розкладатися, виділяючи токсичні речовини в грунт, які звідти з підземними водами потрапляють у водойму або річку, забруднюючи воду.

Ну і крім цього, купатися в оточенні поліетиленових пакетів і пластикових пляшок якось зовсім неприємно. Тому уникайте таких пляжів, а відпочиваючи на чистих, не залишайте після себе сміття.

Велика кількість людей.

Якщо на пляжі, куди ви приїхали, яблуку ніде впасти, подумайте, чи варто вам тут відпочивати.  Велике скупчення людей — це завжди скупчення бактерій, які можуть чекати вас в воді, піску і т.д., особливо, якщо вода стояча, а пляж не прибирають.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь