Чорнухинська територіальна громада

Полтавська область, Лубенський район

Управління фітосанітарної безпеки повідомляє

Дата: 23.09.2021 13:23
Кількість переглядів: 376

Дотримання правил зберігання насіння-гарантована якість 

Використання здорового якісного посівного матеріалу-це запорука до отримання високого врожаю та прибутку для господаря. Тому необхідно забезпечити насінню певні умови і режим зберігання. Відділ контролю в сфері насінництва та розсадництва Управління  фітосанітарної безпекиДержпродспоживслужби в Полтавській області рекомендує дотримуватись певних вимог до збереження насіннєвого матеріалу в зимовий період.

Кожне господарство повинно бути забезпечене спеціальними насіннєсховищами, із засіками, а в деяких зонах з установками активного вентилювання. В даний час, в основному, використовують пристосовані сховища малої місткості з розміщенням насіння насипом на підлозі, у засіках, у мішках (на піддонах).До надходження насіння нового урожаю склади повинні бути відремонтовані, звільнені від залишків насіння, в них слід провести  дезінфекцію, яка дасть можливість знищити різні шкідливі організми, що можуть призвести до псування  насіння.

На зберігання закладають нормально розвинене насіння, здорове, нетравмоване, яке вирощено на високому агрофоні та зібране без порушеннятехнології, із вологістю в межах або нижче критичної , що потім  забезпечило б його високу схожість, енергію проростання, здатність дати здорову високопродуктивну рослинув наступному поколінні. Для цього  потрібно насіння зберігати в обладнаних насіннєсховищах згідно плану розміщення насіння по культурах, сортах і репродукціях.

На якість насіння у процесі зберігання значно впливають вологість, засміченість, температура, стан зерносховищ.

Вирішальними факторами для зберігання насіння є його вологість і температура: оптимальна температура при зберіганні – 5-10?С, вологість насіння пшениці, жита, ячменю, вівса не повинна перевищувати 14%. Зазвичай чим нижче температура і менше зміст вологи в сховищі, тим довше насіння залишається життєздатним. 

Важливими є провітрювання та контролювання температури насіннєвої маси.Провітрювання насіннєсховищ і насіння проводять при тривалому зберіганні. Доцільність цього заходу значною мірою залежить від вологості насіння. Чим воно сухіше, тим менше потреба у провітрюванні.

Провітрювання може бути природним і активним. Природне провітрювання проводять, відкриваючи вікна і двері насіннєсховища за певних погодних умов. При активному провітрюванні застосовують примусове вентилювання насіння за допомогою пристроїв.

Не менш важливим чинником є проведення післязбиральної доробки насіннєвого матеріалу в якомога коротші терміни після збирання. Своєчасне доведення його до посівних кондицій дає змогу попередити такі явища як самозігрівання та проростання насіння, зменшити ураженість мікроорганізмами та шкідниками. При підготовці слід надавати перевагу застосуванню сучасних зерноочисних та зерносушильних комплексів, під час роботи яких менше травмується посівний матеріал.

Під час розміщеннянасіннянеобхідноуникативипадковогозмішуванняйого, тому насіннярозміщують за сортами, а в рамках сорту – за категоріями, класамипосівного стандарту. Не можнарозміщувати у сусідніхзасікахнасінняінших культур, яківажковідокремлюються.

Під час зберіганнянеобхідно систематично спостерігати за станом насіння і міряти температуру насипу, щоб не допуститийого псування .

Усі партії добазового та базового насіння незалежно від призначення, а також партії сертифікованого насіння першої генерації, призначені для реалізації, підлягають обов’язковому пакуванню та маркуванню, тому повинні зберігатися в мішках чи упаковках.

 Партії сертифікованого насіння нижчих генерацій, які призначені для реалізації, допускається зберігати без пакування (у засіках, буртах), але з обов’язковим маркуванням. Слід також зазначити, що упаковки повинні забезпечувати надійну цілісність їх вмісту під час зберігання.

Відповідно до Закону України «Про насіння і садивний матеріал» , Положення про ГУ Держпродспоживслужби в Полтавській області, спеціалісти відділу контролю у сфері насінництва та розсадництва здійснюють контроль за діяльністю суб’єктів усіх форм власності і господарювання у сфері насінництва та розсадництва, та надають консультації з питань,  що стосуються даної галузі.

При дотриманні цих рекомендацій виробники насіння  зможуть попередити і ліквідувати небажані процеси у насінні та забезпечити збереження його високих сортових та посівних якостей, що стане запорукою майбутнього врожаю.

Головний спеціаліст відділу контролю

у сфері насінництва та розсадництва

ГУ Держпродспоживслужби в Полтавській

області                                                                                           В.І.Залізняк


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь