Чорнухинська територіальна громада

Полтавська область, Лубенський район

Відділ державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Лубенського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області

Дата: 15.02.2022 16:30
Кількість переглядів: 437

Фото без опису

Про дотримання температурного режиму в навчальних закладах.

    Наразі відновився освітно- виховний процес в закладах освіти Чорнухинської селищної територіальної громади, тому необхідно не забувати про належний повітряно – температурний режим.  Питання дотримання санітарно-гігієнічних показників мікроклімату в навчальних закладах є одним з ключових у збереженні та зміцненні стану здоров’я. Вікові особливості теплорегуляції у дітей характеризуються великою чутливістю до змін показників мікроклімату та потребують забезпечення комфортного повітряного та теплового режиму приміщень. 

     Недотримання норм температури повітря в приміщенні в поєднанні з підвищеною вологістю та швидкістю повітря впливає на посилення процесів тепловіддачі, що призводить до охолодження організму дитини і як наслідок – розвиток захворювань. Гігієнічне нормування мікроклімату приміщень визначено в залежності від віку дитини, функціонального призначення приміщень та кліматичної зони. Умови мікроклімату характеризуються температурою повітря, відносною вологістю приміщень, швидкості руху повітря, інтенсивністю теплового (інфрачервоного) випромінювання та температурою поверхні.

     Враховуючи вищевикладене,відділ державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Лубенського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області нагадує про основні вимоги щодо дотримання повітряно-температурного режиму в закладах дошкільної та загальної середньої освіти.

     Відповідно до Санітарного регламенту для дошкільних навчальних закладів, затвердженого наказом МОЗ України від 24.03.2016 № 234, оптимальною температурою у групових осередках є +19-23° C, у залах для занять музикою та фізичною культурою +18-19° C, у теплих переходах – не менше +15° C, у приміщеннях, що займають кутове положення або знаходяться в торці будівлі закладу, температура повітря повинна бути не менше +21° C. Відносна вологість повітря в приміщеннях, де перебувають діти, повинна бути в межах 40-60 %.

     Відповідно Санітарного регламенту для  закладів загальної середньої освіти, затвердженого наказом МОЗ України від 25.09.2020 № 2205, температура повітря в класах і кабінетах має бути 17-20°С, у майстернях з обробки металу і дерева – 16-18°С, спортивних залах – 15-17°С, роздягальнях при них – 19-23°С, в актовій залі – 17-20°С, у бібліотеці – 16-18°С, медичних кабінетах – 21-23°С, рекреаціях – 16-18°С, вестибюлі, гардеробі –16-19°С, у туалетах – 17-21°С. Відносна вологість повітря повинна складати 40-60%.

     Температура нижче вказаних нормативів неприпустима.

     Відповідальність за дотримання санітарно-гігієнічного та протиепідемічного режиму покладається на засновників (власників) та керівників закладів. Щоб здійснювати постійний контроль дотримання температурного режиму, необхідно всі приміщення закладу забезпечити термометрами. Крім того, згідно з Санітарними регламентами для дошкільних  та загальноосвітніх навчальних закладів не рідше двох разів на рік засновник зобов’язаний організовувати лабораторний контроль.

Дотримання температурного режиму є одним із методів профілактики застудних захворювань у навчальних закладах.

       Відділ державного нагляду

 за дотриманням санітарного законодавства

 Лубенського районного управління

 Головного управління Держпродспоживслужби

 в Полтавській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь