Чорнухинська територіальна громада

Полтавська область, Лубенський район

Молода картопля: як уникнути небезпеки для здоров’я

Дата: 17.06.2022 11:31
Кількість переглядів: 307

За інформацією Відділу безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Лубенського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області

Фото без опису              Фото без опису

 

Розпочався сезон молодої картоплі. Відварну картоплю з маслом і кропом вже можуть скуштувати всі бажаючі.

До того ж, молода картопля має дуже корисний хімічний склад: тут і вітаміни групи В, А, Е і С, і калій з кальцієм, і магній з йодом, і натрій з фосфором і сіркою. Ці елементи – відмінна база для тканин серця, ще вони дуже корисні для травного тракту.

Однак, молода картопля може заподіяти шкоду: якщо зберігати її на сонці, то шкірка потемніє, а місцями – й позеленіє. Зелений колір – вірна ознака того, що в картоплі утворився отруйний фермент соланін.

Ще одна небезпека молодої картоплі – нітратів у ній більше, ніж у старій картоплі, що вже відлежалася в підвалі. Більш того – якщо не зберігати картоплю в холодильнику, то нітрати перетворюються в більш отруйні нітрити.

Нітрити, потрапляючи в кров, ризикують порушити роботу шлунково-кишкового тракту і викликати кисневе голодування. А найстрашніший вплив нітритів – вони підвищують загрозу онкологічних захворювань.

Переважна більшість ранніх овочів реалізується на ринках, де обов’язково проводяться дослідження овочевої продукції на вміст нітратів. У лабораторіях ринків перевіряють кожну партію овочів та фруктів, відтак, продавцеві видають експертний висновок, де вказано походження і якість продукції. Там обов’язково має бути вказано вміст нітратів. Якщо ж виявляють перевищення – така продукція знімається з продажу, адже її вживання може спровокувати проблеми зі здоров’ям.

Тож, кожен продавець на ринку повинен мати експертний висновок лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи, де зазначено рівень нітратів у овочах. У магазинах на кожну партію овочевої продукції повинні бути сертифікати якості.

Позбутися нітратів у молодій картоплі можна наступним чином:

- Зберігайте молоду картоплю в холодильнику, так як при невисоких температурах неможливо перетворення нітратів у більш отруйні речовини - нітрити.

- Щоб знизити ще на 20-25% вміст нітратів у молодій картоплі, достатньо 30-40 хвилин перед готуванням потримати ці овочі у воді.

- Під час варіння картоплин найбільше нітратів переходить у воду за перші 30-40 хвилин, причому бульби втрачають при такій обробці до 80% нітратів, тож не варіть її довше 30-40 хвилин.

- Картопляні салати і соки їжте і пийте свіжоприготовленими. Їх довге зберігання при кімнатній температурі сприяє розмноженню мікрофлори, що перетворює нітрати в нітрити. Багаторазова зміна температури (з холодильника на стіл і назад) лише посилить цей процес.

- Для картопляних салатів краще використовувати рослинне масло, а не майонез і сметану. В цих добавках, якщо вчасно не прибрати такі страви в холодильник, активно розвивається мікрофлора.

Дбайте про власне здоров’я – купуйте продукти харчування, на які є документи про їх безпеку та якість!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь