Чорнухинська територіальна громада

Полтавська область, Лубенський район

МКІП зафіксовано 189 епізодів воєнних злочинів росіян проти культурної спадщини

Дата: 14.04.2022 15:40
Кількість переглядів: 331

Фото без опису

Міністерство культури та інформаційної політики продовжує фіксувати воєнні злочини росіян проти культурної спадщини. Станом на 13 квітня 2022 року задокументовано 189 епізодів.

До переліку вже відомих пошкоджень об’єктів культурної спадщини додались нові епізоди. Зокрема, йдеться про звільнені Збройними Силами України території. Стало відомо про руйнування від авіаудару Краєзнавчого музею Бородянщини, а також старовинних церков – Миколаївської в м. Волноваха на Донеччині та Воскресенської в с. Лукашівка на Чернігівщині. Внаслідок артилерійського обстрілу повністю знищено дерев'яну Вознесенську церкву ХІХ століття в с. Лук'янівка на Київщині.

“Ми постійно працюємо над тим, щоб жоден злочин окупантів проти нашої культурної спадщини не пройшов повз міжнародні інституції. Російські злочинці мають бути притягнені до відповідальності. Складно отримати точні дані з тимчасово окупованих територій та зон активних бойових дій. Але інформація надходить. Допомагають українці, а міністерством все перевіряється й систематизується. За останні 10 днів фахівці Міністерства фіксували у середньому понад 5 епізодів щодня і ця робота продовжується”, – зазначив Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко.

Внаслідок бойових дій на території України руйнацій та пошкоджень зазнали 74 об’єкти культурної спадщини. Серед них: 13 пам’яток національного значення, 55 – місцевого значення та 6 – щойно виявлених об’єктів культурної спадщини.

На жаль, незмінною залишилась тенденція щодо релігійних споруд. Їх постраждало найбільше – 82 релігійні споруди знищені або зруйновані росіянами. З них 29 – це пам’ятки історії, архітектури та містобудування. Окупанти не шкодували ні православних храмів, ні протестантських молитовних будинків, ні мечетей, ні синагог.

Пошкоджені або зруйновані: 21 меморіальний пам’ятник на честь історичних особистостей та подій ХІХ – початку ХХІ ст., 15 будівель та комплексів музеїв і заповідників, 17 будинків культури, театрів та бібліотек, деякі інші об’єкти цінної історичної забудови.

Злочини зафіксовані в 10 областях України та в м. Києві. Найбільше руйнувань зазнала культурна спадщина в Харківській області– 65 епізодів, в Донецькій – 34, в Київській – 26, в Чернігівській – 21, в Луганській – 14, в Сумській – 11. По 5 епізодів зафіксовано в Запорізькій області та м. Києві, а також Житомирській області – 4, в Херсонській – 3 та в Дніпропетровській – 1 епізод.

Нагадаємо, руйнування об’єктів культурної спадщини - це воєнний злочин за Гаазькою конвенцією 1954 року. Допомагайте фіксувати злочини рф на національній платформі: https://culturecrimes.mkip.gov.ua/. При цьому необхідно пам'ятати про особисту безпеку – вона на першому місці. Всі зібрані матеріали будуть використані як докази для кримінальних проваджень проти російських злочинців.

Урядовий портал

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь