Поради споживачам ранньої овочевої продукції

Дата: 16.05.2022 14:25
Кількість переглядів: 205

За інформацією відділу безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Лубенського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області

Фото без опису

Навесні продовольчі ринки рясніють ранньою овочевою продукцією. Проте окрім користі, наприклад, ранні капуста, редис та огірки можуть, нанести й шкоду для здоров’я. Адже така продукція вирощується в умовах закритого ґрунту, що сприяє накопиченню в ній надлишкової кількості поживних та часто шкідливих речовин

Природно, що споживачів цікавить питання: чи містять ранні овочеві культури надлишкову кількість нітратів і чи безпечно їх споживати?

Звертаємо увагу, що кожен продавець на ринку повинен мати експертний висновок лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи, де зазначено рівень нітратів у овочах. У магазинах на кожну партію овочевої продукції повинні бути сертифікати якості.

З метою придбання якісної та безпечної продукції, фахівці наполегливо рекомендують покупцям цікавитися результатами лабораторних досліджень щодо вмісту в овочах нітратів, залишків пестицидів тощо. У продавців обов’язково повинні бути документи, що засвідчують якість та безпечність партії товару.

Небезпека споживання продуктів харчування із завищеним вмістом нітратів полягає у тому, що нітрати під впливом кишкової мікрофлори відновлюються до нітритів, які призводять до розвитку гіпоксії та загальної інтоксикації.

Прості поради фахівців стануть у нагоді покупцям ранньої овочевої продукції:

- купуйте овочі та фрукти лише в місцях офіційної торгівлі, уникайте стихійних ринків;

- для придбання безпечної продукції поцікавтеся у продавця документами про їх безпеку та якість;

- не купуйте пошкодженої та розрізаної продукції;

- перед споживанням ретельно мийте овочі та фрукти під проточною водою;

- первинна кулінарна обробка овочів (очищення від шкірочки, поверхневих листків тощо), бланшування, відварювання, тушкування – дозволять зменшити вміст нітратів на 20-30%;

- надлишковий вміст нітратів суттєво можна знизити, потримавши розрізані овочі кілька хвилин у воді.

Варто звернути увагу і на те, що овочеві культури можуть піддаватися і бактеріальному забрудненню. Тому перед вживанням їх потрібно ретельно мити.

Піклуйтеся про власне здоров’я та здоров’я своїх близьких!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь