Чорнухинська територіальна громада

Полтавська область, Лубенський район

Управління фітосанітарної безпеки повідомляє

Дата: 29.09.2021 20:42
Кількість переглядів: 329

Фото без опису

Фото без описуФото без опису

Боротьба з амбарними шкідниками.

За  останні роки вітчизняна та зарубіжна наука досягла значних успіхів як  з удосконалення методів виявлення зараженості зерна, визначення видового складу, так і з розробки ефективних заходів щодо обмеження чисельності комірних шкідників. Проте варто пам'ятати, що кожен із заходів не може забезпечити повної гарантії щодо знезараження зерна та продуктів його переробки,а для цього слід обов'язково дотримуватись системи заходів, у якій передбачено вирощування якісного зерна, доведення  його до високих кондицій перед завантаженням  на зберігання, утримання складів у  належному  стані,систематичний  контроль за  шкідниками  та робота із зерном і продуктами його переробки.

    Істотну роль у системі заходів захисту відіграють профілактичні: чистота в зерносховищах, складах, елеваторах, тари й транспортних засобів, зерноочисної техніки, прилеглих до складських приміщень територій, справність вентиляційних  комунікацій, покрівель, вікон, дверей. Не менш  важливе значення  має надходження на склади здорового, не пошкодженого шкідливими організмами зерна. Тобто сівбу слід проводити високоякісним насінням у добре підготовлений грунт.

 Неможливо  обійтися без засобів застосування інсектицидів для дезінсекції складів, прилеглих  територій, зерна та продуктів його переробки. Найефективнішими методами боротьби зі шкідниками  запасів  у порожніх елеваторах, складах, борошномельних приміщеннях і самої зерно продукції є фумігація ( знезараження) і аерозольна обробка. У сучасній  термінології фумігантом  називають пестицид,який за потрібної температури  й вологості продукції та повітря може перебувати в газоподібному стані при концентрації, летальній для певного виду шкідників запасів. Для боротьби зі шкідниками запасів використовують препарати згідно з «Переліком пестицидів і агрохімікатів,дозволених  до використання». Зокрема, фуміганти на основі  фосфіду алюмінію(магнію): Фостек,Фостоксин, Геліофос,Магтоксин та інші. Для аерозольної обробки Простор 420, Актеллік.

   Згубною для більшості шкідників є температура 45…500С. У крайньому разі зерно пропускають через зерноочисну машину один-два рази для зменшення його зовнішньої заселеності. Під час зберігання взимку здійснюють регулярну вентиляцію, а в ясну, суху морозну погоду- проморожують за температури мінус  100С, зниження температури нижче 50С пригнічує розвиток комах.

    У будь-якому випадку знезараження зернозапасів та зерносховищ повинні проводити підготовлені спеціалісти, дотримуючись при цьому техніки безпеки,  технологій, санітарних  вимог, регламентів застосування  пестицидів, індивідуальної та  громадської  безпеки.

 

Провідний спеціаліст відділу карантину рослин

 управління фітосанітарної безпеки          О.Д. Потапенко

Провідний спеціаліст відділу фітосанітарної безпеки

Лубенського районного управління

Головного управління Держпродспоживслужби

в Полтавській області С.Є. П’ятецька

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь