Молода картопля: як уникнути небезпеки для здоров’я

Дата: 17.06.2022 11:31
Кількість переглядів: 417

За інформацією Відділу безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Лубенського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області

Фото без опису              Фото без опису

 

Розпочався сезон молодої картоплі. Відварну картоплю з маслом і кропом вже можуть скуштувати всі бажаючі.

До того ж, молода картопля має дуже корисний хімічний склад: тут і вітаміни групи В, А, Е і С, і калій з кальцієм, і магній з йодом, і натрій з фосфором і сіркою. Ці елементи – відмінна база для тканин серця, ще вони дуже корисні для травного тракту.

Однак, молода картопля може заподіяти шкоду: якщо зберігати її на сонці, то шкірка потемніє, а місцями – й позеленіє. Зелений колір – вірна ознака того, що в картоплі утворився отруйний фермент соланін.

Ще одна небезпека молодої картоплі – нітратів у ній більше, ніж у старій картоплі, що вже відлежалася в підвалі. Більш того – якщо не зберігати картоплю в холодильнику, то нітрати перетворюються в більш отруйні нітрити.

Нітрити, потрапляючи в кров, ризикують порушити роботу шлунково-кишкового тракту і викликати кисневе голодування. А найстрашніший вплив нітритів – вони підвищують загрозу онкологічних захворювань.

Переважна більшість ранніх овочів реалізується на ринках, де обов’язково проводяться дослідження овочевої продукції на вміст нітратів. У лабораторіях ринків перевіряють кожну партію овочів та фруктів, відтак, продавцеві видають експертний висновок, де вказано походження і якість продукції. Там обов’язково має бути вказано вміст нітратів. Якщо ж виявляють перевищення – така продукція знімається з продажу, адже її вживання може спровокувати проблеми зі здоров’ям.

Тож, кожен продавець на ринку повинен мати експертний висновок лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи, де зазначено рівень нітратів у овочах. У магазинах на кожну партію овочевої продукції повинні бути сертифікати якості.

Позбутися нітратів у молодій картоплі можна наступним чином:

- Зберігайте молоду картоплю в холодильнику, так як при невисоких температурах неможливо перетворення нітратів у більш отруйні речовини - нітрити.

- Щоб знизити ще на 20-25% вміст нітратів у молодій картоплі, достатньо 30-40 хвилин перед готуванням потримати ці овочі у воді.

- Під час варіння картоплин найбільше нітратів переходить у воду за перші 30-40 хвилин, причому бульби втрачають при такій обробці до 80% нітратів, тож не варіть її довше 30-40 хвилин.

- Картопляні салати і соки їжте і пийте свіжоприготовленими. Їх довге зберігання при кімнатній температурі сприяє розмноженню мікрофлори, що перетворює нітрати в нітрити. Багаторазова зміна температури (з холодильника на стіл і назад) лише посилить цей процес.

- Для картопляних салатів краще використовувати рослинне масло, а не майонез і сметану. В цих добавках, якщо вчасно не прибрати такі страви в холодильник, активно розвивається мікрофлора.

Дбайте про власне здоров’я – купуйте продукти харчування, на які є документи про їх безпеку та якість!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь