Чорнухинська територіальна громада

Полтавська область, Лубенський район

Відділ безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Лубенського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області повідомляє

Дата: 25.01.2022 19:23
Кількість переглядів: 261

Фото без опису

Щеплення домашніх тварин – єдиний надійний

метод боротьби зі сказом

Людина є частиною оточуючої її природи і навіть хвороби з тваринами часто у неї одні й ті ж. Наприклад, сказ — гостре інфекційне захворювання, що виникає після укусу чи подряпини зараженою твариною та протікає з важким ураженням нервової системи і якщо своєчасно не прийняти необхідних заходів закінчується, як правило, смертельним результатом.

Будь-яка теплокровна тварина може захворіти на сказ і заразити людину, навіть їжачок чи нешкідливий хом'ячок. Сказ не можна назвати поширеним захворюванням. Воно виникає спонтанно в будь-якій точці землі і як розгоріле вогнище починає перетворюватися на пожежу. Буває, що це пояснюється зростанням популяції якої-небудь тварини - носія сказу.

Останній раз спалах цієї хвороби на території Чорнухинської селищної територіальної громади реєструвався у 2019 році (16 травня кіт в с. Хейлівщина).

Чорнухинська районна державна лікарня ветеринарної медицини постійно проводить заходи щодо профілактики та ліквідації спалахів сказу. У населених пунктах Чорнухинської селищної територіальної громади лікарі ветеринарної медицини здійснюють планові профілактичної щеплення домашніх собак та котів. У 2021 році на території Чорнухинської селищної територіальної громади щеплено проти сказу 2011 собак, 2014 котів, 509 голів ВРХ в сільгосппідприємствах. У лютому 2022 року заплановано проведення профілактичних щеплень домашніх тварин проти сказу на території смт Чорнухи.

На жаль, велика частка господарів відмовляється від вакцинації. Люди, напевно, не розуміють, що цим наражають на смертельну небезпеку себе, своїх дітей, знайомих. Ситуація ускладнюється і тим, що у нас є таке явище, як безпритульні тварини, вірогідність контакту яких з хворими дикими тваринами дуже висока. Громадяни повинні відповідально ставитися до домашніх тварин, не викидати їх на вулицю, бо цим вони поповнюють ряди вуличних тварин і як наслідок – мають багато проблем.

Відповідно Закону України «Про ветеринарну медицину» власники домашніх тварин зобов’язані у визначені терміни доставляти їх в установи державної ветеринарної медицини для клінічного огляду та профілактичного щеплення проти сказу.

Фото без опису

Пам'ятайте — запобігти сказу можна за умови виконання таких правил:

1. Всі громадяни зобов'язані щорічно щеплювати своїх собак та котів проти сказу. Утримувати собак лише на прив'язі, або у вольєрах. Категорично забороняється пастухам мати на випасі сторожових собак, не щеплених проти сказу.

2. В жодному разі не треба вбивати тварину, яка покусала людину чи тварину! Її треба тримати ізольовано і спостерігати протягом 15 днів. Про це негайно слід повідомити ветеринарного спеціаліста, який обслуговує господарство або населений пункт.

3. Слід пам'ятати, що кожна дика тварина, яка поводить себе незвичайно (наближається до людей, тварин, населеного пункту) є підозрілою щодо захворювання на сказ. З такої відстріляної тварини не можна знімати шкуру. Про це слід сповістити ветпрацівників.

4. Кожен випадок незвичайного поводження тварин (збудження, поїдання сторонніх предметів) потрібно перевіряти щодо захворювання на сказ.

5. Слід уникати зайвого контакту з тваринами, у першу чергу це стосується дітей.

 

Пам’ятайте, сказ вилікувати не можливо, його можна тільки попередити. Бережіть своє здоров’я та здоров’я своїх близьких!

 

Відділ безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Лубенського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь