Чорнухинська територіальна громада

Полтавська область, Лубенський район

Кокцидіоз курей

Дата: 17.06.2022 14:38
Кількість переглядів: 506

За інформацією Лубенського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області

         

Кокцидіоз – паразитарне захворювання, властиве, в основному, молодим особинам – курчатам, бройлерам.Його збудником є найпростіші організми — кокцидії, які разом з їжею, водою або через інвентар потрапляють в організм курей та інших пернатих.

Процес розвитку кокцидій відбувається саме в кишечнику курчат, бройлерів, кожен етап супроводжується загибеллю епітеліальних клітин. Як наслідок, цілісність стінок кишечника порушується, поступово з’являються некрози. Найбільш підходящим періодом для розвитку захворювання є тепла, дощова погода. В цьому випадку достатньо всього декількох днів, щоб збудник дозрів. Причиною кокцидіозу у курчат може стати зміна корму, різні стресові ситуації.

Кокцидіоз курей небезпечний тим, що на початковій стадії виявити його практично неможливо. Заражена особина може виглядати цілком здоровою. Першими симптомами інфікування кокцидіозом є зниження апетиту, видозміна оперення на птиці, дорослі особини починають нести все менше яєць або взагалі перестають нестися. Калові маси стають більш рідкими, пінистими, з домішками крові. Такі ознаки і стан можуть тривати до чотирьох днів, а відсутність лікування призводить до загибелі птиці.

Оскільки у птахів швидко розвивається імунітет, найбільш схильний до захворювання молодняк віком до трьох місяців. Зупинка росту птиці (витрата кормів збільшується, а вага у курчат не додається), спрага, збільшення зоба — це перші ознаки зараження. Також можна спостерігати порушення координації рухів молодняку. Без своєчасного лікування курча може померти від кокцидіозу на п’ятий день.

В лікуванні хворих курчат, дорослих курей, бройлерів найбільш ефективні – хімічні препарати (кокципродин, бай кокс, кокцидіовіт та інші).

Вони додаються до корму і припиняють або уповільнюють розвиток кокцидій в організмі. При цьому потрібно стежити за тим, щоб підготовлений корм їла вся птиця, і він був з’їдений за один день, до настання вечора. Традиційні методи обробки представлені марганцівкою, розчинами формаліну.

Пам’ятайте, що кокцидіоз курей легше попередити, ніж лікувати.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь