Чорнухинська територіальна громада

Полтавська область, Лубенський район

Управління фітосанітарної безпеки повідомляє

Дата: 29.09.2021 20:36
Кількість переглядів: 279

Фото без опису

Фото без опису

Як вивести хрін з городу

 

Напевно, всім відомо, що хрін – дуже корисна рослина. Але варто лише рік чи два дозволити йому безконтрольно розмножуватися, як боротьба з хроном стане вічною проблемою на садибі.

   Що робити, якщо хрону в городі розвелося надто багато, - адже його розлоге листя затінює інші рослини, обплітає корінням весь вільний простір усередині грядок, буквально виживаючи інші культури.

   Хрін вивести з ділянки дуже важко. Коріння цієї рослини може сягати до 7 м, і викопати просто так хрін не вдасться. При веденні боротьби з цією рослиною потрібно знати три головних і дуже важливих правила, які не можна порушувати:

- по-перше – в жодному разі не дробіть корінь хрону лопатою чи ножем, адже в такому разі ви змушуєте рослину пускати ще більше коріння;

- по-друге – не залишайте навіть найдрібніших частин коріння хрону на землі, бо через тиждень вони пустять відростки і вкореняться в землю;

- по-третє - приготуйтеся до того, що з першого разу ви не позбудетесь цієї рослини.

   Вам доведеться хоча б раз на тиждень протягом тривалого часу обходити всю ділянку і перевіряти наявність нових відростків та знищувати їх.

Можна вивести хрін, використовуючи виключно дві операції:

-  максимальне визбирування коріння хрону після оранки;

-  постійне знищення листової поверхні рослини протягом вегетації.

Процес тривалий і трудомісткий, але ефективний.

   Також можна використати чорну плівку, але за умови, якщо у вас є можливість вилучити з обороту на деякий час, хоча б на сезон, земельну ділянку, або просто засипати свіжі зрізи великою порцією кухонної солі. Після кількох таких обробок кількість рослин помітно зменшується. Але як це позначиться на родючості ґрунту, і чи буде що-небудь потім рости на цьому місці?

   Непогані результати дає полив раз на два тижні окропом і обприскування листя розчином сечовини (80-100 г на літр води). Можна вдатися і до такого радикального способу як застосування гербіцидів.

   Якщо просто обприскати листя і стебла хрону, найбільш ефективними  системними гербіцидами Раундапом Макс, РК або іншими подібними гербіцидами Ураган чи Торнадо, то результат звичайно з’явиться, але ненадовго. Обприскувати зелень потрібно вкрай обережно, в суху безвітряну погоду, щоб не пошкодити навколишні культури.

   Надземні частини рослини пожовкнуть і зів’януть, як їм і належить. Але корені хрону настільки потужні, що для повного знищення не вистачить навіть двох-трьох обробок, проведених за один сезон. Ледь встигне засохнути старе листя, як із землі з’явиться нова поросль. Іноді доводиться повторювати обприскування до шести разів за одне літо. А це вже небезпечно, і з точки зору екології в тому числі. Винахідливі городники придумали багато способів посилити ефективність дії гербіцидів. Один з них – це змазування надземних частин рослини не розведеним розчином гербіцидів. Але потрібно мати на увазі, що доводиться обробляти вручну, кожен листок окремо, і повторювати цю операцію кілька разів.

   При застосуванні гербіцидів слід дотримуватись заходів безпеки, правил особистої гігієни, вказаних на тарній етикетці.

   Чого не слід робити?

1.   Перекопувати лопатою. Хрін добре розмножується обрізками коренів. Найменший шматок, пропущений при збиранні, дасть життя новій рослині.

2.  Обробляти культиватором чи іншими знаряддями. Навіть перемелене фрезою коріння хрону — дасть ще більше приросту.

3.  Після весняного перекопування городу, садити на очищеній ділянці кабачки або інші гарбузові, які заглушують звичайні бур’яни. Хрін швидко їх обганяє в зростанні і починає пригнічувати.

   Таким чином, щоб позбутися від хрону, точніше його поширення по земельній ділянці, важливо діяти комплексно. Тобто потрібно, одночасно використовувати кілька методик боротьби. Практика показує, що завойовник не так легко здається, і здавалося б, після проведеної боротьби восени хрін повинен загинути, але невеликі виживші корінці здатні дати рясні сходи навесні. І городники стикаються з тією ж проблемою боротьби з хроном, доводиться починати все знову. Щоб не ускладнювати собі життя найкраще подбайте про обмеження простору ще на стадії висаджування хрону. Так буде значно простіше.

 Провідний спеціаліст відділу фітосанітарної

безпеки  Лубенського районного управління

 ГУ Держпродспоживслужби в Полтавській області                       С.Є.П’ятецька

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь