Чорнухинська територіальна громада

Полтавська область, Лубенський район

Африканська чума свиней!

Дата: 27.09.2021 14:26
Кількість переглядів: 540

За інформацією Лубенського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області 

Фото без опису

З початку 2021 року в Україні зареєстровано 10 випадків АЧС, а саме в Миколаївській області - 2, Вінницькій – 1, Чернівецькій – 2, Києві – 1, Херсонській – 2, Запорізькій – 1, Харківській - 1. Карантин продовжує діяти в 8 неблагополучних по африканській чумі пунктах – у 6 областях: Вінницькій – 1, Чернівецькій – 2, Києві – 1, Херсонській – 2, Запорізькій – 1, Харківській - 1. Епізоотична ситуація щодо африканської чуми свиней (АЧС) все ще залишається складною, але впродовж минулого року стабільно фіксувалася позитивна динаміка щодо обмеження поширення цього захворювання на території України. У 2020 році виявлено 28 випадків АЧС, що на 25 менше порівняно з 2019 роком. Найбільше випадків АЧС за минулий рік виявлено в Київський – 3 випадки і Вінницькій – 3 випадки областях.

Африканська чума свиней (АЧС) відноситься до особливо небезпечних хвороб свиней, це висококонтагіозна вірусна хвороба, яка перебігає блискавично, гостро, підгостро, хронічно, безсимптомно й характеризується гарячкою (лихоманкою), геморагічним діатезом, ціанозом шкіри, геморагічним діатезом внутрішніх органів, некродистрофічними змінами паренхиматозних органів і високою летальністю, що призводить до значних економічних збитків. Загибель тварин при зараженні АЧС становить 100 %. Все поголів’я свиней, що захворіло, гине. Підозрілі до захворювання тварини знищуються!!!

Профілактика заснована на недопущені занесення вірусу. З цією метою заборонено завезення свиней (в тому числі і диких) і продуктів їх забою із територій, небезпечних і загрозливих щодо АЧС. Категорично забороняється згодовувати свиням харчові відходи з закладів громадського харчування, боєнські відходи, залишки м’ясної сировини, отриманої під час полювання на диких тварин (кабани, птиця, лисиці), концентровані корми невідомого походження.

З метою запобігання занесенню вірусу АЧС в приватні господарства необхідно:

1. Утримувати свиней в закритих, надійно ізольованих приміщеннях. Не допускати вигулу свиней та їх контакт з іншими тваринами. Проводити щоденний клінічний огляд тварин з метою виявлення можливого захворювання.

2. Регулярно здійснювати очистку та дезінфекцію приміщень у яких утримуються свині. Обслуговування тварин проводити лише у змінному одязі, при цьому використовувати окремі засоби догляду, інвентар. Постійно вести боротьбу з гризунами.

3. Не допускати відвідування господарств, тваринницьких приміщень сторонніми особами.

4. Не купувати тварин у не встановлених для цього місцях, без супровідних ветеринарних документів.

5. Забій тварин проводити лише після перед забійного клінічного огляду спеціалістом ветеринарної медицини, реалізовувати продукти забою лише після проведення ветеринарно-санітарної експертизи.

6. Не купувати м’ясні продукти в невстановлених для цього місцях, стихійних ринках.

7. Негайно інформувати державну ветеринарну службу про усі випадки загибелі або раптових змін клінічного стану домашніх свиней в особистих підсобних господарствах і кабанів в дикій природі за контактними телефонами:

Лубенське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області - (05340) 5-14-07;

Чорнухинська районна державна лікарня ветеринарної медицини - (05340) 5-20-46.

8. Обов’язково забезпечувати доступ представників державної служби ветеринарної медицини до тварин для проведення клінічного огляду та проведення обов’язкових або необхідних ветеринарно-санітарних заходів.

9. Трупи тварин, побічні продукти їх життєдіяльності, продукти забою та переробки непридатні для споживання людиною утилізувати у спеціально визначених для цього місцях.

10. Не переробляти трупи свиней, та/або туші вимушено забитих свиней.

11. Не використовувати для напування тварин воду з річок, інших водойм з повільною течією що протікають через лісові масиви, в яких є дикі кабани.

12. Періодично проводити дезінфекцію приміщень, в яких утримуються свині.

Лише суворе дотримання ветеринарно-санітарних вимог дасть можливість уникнути виникнення та поширення африканської чуми свиней та величезних економічних збитків.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь