Чорнухинська територіальна громада

Полтавська область, Лубенський район

Борщівник Сосновського - шкідлива та небезпечна рослина!

Дата: 26.05.2022 14:18
Кількість переглядів: 475

За інформацією Відділу фітосанітарної безпеки Лубенського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області

Фото без опису

Борщівник Сосновського – рослина приваблива зовні, але отруйна зсередини, 2-3 метрів заввишки, має товсте порожнисте стебло та великі перисті листки.

Основними місцями його розвитку є необроблювальні угіддя, береги річок, узбіччя доріг тощо.

Загроза

Всі частини рослини (листя, стебла, коріння, плоди) містять особливі речовини – фурокумарини, які в сотні разів підвищують чутливість шкіри до ультрафіолету. 

Якщо сік потрапляє на шкіру - достатньо нетривалої дії сонячних променів, щоб виникли опіки 1-3 ступенів. А при потраплянні в очі, сік борщівника може призвести до сліпоти.

Підступність рослини в тому, що спочатку її дотик не призводить до жодних неприємних відчуттів, час прояву опіку від кількох годин до кількох діб.

Перша допомога при опіках борщівником:

  • захистити ділянки дотику шкіри з рослиною від сонячних променів мінімум на дві доби;
  • промити уражені місця великою кількістю води згустою мильною піною;
  • обробити спиртом або слабким розчином марганцівки (знежирює шкіру, чим послаблює ураження);
  • обробити шкіру пантенолом або іншим засобом від опіків;
  • невеликі пухирі краще не чіпати. Якщо вони продовжать збільшуватись – потрібно звернутись до лікаря, щоб він розітнув їх у стерильних умовах;
  • вийняти з листа алоє ложкою м’якуш і нанести на уражене місце. Протизапальні і антибактеріальні властивості алое роблять його досить ефективним засобом;
  • припарка з листків звичайного садового бур’яну — подорожника, промитого та пропареного дає протизапальний і антибактеріальний ефект;
  • компрес з тканини, змоченої у холодному молоці заспокоює свербіння краще, ніж холодна вода. Хоча механізми такої дії молока поки не з’ясовані, не виключено, що активними компонентами в даному випадку є молочні жири;
  • змочений водою звичайний пакетик чаю (чорного або зеленого) і прикладений до шкіри, що зудить, полегшує свербіж. Дубильна кислота, що міститься в листі чаю, полегшить свербіння та зменшить запалення тканин;
  • тепла ванна з додаванням декількох столових ложок дрібномелених вівсяних пластівців, або звичайного вівсяного борошна підсушує висип і запобігає його перетворенню в пухирі, що зудять. З ванни потрібно вибиратися обережно: намокла вівсянка дуже слизька.

ЗАХОДИ БОРОТЬБИ

На практиці доведено найбільш ефективні методи знищення борщівника Сосновського:

• Систематичне підкошування, щоб не дати утворитися суцвіттю; особливо ефективним є підрізання кореневої шийки на глибині 8-12 сантиметрів.

• Найефективніший засіб боротьби – хімічний, який потрібно використовувати навесні на початку вегетаційного періоду у фазі розетки або після весняного скошування при появі дружніх сходів у фазі розетки. Проти борщівника рекомендують застосовувати препарати гліфосатної групи. За період від весни до осені хімічний обробіток необхідно проводити 2-3 рази в міру відростання нових рослин. Застосування гербіцидів проводиться відповідно до «Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні» при цьому слід суворо дотримуватись регламентів застосування і санітарних правил.

Знищуючи зарості борщівника, в жодному разі не можна:

  • скошувати рослини борщівника в період цвітіння і на початку дозрівання плодів;
  • застосовувати не зареєстровані в Україні і не рекомендовані гербіциди;
  • бути роздягненим або мати незахищені ділянки тіла;
  • залишати скошений бур'ян кинутим на місці без скидання в купи і спалювання;
  • брати в руки будь-які частини трави, нюхати квіти, фотографуватись тощо.

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь