Чорнухинська територіальна громада

Полтавська область, Лубенський район

Відділ контролю в сфері насінництва та розсадництва Управління фітосанітарної безпеки Головного Управління Держпродспоживслужби в Полтавській області повідомляє

Дата: 24.01.2022 17:07
Кількість переглядів: 189

Вимоги до маркування та пакування партій насіння

В порядку роз’яснення, відділ контролю в сфері насінництва та розсадництва  Управління фітосанітарної безпеки Головного Управління Держпродспоживслужби в Полтавській області,   доводить до відому суб’єктів господарювання,  що ЗакономУкраїни «Про насіння і садивний матеріал» (ст. 21) установленеобов'зкове маркування  і пакування насіння і садивного мате-ріалу, що вводиться в обіг. Згідно Наказу № 348 «Про затвердження Порядку маркування та пакування партій насіння і форми етикетки» від 10.07.17 р., маркуванню підлягають усі партії добазового та базового насіння незалежно від призначення, а також партії сертифікованого насіння першої генерації, призначені для реалізації. Партії сертифікованого насіння нижчих генерацій, які призначені для реалізації, допускається зберігати без пакування (у засіках, буртах), але з обов’язковим маркуванням.

Маркування партій насіння - це нанесення на етикетку інформації про назву ботанічного таксону, сорт, номер партії, категорію, генерацію, рік та місяць пакування, а також іншої інформації згідно з вимогами законодавства у сфері насінництва та розсадництва, здійснюється в процесі доробки та пакування насіння за участю аудитора із сертифікації (агронома-інспектора ).

Бланки етикетоквиготовляютьсятипографським способом за рахуноккоштівсуб’єктів. Замов-леннядіапазонуномеріветикетокздійснюється за письмовимзверненнямсуб‘єктівнасінництва та розсадництвадо ДП «Державний центр сертифікації і експертизисільськогосподарської про-дукції».Усі надписи на етикетках та упаковках здійснюють українською мовою. На вимогу суб’єктів надписи можуть бути продубльовані іншими іноземними мовами.

Нанесеннятакихпозначень має бути здійсненетипографським способом абоспеціальноюводо-стійкоюфарбою за допомогою трафарету.

 Зовнішні етикетки можуть виготовлятися з матеріалів на паперовій основі з ПВХ покриттям . Допускається використовувати інші  матеріали, які поряд з міцністю забезпечують якість відобра-ження основної інформації на етикетці.

Закріплюютьсязовнішніетикеткизалежно від виду упаковки та способу йогозакриття,  їхпришивають, наклеюютьабоприв’язують до упаковки.

Внутрішняетикетка, яка вкладається за бажаннямсуб’єктавсередину упаковки, повинна відтворюватизмістзовнішньої .

Мінімальнийрозміретикетки110 х 67 мм,форма -прямокутна.Текст друкуєтьсячорнимкольором. У нижнійчастиніетикеткизазначаєтьсяїїіндивідуальний номер, визначенийДП «Державний центр сертифікації і експертизисільськогосподарськоїпродукції».По центру лицьового боку етикетки наведено фоновоюсіткоюдвівеликілітери «UA».

Залежновідкатегорії (генерації) насіння та йогопризначення, упаковку з насінняммаркують ети-кеткамивідповідноїформи, кольору та змісту: для добазовогонасіння – білим з фіолетовоюсмужкою; для базового насіння – білим; для сертифікованогонасінняпершоїгенерації, гібридівпершогопокоління – блакитним; для сертифікованогонасіннядругоїгенерації, наступних гене-рацій – червоним; для сумішінасіння – зеленим; для неостаточносертифікованогонасіння – сірим.

Потрібнозвертатиувагу на номер партіїнасіння. Кожнійпартіїнасіння та садивногоматеріалу аудитором ізсертифікації (агрономом-інспектором) присвоюється номер, якийскладається з п’ятисимволів (UA-01-001/0001-00): 1) літерний символ – UA – Україна; 2) двозначний символ – номер областірозташуваннянасіннєвогопосіву (01); 4) тризначний символ – індивідуальний номер, присвоєний аудитору ізсертифікації (агроному-інспектору) (001); 5) чотиризначний символ – порядковий номер партії, присвоєний аудитором ізсертифікації (0001); 6) двозначний символ – останніцифри року врожаю (00).Номер партії на етикетці повинен співпадати з номером зазначеним у сертифікаті, якийзасвідчуєпосівніякостінасіння.

Упаковку з гібридним насінням  (F1)  кукурудзи або соняшнику маркують додатковими позна-ченнями. Безпосередньо на неї  ставлятьнапис «Протруєно» або «Оброблено» А на упаковках з дражованимабоінкрустованимнасінням – «Дражоване» або «Інкрустоване» .

Основними видами упаковок, що застосовують у насінництві, є мішки, торбинки, пакети, контей-нери та біг-беги різної місткості, що забезпечують надійну цілісність їхнього вмісту під час збері-гання та транспортування, та унеможливлюють зміни їх вмісту після закриття упаковок. Мішки, торбинки та пакети з насіннямзашиваютьпереважномашинним способом.

Насіння олійних, ефіроолійних, кормових і медоносних культур упаковують у подвійну мішкотару або багатошарові паперові мішки та пакети. Насіння, призначене для роздрібної торгівлі, фасують у дрібну споживчу тару з можливим подальшим пакуванням у мішки, коробки, ящики, пачки та інші контейнери.

Таким чином,  необхідно купувати марковане та упаковане   насіння, з відповідними документами та обов’язково перевіряти наявність  етикетки, яка містить усю необхідну інформацію про партію . Це убезпечить від придбання неякісного посівного матеріалу.

 

Головний спеціаліст відділу контролю

у сфері насінництва та розсадництва

ГУ Держпродспоживслужби в

Полтавській області                                              В.І. Залізняк


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь