Чорнухинська територіальна громада

Полтавська область, Лубенський район

Небезпечний шкідник в саду - яблунева плодожерка та методи боротьби

Дата: 16.06.2022 09:42
Кількість переглядів: 271

За інформацією Відділу управління фітосанітарної безпеки Лубенського районного управління ГУ Держпродспоживслужби в Полтавській області

Фото без опису

Яблунева плодожерка – найбільш поширений та небезпечний шкідник плодових культур. Наразі на території Полтавської області проходить літ метеликів, яйцекладка та розпочалося відродження гусениць яблуневої плодожерки в плодових насадженнях .

Найчастіше комаха пошкоджує плоди яблуні та груші, проте, може завдавати шкоди сливі, абрикосу, айві, персику та волоському горіху.  Яблунева плодожерка розвивається у двох поколіннях, наразі триває розвиток першого покоління.

Інтенсивний літ метеликів відбувається з 19 до 24 години в тиху суху погоду. Яйцекладка самок розпочинається на 3-6 день після вильоту. Ембріональний розвиток проходить 9-12 днів.

Після відродження  гусениці деякий час тримаються на поверхні плода, потім вгризаються в м’якуш, заплітаючи вхідний отвір павутиною і недогризками. Живлячись під шкірочкою плода 2–3 доби, гусениця вигризає невелику камеру, після цього прогризає звивистий хід і переходить у насіннєву камеру, де живиться насінням. З часом вона переходить у другий, а іноді й у третій плід. Живлення гусениці, зазвичай, триває 21–23 доби. Пошкоджені плоди обпадають, загалом, втрати врожаю можуть досягати 60–70%.

Для захисту від яблуневої плодожерки рекомендованим є обприскування інсектицидами на основі діючих речовин: хлорантраніліпрол, дельтаметрин, альфа-циперметрин, імідаклоприд+лямбда-цигалотрин, ацетаміприд, тефлубензурон, емамектину бензоат, інші. Препарати необхідно використовувати відповідно до «Переліку пестицидів і агрохімікатів дозволених до використання в Україні» в тиху безвітряну погоду в ранішні та вечірні години. Залежно від чисельності, проти кожного покоління яблуневої плодожерки проводять один – два обробітки інсектицидами.

Всі роботи із застосуванням хімічних засобів захисту рослин на присадибних ділянках необхідно проводити з дотриманням заходів особистої безпеки та санітарно-гігієнічних правил для запобігання отруєння та іншим пошкодженням.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь