Чорнухинська територіальна громада

Полтавська область, Лубенський район

Поради споживачам ранньої овочевої продукції

Дата: 16.05.2022 14:25
Кількість переглядів: 176

За інформацією відділу безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Лубенського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області

Фото без опису

Навесні продовольчі ринки рясніють ранньою овочевою продукцією. Проте окрім користі, наприклад, ранні капуста, редис та огірки можуть, нанести й шкоду для здоров’я. Адже така продукція вирощується в умовах закритого ґрунту, що сприяє накопиченню в ній надлишкової кількості поживних та часто шкідливих речовин

Природно, що споживачів цікавить питання: чи містять ранні овочеві культури надлишкову кількість нітратів і чи безпечно їх споживати?

Звертаємо увагу, що кожен продавець на ринку повинен мати експертний висновок лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи, де зазначено рівень нітратів у овочах. У магазинах на кожну партію овочевої продукції повинні бути сертифікати якості.

З метою придбання якісної та безпечної продукції, фахівці наполегливо рекомендують покупцям цікавитися результатами лабораторних досліджень щодо вмісту в овочах нітратів, залишків пестицидів тощо. У продавців обов’язково повинні бути документи, що засвідчують якість та безпечність партії товару.

Небезпека споживання продуктів харчування із завищеним вмістом нітратів полягає у тому, що нітрати під впливом кишкової мікрофлори відновлюються до нітритів, які призводять до розвитку гіпоксії та загальної інтоксикації.

Прості поради фахівців стануть у нагоді покупцям ранньої овочевої продукції:

- купуйте овочі та фрукти лише в місцях офіційної торгівлі, уникайте стихійних ринків;

- для придбання безпечної продукції поцікавтеся у продавця документами про їх безпеку та якість;

- не купуйте пошкодженої та розрізаної продукції;

- перед споживанням ретельно мийте овочі та фрукти під проточною водою;

- первинна кулінарна обробка овочів (очищення від шкірочки, поверхневих листків тощо), бланшування, відварювання, тушкування – дозволять зменшити вміст нітратів на 20-30%;

- надлишковий вміст нітратів суттєво можна знизити, потримавши розрізані овочі кілька хвилин у воді.

Варто звернути увагу і на те, що овочеві культури можуть піддаватися і бактеріальному забрудненню. Тому перед вживанням їх потрібно ретельно мити.

Піклуйтеся про власне здоров’я та здоров’я своїх близьких!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь